Oma talous

Konkarisijoittajan miljoonasalkusta löytyy näitä osakkeita

Kimmo Matikaisen sijoitussalkun kokonaisvaihto tänä vuonna on yli 110 miljoonaa euroa. Kaiken nähneen sijoittajan strategia on tehokkaan yksinkertainen.

Sijoittaja Kimmo Matikainen

Sijoittaja Kimmo Matikainen

Kimmo Matikaisen sijoitussalkun kokonaisvaihto tänä vuonna on yli 110 miljoonaa euroa. Kaiken nähneen sijoittajan strategia on tehokkaan yksinkertainen.

Kimmo Matikainen on yksi Vuoden sijoittaja 2018 -ehdokkaista. Hän aloitti sijoittamisen 1980-luvun lopulla, olleessaan töissä KOP:n omaisuudenhoitoyksikössä.

Kuten niin usein, ei sijoitusuran alku ollut helppoa.

”Muistiini on jäänyt mm yli 500 markan tappiot Suomen Insinöörilehtien osakkeella, se oli tyhjätaskulle karmeaa. Laman yli tein myös isot tappiot Outokummun osakkeella ja 1990-luvun alkupuolella omaisuuteni olikin kymmeniä tuhansia markkoja negatiivinen saatuani lainaa pankista erääseen sijoitusoperaatioon”, Matikainen kertoo avoimesti.

1990-luvun puolivälillä Matikainen teki töitä Alfred Bergillä, joka kasvoi nopeasti pörssiosakkeiden ulkomaalaisomistuksen vapauduttua. Tuolloin Matikainen oli back office -puolella kaupan selvityksessä. Alfred Bergin jälkeen hän oli hetken ohjelmistoalalla nykyisessä Baswaressa ja amerikkalaisessa Dow Jones Markets -yhtiössä, jossa hän myi dataa ja terminaaleja muun muassa finanssialalle.

Vuonna 1998 Matikainen aloitti eQ Online -palvelussa meklarina ja myöhemmin hän vastasi kaupankäynnistä ja front office -toiminnoista. Teknokuplan hiljentämässä markkinassa vuonna 2003 Matikainen tarjoutui mukaan vauraampia yksityissijoittajia palvelevaan eQ- ja myöhemmin Nordnet Private Desk -meklaripalveluun. Tässä tehtävässä hän viihtyi peräti 13 vuotta.

Nordnetin jälkeen oli vielä yksi työtehtävä vajaan vuoden ajan United Bankersilla osakemeklarina, josta hän siirtyi pois täytettyään 50 vuotta.

Kesän 2017 jälkeen sijoittaja Matikainen ei ole enää ollut palkkatöissä. ”En ole kuitenkaan ammattisijoittaja, vaan mietin mitä seuraavaksi teen”, Matikainen korostaa.

Sijoittamisen harrastajille Matikainen on tullut tunnetuksi suositusta Twitter-tilistään, jossa seuraajia on yli 5000.

Vaihtelevalla sijoitusstrategialla lähes 200 miljoonan euron kokonaisvaihto

Matikaisen sijoittaminen ei ole mitään nappikauppaa.

”Salkkuni on ollut tänä vuonna reippaan miljoona euroa, mutta kesällä ostamani Puruveden kesämökki tiputti salkun parilla sadalla tonnilla alle miljoonaan.”, Matikainen veistelee.

Osakkeet on se omaisuuslaji, jonka parissa Matikainen viihtyy parhaiten. Suurimmat omistukset ovat kotimaisia osakkeita, kuten Nokia, Marimekko, Tokmanni ja Bittium.

Matikainen haluaa tehdä kauppaa lähinnä isommilla kotimaisilla osakkeilla, tosin mikään ehdoton sääntö se ei ole. ”Viime aikoina on hieman lipsahtanut myös pienempiin yhtiöihin. Pitkäaikaisia suosikkejani ovat olleet mm Nordea, Sampo, Wärtsilä, Nokia.”

Kokeneen sijoittajan sijoitusstrategiaa voi kuvailla yksinkertaisen suoraviivaiseksi.

”Strategiani on tehdä tuottoa. Toistaiseksi olen siinä hyvin menestynyt ja tyylini on hieman vaihdellut.”

Viimeisen vuoden aikana Matikainen kertoo käyneensä hyvin paljon kauppaa ja kokonaisvaihto kesästä 2017 lähentelee jopa 200 miljoonaa euroa. Hän ei ole kuitenkaan treidari, vaan pikemminkin aktiivinen osakepoimija.

”Päivätreidaus ei ole tuottojeni takana, vaan salkun osakevalinnat ja ajoitus ovat toimineet. Usein vaihtoa on syntynyt siitä, että olen ottanut näitä osakkeita salkkuuni päivänsisäisesti lisää. Heikossa markkinavaiheessa olen saattanut salkkushortata salkkuni osakkeita joksikin aikaa.”

Matikainen myöntää, ettei hän ole hoitanut hajauttamista kovin hyvin. Yleensä salkussa varat ovat kiinni alle kymmenessä yhtiössä, joista 3-4 muodostaa valtaosan. Tavoitteena on pitemmällä aikavälillä vapauttaa pörssistä varallisuutta kiinteään omaisuuteen.

Digitaalinen talous on mahdollisuus myös sijoittajalle

Entä miltäpä näyttävät Helsingin pörssin näkymät tällä hetkellä? Ovatko osakkeiden arvostustasot jo liian korkeat?

”Riippuu siitä, kuinka globaalintalous kehittyy. Riskejä on mm. Donald Trumpin talouspolitiikan seurauksena. Olen varovaisen optimistinen siitä, että kiistat ratkotaan ja saamme vielä tovin nauttia myönteisestä markkinasta”, Matikainen tuumaa.

Eduskuntavaalit ja tuleva veropolitiikka mietityttävät Matikaista, mutta siitä huolimatta hänellä riittää luottamusta suomalaiseen markkinaan. Lyhyestä sijoitushorisontista johtuen Matikainen ei myöskään ole nyt erityisen varovainen.

”Aina voi aloittaa mutta nyt en laittaisi kaikkea kerralla kiinni vaan hajauttaisin ostoja ajallisesti.”

Entä löytyykö Helsingin pörssistä vielä ostettavaa?

Matikaisen osakesalkun omistuksista hän uskoo tällä hetkellä Nokiaan, Marimekkoon ja Tokmanniin. Nokian suuri mahdollisuus on 5G, Matikainen uskoo.

”5G muuttaa asioita jatkossa enemmän kuin nyt ymmärrämme. Digitaalinen talous tulee nopeasti tuomaan uusia palveluja kuluttajille, jotka perustuvat 5G teknologiaan. Nokian uskon hyötyvän seuraavan 1-2 vuoden aikana muutoksesta.”

Marimekko puolestaan kansainvälistyy kannattavasti, ja johdolla on hyvä ote asiakkaisiin ja ymmärtävät heidän tarpeensa. Talouskasvu ja aasialaisten vaurastuminen tukee hyvää ja vahvaa brändiä, Matikainen perustelee.

Tokmanni on Matikaisen mukaan epäilijöiden hampaissa, mutta asiakasaktiivisuus kasvaa ja mahdollisesti heikomman kolmannen vuosineljänneksen jälkeen joulumyyntiin on syytä uskoa.

Mitä vinkkejä kokenut sijoittaja antaa aloittelijalle?

”Varo velalla sijoittamista ja sijoita kohteisiin mitä ymmärrät. Älä lähde hypeihin mukaan, koska yleensä ajoitus menee pieleen. Kaikkea ei tarvitse tietää ja silti voi sijoittajana menestyä erinomaisesti.”

Sijoittaja kertoo varoittavan esimerkin omista kokemuksistaan. Finanssikriisin synkkinä hetkinä vahvasti velkavivutettu osakesalkku kävi noin 17 000 eurossa, eikä pakkorealisointiin ollut tuolloin enää paljoa matkaa.

Markkinan hinnoittelulogiikkaa on Matikaisen mielestä usein tärkeämpi ymmärtää kuin tilinpäätöksen yksityiskohtia. Halvalla ei myöskään useinkaan saa hyvää.

”Osta mieluummin vahvaa, menestyvää ja kallista kuin ongelmissa painivaa ja halpaa osaketta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös