Markkinakommentit

Nordean päästrategi: Kiristyvä rahapolitiikka ei ole maailmanloppu

Euroopan keskuspankki ilmoitti viime viikolla lopettavansa setelielvytyksen eli joukkolainojen osto-ohjelman vuoden loppuun mennessä.

Keskuspankki päätti Latviassa pitämässään kokouksessa jatkaa 30 miljardin euron kuukausittaisin netto-ostoin ainakin syyskuun loppuun. Loka–joulukuussa arvopaperien kuukausiostot supistuvat 15 miljardiin euroon ja netto-ostot päättyvät joulukuun lopussa.

Osto-ohjelman loppuminen herättää pelkoja siitä, että se johtaisi korkojen reippaaseen nousuun. Olivathan esimerkiksi Euroopan kriisimaiden korot pahimmillaan yli seitsemässä prosentissa ennen EKP:n aloittamaa osto-ohjelmaa. Mikäli osto-ohjelman loppuminen nostaisi korkoja, saattaisi se hyydyttää euroalueen talouskasvun ja jarruttaa osakemarkkinoiden kehitystä.

Nordean päästrategi Lippo Suominen ei usko osto-ohjelman aiheuttamiin ongelmiin. Suomisen mukaan on vaikea nähdä kovin vahvaa korkojen nousua jatkossakaan.

Useat asiat puhuvat sen puolesta, että korkojen kohoaminen jää vähäiseksi, Suominen toteaa Nordean viikkokatsauksessa. Päästrategin mukaan kolme syytä puhuu matalien korkojen puolesta

Ensinnäkin korot nousevat pysyvästi vasta silloin, kun talous on riittävän vahva ja inflaatio kohoaa riittävästi. Suomisen mukaan inflaatio on euroalueella hieman kiihtynyt talouskasvun myötä, mutta edelleen ollaan kaukana keskuspankin tavoittelemasta kahden prosentin tasosta.

“EKP itse ennustaa tulevien vuosien inflaatioksi 1,7 prosenttia, joten voimakasta rahapolitiikan kiristystä ei tarvita inflaation kurissa pitämiseksi.”

Suominen myös muistuttaa, että vaikka ostot nyt lopetetaan, on niitä vähennetty viimeisen vuoden aikana jo reippaasti alle puoleen huippulukemista, eivätkä joukkolainakorot ole silti nousseet tämän enempää. Myöskään aiempi esimerkki Yhdysvalloista ei osoita lainanosto-ohjelman lopettamisen nostavan korkoa.

“USA:ssa setelielvytys päättyi 2014 lopulla ja pitkien korkojen pohjat nähtiin vasta kesällä 2016. Vielä viime syksynäkin korot olivat supermatalat, vaikka Fed oli jo tehnyt muutaman koronnoston”, Suominen alleviivaa.

Jos keskuspankin osto‐ohjelman päätös ei heilauta voimakkaasti joukkolainoja, vielä vähäisempi vaikutus on Suomisen mukaan osakkeisiin.

“Jälleen viime vuosina on opittu, että talous ohjaa sekä korkoja että osakkeita. Siten euroalueellakin on viimeisen parin vuoden aikana nähty, että pitkät korot ovat nousseet nollan alapuolelta puolen prosentin tuntumaan ja samaan aikaan osakkeet ovat olleet selkeässä nousussa. Aivan samoin aiempi esimerkki Yhdysvalloista osoittaa, että osakkeet voivat nousta hyvään tahtiin, vaikka keskuspankki poistaakin rahapolitiikan elvytystään.”

Alla olevalla videolla Lippo Suominen kommentoi EKP:n velkakirjojen osto-ohjelman lopettamista.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös