Ruotsi ja Norja ovat luopuneet perintöverosta, muistuttaa keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen.
Kurvinen huomauttaa Pohjalainen-lehden blogissaan, että kansan syvät rivit ovat olleet perintöverotusta vastaan jo pitkään. Lisäksi perintöverosta on luovuttu useissa Euroopan maissa.
”Eräässä tutkimuksessa 75 % vastaajista kannatti perintöverosta luopumista. Perintöveroa on tituleerattu jopa vihatuimmaksi veroksi. Ruotsi ja Norja ovat luopuneet perintöverosta. EU-maista sen on poistanut lisäksi mm. Itävalta”, Kurvinen toteaa.
Keskustan kansanedustajan mielestäni Suomen tulee tässäkin asiassa seurata yleistä pohjoismaista linjaa, ja ensi vaalikaudella Suomen tulisi poistaa perintövero.
Kuolinpesät joutuvat vaikeuksiin
”Perintöveroa oikeudenmukaisuudella perustelevat unohtavat käytännön elämän todellisuuden. Nykyinen järjestelmä puree erityisen kipeästi sellaisiin kuolinpesiin, joissa on asuntoja tai kiinteää omaisuutta. Erityisen pahasti osumaa tulee maaseudulle, jossa omistetaan maata.”
Kurvisen mukaan läheskään aina perilliset eivät pysty maksamaan veroa pesän omaisuudella, vaan vero maksetaan omista varoista tai otetaan lainana. Tämä johtuu siitä, että kiinteistöjen muuttaminen rahaksi veron maksua varten ei ole aina helppoa.
Vaikein tilanne Kurvisen mukaan syntyy, jos kuolemantapaus on sattunut yllättäen ja kyseessä on esimerkiksi omakotitalo kylillä.
”Perintöverot nousevat yllättävän koviksi ihan keskiluokkaisen henkilön kuollessa: esim. jos vainaja omisti omakotitalon, kesämökin ja pienen metsäpalstan.”
Lisäksi perintöveroa maksetaan omaisuudesta, jota on hartaasti ja moneen otteeseen verotettu vuosikymmenten varrella, kansanedustaja muistuttaa.
Kansankapitalismista ei pidä rangaista
Perintövero on Kurvisen mukaan ongelma myös koko kansantalouden kannalta. Hänen mukaansa se on vastaisku ihmisten säästämiselle ja omaehtoiselle, pitkäjänteiselle vaurastumiselle.
”Suomessa pitäisi pikemminkin tukea piensijoittamista eli niin sanottua kansankapitalismia, ei rangaista siitä. Suomalaisille tulisi opettaa taloustaitoja ja kannustaa siirtämään varoja pankkitilien nollakoroilta vaikkapa kotimaisiin pörssiosakkeisiin. Pienomistaminen lisää talouden vakautta ja helpottaa velkaongelmia.”
Perintöverosta luopuminen vähentäisi valtion verotuloja. Tämän aukon valtion kassassa Kurvinen paikkaisi Ruotsin esimerkkien mukaan erityisellä perityn omaisuuden luovutusvoittoverolla tai säätämällä, että perintövero on maksettava, jos omaisuudesta luopuu vaikkapa viiden vuoden sisällä.
Viime vuoden marraskuussa laitettiin vireille myös kansalaisaloite, joka ajaa perintö- ja lahjaverosta luopumista.
Kansalaisaloitteessa perintö- ja lahjaverosta luopumista perustellaan muun muassa sillä, että Ruotsissa jo perintö- ja lahjaverosta luovuttiin jo vuonna 2004, Norja luopui vastaavasti verosta 2014.
Aloitteen mukaan lahjavero on yhteiskunnalle ongelmallinen ja aiheuttaa ongelmatilanteita avio- tai avopuolisoiden, rekisteröityneen parisuhteen tai muun läheisen kuoleman tapahtuessa.
Perintövero puolestaan on aloitteen mukaan myös moraalisesti ongelmallinen, lähiomaisen kuoleman yhteydessä valtio rankaisee surijaa vaatimalla veroa yhteisestä omaisuudesta.
Lisäksi vero vaikuttaa myös yrittäjyyteen, sillä estetään tai ainakin vaikeutetaan pitkäaikaista yritystoimintaa. Vero vaikeuttaa pk-yritysten sukupolvenvaihdoksia ja näin vaikuttaa suoranaisesti yritystoiminnan jatkuvuuteen.
Perintövero muuttui viime vuonna
Perintö- ja lahjaverotukseen tuli muutoksia vuoden 2017 alusta. Lapsille voi nyt säästää aiempaa enemmän verottomasti. Lisäksi perintö- ja lahjaverotusta kevennettiin veroasteikkojen kaikissa portaissa. Lahjaverotuksessa ylin veroprosentti laski ensimmäisessä veroluokassa 20 prosentista 17 prosenttiin ja perintöverotuksessa 19 prosenttiin.
Lahjaverotuksen ja perintöverotuksen toisessa veroluokassa ylin veroprosentti laski 36 prosentista 33 prosenttiin.
Lahjaverotuksessa pienin verotettava määrä nousi vuoden alussa aiemmasta 4 000 eurosta 5 000 euroon. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että tammikuun 1. päivästä lähtien verovapaita lahjoja voidaan antaa kolmen vuoden välein 4 999 euron arvosta, kun aiemmin verovapaan lahjan enimmäismäärä oli 3 999 euroa.
Keskustan kansanedustajan toive on paitsi yltiöoptimistinen myös jotenkin nurinkurinen: Jos perintöveroa ei saada pois tällä Keskusta-Kokoomus-hallituskaudella, seuraavalla eli vihervasemmiston kaudella poistamisesta ei ole toivoakaan vaan veroa päinvastoin korotetaan.
Seuraavaan hallitukseen eivät mitkään talousargumentit pure ja niinpä on turha vedota verokertymiin, Ruotsin esimerkkiin tai kuolinpesien, leskien ja (ahneiden osinko)yrittäjien vaikeuksiin.
Äänestäjä ei ymmärrä muuta vaalijulistusta kuin sen, että suurituloisten ja omistavan luokan verotusta on kiristettävä.
Perintöveroa ei ole Virossa, Ruotsissa, Norjassa tai edes Venäjällä. Suomi on ainoa kommunistien viimeinen paikka. Perintövero pois ja Suomi aitoon kasvuun.