Talouden trendit

Eläkevarat nousivat 200 miljardiin euroon – varat kolmasosa maksettavaksi kertyneistä eläkkeistä

Massiivisella eläkevarapotilla varaudutaan väestön ikääntymisestä johtuvaan eläkemenojen kasvuun.

Massiivisella eläkevarapotilla varaudutaan väestön ikääntymisestä johtuvaan eläkemenojen kasvuun.

Suomalaisten työeläkevaroja oli 202,0 miljardia euroa vuoden toisen neljänneksen päättyessä. Varojen määrä nousi 2,4 miljardia euroa verrattuna vuoden ensimmäiseen neljännekseen. Eläkevaroilla ja niiden kasvulla turvataan tulevia eläkkeitä.

Tällä hetkellä maksettavaksi kertyneitä eläkkeitä on yli 600 miljardia euroa. Varoja on siis huomattavasti vähemmän kuin jo kertyneiden eläkeoikeuksien arvo.

Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tilastoanalyysistä.

”Varojen tuotto jäi plussalle laajan hajautuksen, osakkeiden ja kiinteistösijoitusten ansiosta vaikka rahoitusmarkkinoiden epävarmuus jatkui poliittisten kriisien takia”, toteaa Telan analyytikko Peter Halonen.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä varat laskivat hieman markkinaturbulenssin takia. Maailmanpoliittinen ilmapiiri pienensi tuottoja, etenkin Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan vaikutukset näkyivät rahoitusmarkkinoilla.

Halosen mukaan lopulta markkinoita nostattivat kuitenkin yritysten tuloskausi ja muut hyvinä jatkuneet reaalitalouden tunnusluvut. Myös inflaatio on pysynyt aisoissa monilla mantereilla. Sen sijaan korkosijoitustuotot olivat negatiivisia.

Lue myös tämä: Onko Suomen eläkevarat paisutettu jo liian suuriksi?

Sijoitusomaisuus on kasvanut melko tasaisesti pidemmällä aikavälillä laajan hajautuksen, keskuspankkien kevyen rahapolitiikan, globaalin talouskasvun kiihtymisen, ja työllisyystilanteen parantumisen takia.

”Sijoitusvarojen ja niiden tuottojen avulla turvataan eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyttä pitkällä aikavälillä. Järjestelmän kannalta merkittävintä on kuitenkin se, miten Suomen työllisyysaste ja talous kehittyvät. Ne määräävät sen, kuinka paljon eläkkeiden rahoittamiseen saadaan varoja eläkemaksuista. Pääosa eläkkeistä rahoitetaan eläkemaksuilla”, muistuttaa Halonen.

Telan analyytikon mukaan eläkevarojen koko kertoo siitä, että Suomessa on varauduttu väestön ikääntymiseen ja eläkemenojen kasvuun hyvin kansainvälisesti verrattuna. Tulevaisuudessa rahastoihin joudutaan Halosen mukaan turvautumaan yhä enemmän. Esimerkiksi yksityisaloilla kymmenen vuoden päästä noin neljännes eläkkeistä maksetaan rahastoista.

Eläketurvakeskuksen tilastoista, tutkimuksesta ja suunnittelusta vastaava johtaja Mikko Kautto kertoo blogissaan, että Eläkemenot ovat kasvaneet nopeasti. Viime vuonna eläkemenot olivat 29,5 miljardia euroa. Kasvu johtuu eläkkeensaajien määrän lisääntymisestä ja keskieläkkeen kasvusta.

Kauton mukaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana eläkkeensaajien lukumäärä on kasvanut 300 000:lla hengellä ja keskimääräinen kokonaiseläke on noussut reaalisesti 36 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>