Makrotalous

Sijoitusammattilainen varoittaa: ”Italian syvä velkakriisi hajottaisi euroalueen”

Saapasmaan suuri velkataakka rajoittaa sen liikkumavaraa, varoittaa Front Varainhoidon toimitusjohtaja Vesa Engdahl.

Markkinoita on viime viikkoina hermostuttanut Italian parlamenttivaalien lopputulos, joka oli selvä voitto populistipuolueille. Viiden tähden liikettä ja Pohjoisen liittoa yhdistää löysemmän budjettikurin kannattaminen, kun hävinnyt demokraattipuolue ajoi puolestaan rakenteellisia uudistuksia ja tiukkaa budjettikuria.

Vaikka saapasmaan todennäköisyys samanlaiselle kriisille kuin Kreikassa on pieni, sellaisen sattuessa Italia olisi selvästi vakavampi ongelma kuin Kreikka.

“Italian talous on lähemmäs kymmenen kertaa suurempi kuin Kreikan. Italian julkisen talouden velka on yli 2000 miljardia euroa, kun Kreikan valtion velka on runsaat 300 miljardia euroa. Puhutaan siis aivan eri mittakaavan haasteista”, Vesa Engdahl toteaa Front Varainhoidon tuoreimmassa markkinakatsauksessa.

Pahimmassa tapauksessa Italian ero euroalueesta aiheuttaisi niin suuren shokin koko eurojärjestelmälle, että se haastaisi koko järjestelmän olemassaolon. Frontin toimitusjohtajan mukaan Saksalla, Euroopan keskuspankilla ja Brysselin europäättäjillä on kaikki syyt pyrkiä välttämään edes asialla spekulointi.

Italian suuri velkamassa rajoittaa nyt ja tulevaisuudessa sen hallituksen finanssipoliittista liikkumavaraa, Engdahl arvioi.

“Viime vuonna Italian julkisen talouden alijäämä oli 2,3 %/BKT ja tänä vuonna sen odotetaan olevan noin 1,8 %/BKT alijäämäinen. Ilman korkomenoja ja muita velanhoitokustannuksia julkinen talous olisi selvästi ylijäämän puolella. Jopa nykyisten alhaisten korkojen ympäristössä velkamassa rasittaa julkista taloutta ja vähentää politiikan harjoittajien vapausasteita.”

Merkittävä korkotason nousu euroalueella ja Italiassa ajaisi Italian julkisen talouden vaikeuksiin, Engdahl varoittaa. Se houkuttelisi esiin jo kertaalleen maton alle lakaistun Euroopan valtioiden velkakriisiin.

Lisäksi Italian liikkumatilaa kaventaa talouden vaatimaton potentiaalinen kasvu.

“Italian talouden pitkän aikavälin potentiaalisen kasvun arvioidaan olevan 0,7-0,8 %:n luokkaa. Viime vuosina Italia on kasvanut potentiaaliaan nopeammin, mutta maan kokonaistuotannon kohoamisvauhdin arvioidaan saavuttaneen nyt huippunsa”, Engdahl toteaa.

Italian kannalta on ongelmallista, että jatkossa edessä on aikaisempaa maltillisempia talouskasvu vuosia.

“Reaalisen talouskasvun ollessa vaatimatonta ja inflaation hidasta, edes inflaatio ja kasvu eivät korjaa velkasuhdelukuja kauniimman näköisiksi”, Engdahl toteaa.

Keskeinen kysymys Frontin toimitusjohtajan mukaan euroalueen vakauden ja sijoitusmarkkinoiden menestyksen kannalta on, miten Italian valtionlainat tulevat kestämään seuraavan vuoden tai kahden aikana Euroopan keskuspankin määrällisen elvyttämisen alasajon ja rahapolitiikan normalisoinnin aloittamisen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös