Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistönvälittäjät: Pankkien lainanannon kiristyminen jarruttaa asuntokauppaa

Edelleen noin 70 % välittäjistä uskoo myös omakoti- ja rivitalojen kysynnän nousevan hieman tai pysyvän ennallaan.

Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1350 välittäjää ovat antaneet markkinaennusteensa loppuvuodelle 2018.

Valtaosa välittäjistä toteaa kesähelteiden syöneen heinäkuun asuntokauppaa, mutta tilastojen mukaan vanhojen asuntojen kauppoja on tammi-heinäkuu välillä tehty vain muutama prosentti edellisvuotta vähemmän. Omakotitalojen kauppa pysyi edellisvuoden tasolla ja loma-asuntojen kauppa elpyi lähes seitsemän prosenttia edellisvuosista.

Myös pankkien uudet tiukentuneet lainanmyöntöperusteet vaikuttivat heinäkuussa asuntokaupan onnistumiseen. Elokuun alusta ostajat ovat kuitenkin palanneet ja asuntoa etsiviä on runsaasti liikkeellä. Kysyntä on voimakkaimmillaan pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa. Tampereen ja Turun seuduilla asuntojen hinnat ovat edelleen loivassa nousussa.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hintanousun välittäjät uskovat painottuvan vahvasti kasvukeskuksiin.

Pääkaupunkiseudulla noin 80 prosenttia välittäjistä ennustaa kysynnän nousua tai pysymistä ennallaan. Edelleen noin 70 prosenttia välittäjistä uskoo myös omakoti- ja rivitalojen kysynnän nousevan hieman tai pysyvän ennallaan. Myös pääkaupunkiseudun kehyskunnissa, Tampereen, Turun ja Oulun seuduilla välittäjien enemmistö uskoo hintanousuun.

Keski-Suomi on edelleen hiljaisin kysynnän suhteen. Siellä ja Itä-Suomessa on odotettavissa toteutuvien hintojen laskua. Koko Suomessa 72 prosenttia välittäjistä arvioi kysynnän nousevan tai ainakin pysyvän ennallaan.

Pankkien lainanannon ja remonttilainojen tiukkuus hidastaa huonokuntoisempien asuntojen kauppaa. Heinäkuun alusta astuneen uudet omarahoitusosuusmääräykset ovat vaikuttaneet pankkien lainanantoon näkyvästi.

Lainakattoon tuli muutos 1.7. alkaen. Sen jälkeen myönnettävä asuntolaina voi olla enintään 85 prosenttia annettavien  vakuuksien käyvästä arvosta. Lainakatto on ollut 1.7.2016 – 30.6.2018 välisenä aikana 90 prosenttia. Jos kysymys on ensiasunnosta, lainakattoon ei tule muutosta.

Nyt siis asunnon ostajalla on oltava vähintään 15 prosenttia (tai ensiasunnossa 5 prosenttia) omia säästöjä tai vastaava määrä muita vakuuksia. ASP-lainaa varten omarahoitusosuus pitää jatkossakin olla vähintään 10 prosenttia. Asuntoa ei voi ostaa kokonaan velaksi käyttämällä vakuutena vain ostettavaa asuntoa, eikä lainakattoa laskettaessa vakuudeksi myöskään hyväksytä henkilötakausta.

Lainaneuvottelut ovat muodostuneet kompastuskiveksi useille asunnonostajille. Mikäli ostettavaan asuntoon tarvitaan remonttilainaa, sitä ei olekaan saatavilla pankista, vaikka asunnon arvo saattaa nousta merkittävästikin remontin valmistuttua.

Välittäjät arvioivat, että ilman näitä esteitä asuntokaupan volyymi nousisi todennäköisesti paljon merkittävämmin tänä vuonna, sillä ihmisillä on selvä tarve vaihtaa asuntoja.

Vuokra-asuntomarkkinoilla on odotettavissa tasainen kysyntä työn perässä muuttavien ansiosta. Selvät johtavat alueet kysynnässä ovat pääkaupunkiseutu sekä Tampereen, Länsi-Suomen ja Oulun seutu.

Itä-Suomessa on havaittavissa positiivista kehitystä kysynnässä. Voimakas uustuotanto on lisännyt uusien vuokra-asuntojen tarjontaa ja samalla vaikuttanut vanhempien vuokra-asuntojen kysyntään ja hintakehitykseen.

 

Kommentoi
Ylös
>