Kumppaniblogit

8 askelta vaurastumiseen

Vaurastuminen voi olla hyvin yksinkertaista tai vaikeaa, riippuen mitä sillä ylipäätään tarkoitetaan.

Lähtökohtaisesti kaikki kuitenkin pitävät vaurastumista päämääränä, jota kannattaa tavoitella. Esittelen tässä artikkelissa muutaman kohdan, joiden avulla vaurastuminen muuttuu mahdottomasta mahdolliseksi.

1. Ymmärrä vaurastuminen

Jos talousvaikeuksien keskellä elävä pienituloinen palkansaaja pitää vaurastumisen edellytyksenä miljoonaa euroa käteistä tilillä, hän on yksinkertaisesti hakoteillä. Vaurastuminen ei ole pienituloiselle välttämättä sen vaikeampaa, kuin suurituloiselle – jossain tapauksessa se saattaa olla jopa helpompaa.

Vaurastuminen täytyy ymmärtää tilana, jossa tuntee olevansa taloudellisesti riittävän vapaa toteuttamaan itseään ja unelmiaan. Tämän saavuttaminen ei riipu pelkästään tulotasosta.

Pienituloinen on lähtökohtaisesti tottunut niukkuuteen ja arvostaa pieniä talouden edistysaskelia korkeammalle kuin suurituloinen. Elämäntapainflaatiosta kärsivän suurituloisen voi olla vaikea tuntea itseään koskaan vauraaksi, vaikka hänellä olisi siihen kaikki taloudelliset edellytykset.

2. Tingi kulutuksesta

Pyri luomaan kuluttamisella asioille merkitystä. Mieti tarkasti mikä merkitys kyseisellä tavaralla tai palvelulla on sinulle tai jollekin toiselle, jonka aiot hankkia. Halpa hinta ei koskaan luo tavaralle merkitystä, vaikka tulevana mustana perjantaina moni luulee niin.

Jos hankit kulutustuotteita (vaatteita, elektroniikkaa), varmista että ne ovat laadukkaita, ja osta niitäkin vain tarpeeseen. Palveluilla on monesti helpompi luoda merkitystä kuin tavaroilla. Leffa- ravintolailta kaverin kanssa tuo mukanaan sosiaalisen ulottuvuuden, joka turhan rihkaman rinnalla jää vain haaveeksi.

Kuluttaminen on mielelle sokeria. Mitä enemmän sitä käyttää, sen enemmän sitä tekee mieli. Pidättäytyminen sokerista tuo pidemmällä tähtäimellä omaan talouteen uskomattoman positiivisia vaikutuksia.

3. Älä maksa turhasta

Älä haaskaa tulojasi asioihin jotka eivät puhuttele, eivät ole hyödyksi tai ovat jopa haitaksi. Kyseenalaista pakollisina menoina ainakin kirkollisvero, ay- jäsenmaksu ja työpaikkaruokailu. Mitään ei kannata tehdä syystä, että niin kuuluu tehdä tai koska kaikki muutkin tekevät niin.

Mieti vielä hetki kalliin auton tai isomman asunnon hankkimista. Tämä kaksikko aiheuttavat suurimmat yksityistalouden menot ja niiden päivittäminen tietää yleensä myös kasvavia kiinteitä kuluja.

Käy vielä kerran läpi iltapäivälehtien tutut säästövinkit, joissa neuvotaan kilpailuttamaan sähkö, vakuutukset, asuntolaina, jne. Lopeta tupakointi ja uhkapelit ja vähennä alkoholin käyttöä, jos se on muodostunut ongelmaksi.

4. Säästä 10 prosenttia nettotuloista

Henkisen näkökulman lisäksi vaurastumiseen tarvitaan euromääräistä varallisuutta. Yritä säästää jokaisessa elämänvaiheessa vähintään 10% nettotuloistasi, vaikka ne olisivat kuinka pienet. Jos tulotaso jossain vaiheessa elämää nousee, nosta myös säästösummaa vähintään 10%:n säännön mukaisesti. Tällöin suuremmasta säästöön jäävästä euromäärästä huolimatta myös kulutukseen jää enemmän.

Todellinen HC- säästäjä uhraa ylimääräiset tulot suoraan vaurastumiselle ja nostaa säästöprosenttia samassa kulmassa tulotason kanssa. Ajatuksena on ettei tyytyväisen olotilan ylläpitoon tarvita sen enempää varoja kuin aikaisemmin ja näin tulee tarkoituksella tehtyä peliliike, jonka seurauksena pääsee kulutusyhteiskunnan oravanpyörän sivustaseuraajaksi.

Siirrä säästettävä osuus aina säästö- tai syöttötilille turvaan, päivänä jolloin se saapuu käyttötilillesi. Muussa tapauksessa se voi olla liian myöhäistä.

5. Hanki lisää tuloja

Tämä kohta on yksi vaikeimmista toteuttaa, oli henkilö tuloista jo nauttiva tai pelkkien tulonsiirtojen varassa elävä. Molemmissa tapauksissa kannattaa ensimmäiseksi varmistaa, että on antanut oman panoksensa edellytyksille nostaa omaa tulotasoa.

Kannattaa omien resurssien puitteissa olla aktiivinen kaikilla tutuilla osa-alueilla: kouluttautuminen, harrastuneisuus, liikunta (työkyvyn fyysinen ja henkinen ylläpito), sosiaaliset suhteet ja verkostoituminen.

Muista ettei lisätuloista ei kannata maksaa oman hyvinvoinnin kustannuksella. Ylitöitä ei kannata alkaa paiskimaan verenmaku suussa, jos se on pois jostain tärkeämmästä, esimerkiksi perheen yhteisestä ajasta. Tulot eivät ole vaurastumisessa keskiössä, vaan menot ja näiden kahden erotus.

6. Kerää hätävara

Talousasiantuntijat suosittelevat usein hätävaraksi 2-3 kuukauden palkkaa vastaavaa summaa. Minusta kukin voi määritellä oman hätävaran euromäärän itse. Monesti hätävaraksi riittää yhden kuukauden nettopalkkaa vastaava summa. Hätävara täytyy olla niin suuri, että siitä on hätätilanteessa hyötyä. Toisaalta liian iso hätävara on laiskaa rahaa, jonka parempi paikka olisi sijoitustuotteissa tuottamassa lisää varallisuutta.

7. Sijoita järkevästi

Jossain vaiheessa on luonnollista aloittaa sijoittaminen, jotta vaurastuminen pääsee todella käyntiin. Sijoitushorisontti täytyy olla yli 10 vuotta, mieluummin 20- 40 vuotta – toisin sanoen ikuisuus. Näin korkoa korolle– efekti alkaa tehdä töitä vaurastumisen eteen. Mitä nuorempana aloitat, sitä suuremmaksi taikina ehtii paisua.

Laadi heti alkuun sijoitussuunnitelma, jossa määrittelet oman riskiprofiilin eli kuinka paljon olet valmis sietämään epävarmuutta sijoitusvarallisuuden menettämistä kohtaan.

Hajauta kertyneet varat ajallisesti syöttötililtäsi esimerkiksi joka kuukausi tai kvartaaleittain, järkeviin, kustannustehokkaisiin sijoitustuotteisiin. Tämän voi tehdä manuaalisesti, mutta automaatio on vielä parempi.

Yksinkertaisesti paras sijoitusneuvo on paras todennäköisesti myös sinulle.

Lopuksi yritä unohtaa koko sijoittaminen ja anna ajan hoitaa vaurastuminen, mikä saattaa osoittautua yllättävän vaikeaksi.

8. Tee ylimääräisellä hyvää

Jossain vaiheessa vaurastumista saattaa ylittyä subjektiivinen raja, jolloin varallisuudesta saatu onnellisuuden kokemus ohenee selvästi. Jos henkilö kokee olevansa jo tarpeeksi vauras elääkseen unelmaa, joka on ylipäätään rahalla saavutettavissa, kannattaa osa ohjata heikoimpien auttamiseen. Monien tutkimusten mukaan anteliaisuus tekee ihmisistä onnellisempia ja onnellisuus on vaurautta.

Lue lisää vaurastumisesta Mammuttiblogista

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Bernstein

  26.9.2018 at 22:10

  1. Älä ymmärrä liian syvällisesti, koska muuten saatat ymmärtää senkin, että arvo-osuustili on huono onnellisuusmittari ja ettei käärinliinoissa ole taskuja.

  2. Älä kuitenkaan liikaa, koska muuten tulet avittaneeksi Suomen uuteen lamaan ja omat sijoituksesi sen mukana.

  3. Älä siis maksa turhia verojakaan. Jos sinulla on omaisuutta ja perillisiä, harkitse tekeväsi ”nallet” – niin kauan kuin sen suunnittelua ei katsota verorikokseksi.

  4. Parempi idea olisi säästää 40% BRUTTOtuloista – mutta päättää itse, miten valtio ja kunnat sen käyttävät

  5. Kyllä – mutta älä samaa tulolajia, koska ansiotulojen progressio ja pääomaveron ”solidaarisuus”.
  Yritystulo vielä kolmanneksi ja perilliset osakkaiksi, niin kusetat verottajaa vielä kuolemasi jälkeenkin.

  6. Tosihädässä raha on huono hätävara. Parempi on kuukauden annos vettä ja kuivamuonaa sekä pahimmissa dystopioissa aakoo ja siihen riittävästi kuteja. (Pakolliset vihapuhedisklaimerit tähän)

  7. Yksinkertaisesti paras sijoitusneuvo on yksinkertaisesti niin tylsä, että siitä on yksinkertaisesti parempi vaieta.

  8. Kyllä – mutta älä silti niele demarien kuningasajatusta, joka on hyvän tekeminen toisten rahoilla.

  Miksi muuten lottovoittajat on kaikista ihmisryhmistä vähiten onnellinen? Hehän ovat vaurastuneet tarvitsematta yhtäkään noista neuvoista. Heillä oman pääoman tuottokin on niin tähtitieteellisen korkea, että sellaisen pitäisi taata vaurauden kasvu täältä ikuisuuteen.

 2. Petri

  24.9.2022 at 11:16

  Vaurastuminen on todella helppoa kun ymmärtää asian, jos sinulla on varaa ostaa 100€ adidaksen huppari niin miksi et menisi hakemaan Tokmannilta 40€ hupparia itsellesi ja sijoittaisi 60€ adidaksen osakkeeseen? 100€ adidaksen huppari tuo sinulle 0€ varallisuutta mutta ostamalla 40€ hupparin saat sijoitettua 60€ adidakseen joka tuo sinulle varallisuutta tulevaisuudessa.

  Ihmisten tulisi jättää brändi tuotteet ostamatta ja sijoittaa näihin bärndeihin, some julkikset nostavat osakkeiden arvoa mainostamalla niitä jatkuvasti. Tietenkin jos kaikki tekisivät tätä niin menettäisit rahaa kun adidasta ei kukaan ostaisi, mutta tässä yksi esimerkki miten vaurastua.

  Toinen esimerkki on se että maksat Netflixin tai muun suoratoisto palvelun kk maksua mutta sinulle ei ole varaa laittaa sitä samaa summaa kyseisen palvelun osakkeeseen joka toisi varallisuutta sijoituksellesi. Monella on jäänyt levy päälle että pitää olla 100 000€ vuositulot jotta voisi vaurastua mutta ei se todellakaan mene niin, suuret tulot ei vaikuta jos menot kasvaa niiden mukana. Menot tulisi pistää aina alaspäin ja säästää vaikka 1/3 tai 1/5 tuloista joka kuukausi josta voit sitten laittaa vaikka puolet säästötilille ja toisen puolikkaan osakkeisiin. Sijoittaminen on pitkä tie ja sijoittamalla koko työiän saat kerättyä mukavan potin eläkkeelle tai jopa ennen sitä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös