Talouden trendit

Yrittäjät eivät luota työeläkejärjestelmään

Suomen Yrittäjät vaatii muutoksia työeläkejärjestelmään. Yrittäjien mielestä järjestelmä tulee heille kalliiksi.

Työeläkejärjestelmän kalleudesta ja kankeudesta johtuen yrittäjät vakuuttavat itsensä matalalla työtulolla, kertoo Suomen Yrittäjät tiedotteessaan. Tämä johtaa siihen, että heidän sosiaaliturvansa taso jää myös matalaksi.

”Järjestelmää tulee joustavoittaa ja uudistaa niin, että siinä mukana olevien turva on kohtuullisella tasolla”, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula vaatii.

Suomen Yrittäjät esittää, että yrittäjän pakollisen eläkevakuuttamisen alarajaa tulisi nostaa nykyiseltä 7656 euron rajalta.

”Jos vakuuttaa itsensä nykyisen alarajan mukaan, eläke jää pienemmäksi kuin takuueläke, jonka kaikki saavat joka tapauksessa ja työuran aikaiset etuudet ovat parhaimmillaankin perusturvan suuruisia. Yrittäjä siis maksaa eläkemaksujaan turhaan”, Janne Makkula sanoo.

”Järkevää olisi nostaa alaraja työttömyysturvan alarajalle 12 576 euroon vuodessa, jolloin varmistettaisiin se, että pakollisen järjestelmän piirissä olevalla yrittäjällä olisi käytännössä oikeus kaikkeen työuran aikaiseen ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan”, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Suomen Yrittäjien jäsenilleen tekemän kyselyn vastaajista kaksi kolmesta oli sitä mieltä, että ehdotus on hyvä ja perusteltu. Toista mieltä oli vain 14 prosenttia vastaajista. Nykyisin alle työttömyysturvan alarajan vakuuttaneistakin, joihin muutos sekä vakuutusmaksujen että etuuksien nousuna kohdistuisi, jopa 55 prosenttia kannatti esitystä ja 23 prosenttia oli sitä vastaan.

Kaikista kyselyyn vastaajista jopa kolme neljästä ei usko, että he saavat vakuutusmaksuaan vastaavaa eläkettä. Vain neljä prosenttia vastaajista luottaa täysin nykyiseen YEL-järjestelmään. Vakuutusmaksut koetaan kohtuuttomiksi. Yrittäjistä 58 prosenttia on täysin ja vielä joka neljäs osittain samaa mieltä väittämän ”Yrittäjän eläkevakuutusmaksu on kohtuuton suhteessa sillä saataviin etuuksiin” kanssa.

YEL-vakuutuksen työtulo vaikuttaa yrittäjän koko sosiaaliturvaan. Vanhuuseläke kartuu YEL-työtulojen perusteella. Jos yrittäjä sairastuu tai saa lapsia, on hän oikeutettu Kelan myöntämiin päivärahoihin. Päivärahojen laskennan pohjana on yrittäjän maksama YEL-työtulo. Myös työttömyyspäivärahaoikeus ja ansiopäiväraha määräytyvät työtulon perusteella.

YEL-työtulo vaikuttaa myös yrittäjän mahdollisen työkyvyttömyyseläkkeem suuruuteen ja määrittää myös perhe-eläkkeen kuolemantapauksen sattuessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös