Makrotalous

Yksinkertainen ja halpa ratkaisu sote-järjestelmän ongelmiin – tuhat lääkäriä lisää

Vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaaran yllättävä ehdotus maksaisi vain murto-osan soteuudistukseen suunnitelluista rahoista.

Soininvaaran mukaan suomen terveydenhoitojärjestelmästä on vaikeaa tehdä nykyistä tehokkaampaa siitä yksinkertaisesta syystä, että se on jo nyt yksi maaliman kustannustehokkaimmista.

Soininvaaran mielestä järjestelmässä on vain yksi ongelma. Terveyskeskuksista puuttuu tuhat lääkäriä.

”Siksi jonot ovat pitkiä, hoidon taso on inhimillisistä syistä joskus (tosin harvoin) puutteellinen ja terveydenhoito on yksi OECD-maiden eriarvoisimpia”, Soininvaara kirjoittaa blogissaan

Vihreiden ex-kansanedustaja arvioi, että nuo tuhat lääkäriä lisäisivät perusterveydenhuollon kuluja sadalla miljoonalla eurolla. Suhteessa terveydenhoidon kokonaiskustannuksiin ja soteuudistuksen kustannuksiin se on pieni lisäkustannus.

”Tuo sata miljoonaa on aika pieni summa verrattuna sen vuosittaisin 20 miljardin kustannuksiin. Soteuudistusta on suunniteltu tähän nähden moninkertaisilla rahoilla, ja pelkästään järjestelmään tulossa oleva tehottomuus transaktiokustannuksineen, väärin kannustavine hinnoitteluineen ja jatkuvina oikeudenkäynteineen markkinatuomioistuimessa maksaa enemmän.”

Miksi terveydenhoidon lääkäripulaa ei sitten ole korjattu, jos kerta suurimmat ongelmat voitaisiin poistaa kohtuullisen pienin kustannuksin? Soininvaaran mielestä se johtuu virheellisistä taloudellisista pelisäännöistä.

”Kunnalla on yleensä terveydenhuoltoon kokonaisbudjetti, jolla on tultava toimeen. Erikoissairaanhoito saa lähettää kuntaan niin paljon laskuja kuin hyväksi näkee. Kun kunnan rahat loppuvat, ikä se voi säästää erikoissairaanhoidosta, sen on säästettävä terveyskeskuksista. Tyhmää, sillä se vain lisää erikoissairaanhoidon menoja, mutta niin ne tekevät.”

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Bernstein

  15.8.2018 at 14:13

  Odelta kuulee yleensä viisaita ajatuksia, mutta tämä oli kyllä perusteellinen pohjanoteeraus.

  Suomen kaltaisessa järjestelmässä pitäisi olla jokaista kansalaista kohden yksi yleis- ja seitsemän erikoislääkäriä ennenkuin lain edellyttämät terveyspalvelut varmasti pelaisivat. Senkin lisäksi tarvittaisiin jokin pakote, jolla lääkärin saisi pysymään raskaassa terveyskeskustyössä, jossa hän ei nykyisin edes saa palvella potilastaan vaan on kumarrettava tietojärjestelmiä, Valviran elämästä vieraantuneita byrokraatteja sekä Superin superfeministejä. Sekä kestettävä median rummutus ahneista osinkolääkäreistä.

  Toinen syntipukki on pyhä terveydenhuoltolaki, joka takaa jokaiselle oikeuden asua missä haluaa ja vaatia siellä sellaisia terveyspalveluja kuin haluaa. Pienen kunnan veroprosentti ei voi olla 100 ilman että kunnasta kaikkoavat kaikki veronmaksajat.

  • Jorma Erkkilä

   16.8.2018 at 12:03

   Itse asiassa tuo Soininvaaran laskema 100 miljoonaa euroa menee käytännössä kaikki pelkästään 1000 lääkärin palkkoihin.

   Tulitikkuaskin kanteen laskettuna:
   – lääkärin kk-palkka 5000 euroa (voi olla enemmänkin, mutta ihan vaan esimerkkinä)
   – sivukulu- ja yleiskulukerroin 1,6

   Jolloin: 5000 eur x 1,6 x 12,5 kk x 1000 hlöä = 100 miljoonaa euroa.

   Eli: kustannuksissa ei ole huomioitu vaikkapa 1000 lääkärin kouluttamisen kustannuksia.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös