Oma talous

Marginaalikorko vai korkomarginaali?

Onko pää pyörällä lainojen korkotermeistä? Tiesitkö esimerkiksi sen, että marginaalikorko ja korkomarginaali ovat eri asia, ja että marginaalilla tarkoitetaan vain marginaalikorkoa?

Pää voi helposti mennä sekaisin kaiken maailman korkotermeistä, jos niiden merkityksiä alkaa tarkemmin syynäämään. Siitä syystä päätimme selvittää, mitä marginaalikorko ja korkomarginaali tarkoittavat, ja mikä on niiden ero.

Jos lainojen korot kiinnostavat laajemminkin, kannattaa tutustua kaikkiin markkinoilla olevien luottojen korkoihin ja vertailla eri vaihtoehtoja. Vain vertailemalla voi löytää lainan, joka on itselle se sopivin. Kannattaa tutustua ilmaiseen helppokäyttöiseen lainalaskuriimme.

Marginaalikorko selitettynä

Marginaalikorko ja viitekorko muodostavat lainan koron. Tällöin marginaalikorko on se osa lainan korosta, jolla pankki tekee pääsääntöisesti voittoa. Korko määräytyy tilanteen ja lainanhakijan mukaan, sillä ennen lainan myöntämistä pankki tekee aina riskiarvion lainanhakijasta tämän luottotietojen ja aiemman maksuhistorian perusteella. Marginaalikorolla pankki siis kattaa lainanantamisesta koituvan riskin. Nyrkkisääntönä on, että mitä suurempi asiakasriski, sitä suurempi marginaalikorko. Tämä on hyvä syy myös pitää huolta omasta luottohistoriastaan ja välttää maksuhäiriömerkintöjä.

Marginaalikorkovertailu

Vertailimme Suomessa toimivien suurimpien pankkien marginaalikorkoja ja todellisia vuosikorkoja 5000 euron kulutusluotolle 48 kuukauden maksuajalla. Vertailussa olivat mukana Osuuspankki, Handelsbanken, Aktia, Nordea ja Ålandsbanken. (Vertailu tehty: tammikuu 2018)

Pankkilaina Marginaalikorko Todellinen vuosikorko
OP Täsmäluotto 6,5% 10,27 %
Handelsbanken TosiKätevä 5,0% 9,75 %
Aktia Käyttölaina 8,5 % 11,30 %
Nordea Joustoluotto 8,0 % 11,40 %
Ålandsbanken Suoralaina 5,0 % 11,33 %

Vertailun halvimmiksi marginaalikoroiksi osoittautuivat Handelsbankenin TosiKätevä ja Ålandsbankenin Suoralaina. Kallein marginaalikorko oli puolestaan Aktian Käyttölainalla. Lainaa hakiessa ei kuitenkaan kannata tyytyä pelkkien korkojen vertailuun, sillä ne muodostavat vain yhden osan luoton kaikista kustannuksista. On hyvä huomata, että yllä verrattiin siis pelkkiä marginaalikorkoja, eikä esimerkiksi tavallisemmin käytettyä lainan nimellistä korkoa, jota kutsutaan yleensä pelkäksi koroksi. Koron lisäksi lainoihin kuuluu myös muitakin kustannuksia, kuten esimerkiksi avausmaksu ja tilinhoitomaksut. Varsinaista korkoa tärkeämpää onkin tietää mikä on lainan todellinen vuosikorko ja millaiset ovat sen kokonaiskustannukset.

Viitekorko lyhyesti

Lyhyesti viitekorko on julkisesti tunnistettu korko, jota käytetään lainan hinnoittelussa. Yleisesti käytettyjä viitekorkoja ovat esimerkiksi Euribor ja Prime. Viitekorko määräytyy rahamarkkinoiden laajempien suuntausten mukaan, kun taas marginaalikorko määräytyy jokaisen lainan ja hakijan kohdalla erikseen.

Jos kiinnostus heräsi korkoja kohtaa, voit vertailla niitä lisää ilmaisessa lainavertailussamme. Vertailussa saat selville koron lisäksi muun muassa lainan tilinhoitomaksun, perustamismaksun sekä todellisen vuosikoron. Tutustu puolueettomaan lainavertailuumme ja löydä markkinoiden matalin korko!

Korkomarginaali

Marginaalikorko ei kuitenkaan ole sama asia kuin korkomarginaali, vaikka termit muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Korkomarginaali on pankin ottolainauksen ja antolainauksen välinen ero. Toisin sanoen se kertoo sen, paljonko pankki tekee voittoa ottolainauksen ja antolainauksen puitteissa. Tämän marginaalin avulla pankki siis pystyy kattamaan toimintakulunsa. Kun marginaalikorko määräytyy uudestaan lainan ja hakijan mukaan, niin korkomarginaalissa lasketaan pankin kaikki otto- ja antolainaukset yhteen, ottaen huomioon myös pankin taseen.

Ottolainaus on pankin omaa velkaa muille toimijoille. Pankki ei siis suoraan tienaa rahaa sen avulla. Suurin osa tavallisen pankin ottolainauksesta koostuu sen asiakkaiden tileille maksetuista korkotuloista. Näitä tileille talletettuja rahoja pankki voi myös lainata edelleen eteenpäin tehdäkseen enemmän voittoa.

Antolainaus käsittää pankin tarjoamat lainatuotteet muille toimijoille kuten kuluttajille ja yrityksille. Tämän tyyppisestä lainauksesta pankki saa tuloja, joilla se voi kattaa ottolainauksesta syntyneet menot.
Korkomarginaali ei ole sama asia kuin kannattavuus eli kuinka paljon pankki tekee voittoa yhteensä. Pankin kannattavuus nimittäin koostuu muistakin asioista ottolainauksen ja antolainauksen lisäksi, kuten erinäisistä tilinhoito- ja palvelumaksuista.

Esimerkki pankin korkomarginaalista
Pankki myönsi yhteensä 100 miljoonaa euroa lainaa vuoden aikana. Näistä lainoista se ansaitsi 5,5 miljoonaa euroa korkotuloja, ja maksoi 2,5 miljoonaa euroa talletustilien korkotuloja asiakkailleen. Pankin korkomarginaali lasketaan seuraavasti: (5.5 miljoonaa € – 2.5 miljoonaa €) / 100 miljoonaa € = 0.03 => 3%.

 

Julkaistu alunperin VertaaEnsin.fi blogissa.
Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös