Talouden trendit

”Paskaduunit” löytyvätkin ihan muualta kuin hampurilaisravintoloista

Monet pitävät matalapalkkaisia palvelualan työpaikkoja “paskaduuneina”. The Economistin haastatteleman antropologin mukaan tällaiset työpaikat löytyvät kuitenkin ihan muualta.

Paskatyöllä tai paskaduunilla tarkoitetaan arkikielessä käytettyä halventavaa ilmaisua merkityksettömästä työstä, jossa on huonot työehdot ja kehno palkka. Tällaisessa työssä työntekijällä ei myöskään juuri ole etenemismahdollisuuksia.

Esimerkkeinä paskaduuneista on mainittu hampurilaisbaarien tarjoilijan tai kerrossiivoojan työt.

Tutkijan mielestä paskatyöt ovat kuitenkin jotain muuta.

Antropologi David Greaberin mukaan 37-40 prosenttia ihmisistä tekee niin sanottua paskaduunia. Greaber määrittelee The Economist -lehden haastattelussa paskatyöksi työn, jota työntekijä pitää merkityksettömänä. Suomessa aiheesta kertoi Talouselämä.

Greaberin mukaan tulos perustuu kyselytutkimuksiin. Paskatöitä ovat tutkijan mukaan merkityksettömät konttorirotan työt, eivätkä raskaat ja pienipalkkaiset palvelualan työt.

Merkityksettömät työt löytyvät virastoissa, henkilöstöhallinnossa, rahoituksessa, viestinnässä ja monissa muissa asiantuntija- ja päällikkötehtävissä. Usein nämä paskatyöt löytyvät organisaatioiden keskijohdon tehtävistä.

Antropologi pitää kyselytutkimuksen vastauksia luotettavina. Ihmisten merkityksettöminä pitämät työt ovat oikeasti juuri niin merkityksettömiä kuin ihmiset sanovat niiden olevan.

Antropologin mukaa yrityksissä on kokonaisia tiimejä, jotka tekevät tarpeettomia töitä. Näissä tiimeissä asiantuntijoiden tehtävänä on suunnitella yritysraporttien grafiikkaa tai kirjoittaa yritystä ylistäviä artikkeleita sisäiseen julkaisuun, jota kukaan ei lue.

Johtajat pitävät hyödyttömiä ihmisiä Greaberin mukaan töissä vain oman arvovaltansa ja joskus jopa palkkansa vuoksi.

Myös ruotsalaisen sosiologin Roland Paulsenin tutkimukset kertovat, että yllättävän moni tekee merkityksetöntä työtä.

Paulsenin mielestä esimerkiksi mainosmies, puhelinmyyjä, kiinteistönvälittäjä, kynsiteknikko tai sosiologi tekevät hyödytöntä työtä. Hän perustaa arvionsa tutkimustuloksiinsa haastateltuaan 40:tä työntekijää, joille maksetaan kokopäivätyöstä, mutta jotka tutkijan mukaan tekevät oikeita töitä vain puolet ajasta.

Paulsenin kirja Arbetssamhället julkistettiin Ruotsissa vuonna 2010. Se käsittelee työn ja sen ideologian muutosta teknologian kehittyessä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös