Markkinakommentit

Miksi sijoitusstrategin pitää vakuutella, ettei paniikkiin ole aihetta?

Varainhoitoyhtiö Pictetin päästrategi vakuuttelee, ettei markkinoilla ole aihetta paniikkiin.

Viime viikkoina ovat poliittiset riskit palanneet sijoittajien huolenaiheiksi. Italian ja Yhdysvaltojen sisäiset jännitteet ovat olleet otsikoissa. Italiassa huolta aiheuttaa uusi populistipuolueista muodostettu hallitus, joka flirttailee euroerolla ja löysällä talouspolitiikalla. Rapakon takana puolestaan presidentti Trump on asettanut teräksen ja alumiinin tuontitullit.

”Viime viikot ovat olleet sijoittajille rankkoja muun muassa Italian tilanteen ja Yhdysvaltojen kaupan jännitteiden aiheuttamien huolien takia. Vielä ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin”, sanoo Pictet Asset Managementin päästrategi Luca Paolini.

Puheet paniikista ovat aina huolestuttavia, kiellettiinpä kriisin mahdollisuus tai ei.

Kun Suomen 90-luvun lamavuosina valtiovarainministeri Iiro Viinanen vakuutteli, ettei markkaa devalvoida, oli vaikutus markkinoille käytännössä kielteinen. Jos valtionvarainministerin pitää niin ponnekkaasti puhua vahvan markan puolesta, täytyy jotain olla pielessä. Niinhän siinä sitten kävi, että markkinat pakottivat päättäjät Suomessa polvilleen ja markka devalvoitiin ensin kaksi kertaa ja myöhemmin päästettiin kellumaan.

Miksi siis Pictet vakuuttelee nyt, ettei syytä ole paniikkiin?

Ehkä varainhoitoyhtiöllä on itsesuojeluvaistoa. Markkinoiden romahdusta on povattu viime vuosina useita kertoja. Silti osakemarkkinoiden sietokyky on ollut häikäisevä. Osakkeiden nousumarkkina Yhdysvalloissa on kestänyt jo yli kahdeksan vuotta ja osakkeiden arvostuskertoimet esimerkiksi Shillerin PE-luvulla mitattuna ovat nousseet poikkeuksellisen korkealle. Pahan ilman linnut ovat yksi toisensa jälkeen epäonnistuneet tuomiopäivän ennusteissaan.

Huolestunut varainhoitoyhtiö silti markkinatilanteesta on. Pictet kiinnittää huomioita osakemarkkinoilla kolmeen seikkaan.

”Ensinnäkin, olemme vähentäneet salkustamme hieman syklisiä osakkeita, erityisesti finanssitoimialalta. Joidenkin syklisten osakkeiden arvostukset näyttävät korkeilta ja syklisten momentum aiempaa heikommalta”, Paolini toteaa.

Lisäksi pankkien lainamarginaaleihin voi kohdistua päästrategin mukaan painetta, mikäli talouden hienoinen jäähtyminen estää joukkolainojen tuottokäyrän jyrkkenemisen. Samaan aikaan Italian poliittiset levottomuudet ovat riski eurooppalaisille pankeille, erityisesti koska monilla on Italian valtionlainoja pääomapuskureja suurempi määrä, Paolini varoittaa.

Myös amerikkalaisosakkeet huolettavat Paolinia.

”Olemme vielä tätäkin vähemmän innostuneita yhdysvaltalaisten osakkeiden näkymistä, joihin on jo hinnoiteltu sisään iso joukko hyviä uutisia. Analyytikkojen odotukset ovat nyt liian optimistiset. Kun yhdysvaltalaisten osakkeiden arvostukset ovat pudonneet jyrkästi osakkeiden hintojen laskun seurauksena yritysten tulosten pompattua, ne eivät ole tarpeeksi houkuttelevia siihen riskiin nähden, jonka korkojen nousu aiheuttaa.”

Kolmas huolenaihe on kehittyvät markkinat.

Kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat tulleet jonkin verran alas loistavasta vuodesta 2017, jolloin ne nousivat 38 prosenttia.

”Kautta linjan näyttää todennäköiseltä, että korkeampi volatiliteetti ja matalammat tuotot ovat tulleet jäädäkseen, minkä vuoksi tilanne on tullut haastavaksi tähän omaisuusluokkaan sijoittaville sijoittajille. Pidämme neutraalin näkemyksemme”, Paolini toteaa.

Pictet kuitenkin edelleen ylipainon euroalueen osakkeissa, joiden pitäisi hyötyä siitä, että taloussuhdanteet ja yritysten tulokset Euroopassa ottavat kiinni Yhdysvaltojen etumatkaa. Paolinin mukaan alueen osakkeiden hintoihin on jo leivottu sisään paljon huonoja uutisia ja euron suhteellisen heikkouden pitäisi antaa lisätukea.

Paolinin mukaan Euroopan tilanteen kannalta oleellista on Italian kehityssuunta.

”On mahdollista, että populistien koalitio osoittautuu voimakkaasti EU:n vastaiseksi, jonka seurauksena joukkolaina- ja osakemarkkinat kärsivät lisää tappioita. Uskomme kuitenkin, että uusi hallitus on todennäköisesti vähemmän epäystävällinen markkinoita kohtaan kuin mitä aluksi pelättiin, emmekä usko Italian poliittisen kriisin aiheuttavan systemaattista uhkaa alueen pankkijärjestelmälle.”

Japanissa talouskasvu on puolestaan sakannut muutaman kvartaalin ajan ja arvostukset ovat edelleen houkuttelevalla tasolla. ”Keskuspankin tukitoimien pitäisi tukea osakkeita”,päästrategi uskoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös