Kasvuosakkeet

Tässäkö Nokian uuden kasvun siemen? 5G-investoinnit kiihtyvät

Nokian kilpailija Ericsson kertoi tällä viikolla merkittävästä 5G-sopimuksesta. Teleoperaattoreiden vähitellen kiihtyvät 5G-investoinnit on iso mahdollisuus Nokialle.

Nokian kilpailija Ericsson kertoi tällä viikolla solmineensa 3,5 miljardin dollarin sopimuksen yhdysvaltalaisoperaattori T-Mobilen kanssa 5Gverkkoinvestoinneista. T-Mobile on pyrkimässä ensimmäiseksi operaattoriksi Yhdysvalloissa koko maan kattavalla 5G-verkolla. Kesällä Nokia solmi T-Mobilen kanssa samankokoisen sopimuksen.

T-Mobile on Yhdysvaltojen 3. suurin operaattori, joka pyrkii haastamaan Verizonia ja AT&T:tä mobiilissa olemalla edelläkävijä 5g-verkoissa. sopimusvoitot Yhdysvalloissa ovat tärkeitä niin Nokialle kuin Ericssonille, koska Yhdysvallat on teknologian osalta edelläkävijämarkkina.

Kaupallisten 5g-verkkojen käyttöönottojen odotetaan alkavan Yhdysvalloissa vuoden 2018 loppua kohden. Mobiili.fi-sivuston mukaan suuri yhdysvaltalaisoperaattori Verizon on kertonut avaavansa 5G-verkkonsa 1. lokakuuta. Ennakkotilaukset Houstonissa, Indianapolisissa, Los Angelesissa sekä Sacramentossa käynnistyvät jo 13. syyskuuta.

5G investoinnit kiihtymässä Yhdysvalloissa

Viime aikoina Nokia ja Samsung ovat saaneet tilauksia myös toiselta isolta yhdysvaltalaisoperaattorilta AT&T:lta 5G-verkkoinvestointien saralta, kun taas Ericsson vaikuttaisi ottaneen Nokialta markkinaosuutta Verizonin suhteen, toteaa Nordea aamukatsauksessaan.

Nordean mielestä Ericssonin tämän viikon ilmoitus alleviivaa 5G-investointien olevan kiihtymässä toden teolla Yhdysvalloissa. Saatuihin sitoviin tilauksiin perustuen Nokia odottaa 5g-teknologian asiakaskysynnän kiihtyvän entisestään erityisesti Pohjois-Amerikassa.

Ericsson itse arvioi, että valtaosa 5G-verkoista otetaan käyttöön vuodesta 2020 alkaen, ja vuoden 2023 loppuun mennessä 5G-liittymiä on jo yli miljardi, kertoo Elektroniikkalehti. Ruotsalaisyhtiö arvioi tietoliikenteen määrän edelleen kahdeksankertaistuvan ja ilman 5G-verkkoja kasvu ei olisi mahdollista. Vuonna 2023 arviolta viidennes mobiilidataliikenteestä kulkee 5G-verkoissa.

Teleoperaattorit sekä maailmalla että Suomessa ovat jo kokeilleet tai parhaillaan testaamassa 5G-teknologiaa. Suomi on ensimmäisten maiden joukossa avaamassa 5G-verkkoja kaupalliseen käyttöön ensi vuoden alusta.

Suomessa Elisa avasi 5G-verkkonsa jo 27. kesäkuuta Tampereella ja on myynyt 5G-valmiita liittymiä. Kuluttaja-asiamies kuitenkin puuttui Elisan harhaanjohtavaan markkinointiin, kun 5G-verkko ei ole vielä yleisesti saatavilla eikä päätelaitteita ole ollut kuluttajien hankittavissa.

5G-verkot ovat Nokian mahdollisuus

Nokian johto on panostanut 5G-teknologiaan ja tavoittelee kunnon jalansijaa operaattoreiden siirtyessä hyödyntämään seuraavan sukupolven teknologiaa.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri näkee verkkoliiketoiminnan positiivisena koko vuoden osalta. Surin mukaan Nokia on asemoitunut liikeverkkotoiminnassaan hyvin ja tulee saavuttamaan asettamansa tavoitteet vuoden 2018 osalta.

Nokia odottaa 5g-teknologian käyttöönoton yhä nopeutuvan ja kiihtyvän vuoden loppua kohden.

Nokian strategiana on tarjota 5G-toiminnassa muutakin kuin verkkoratkaisuja. Yhtiö kertoi osavuosikatsauksessaan, että sen tavoitteena on rakentaa vahva mittava ohjelmistoliiketoiminta.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Nokia osti kalifornialaisen SpaceTime Insight -yhtiön, joka tarjoaa koneoppimiseen perustuvia analytiikkaratkaisuja ja IoT-sovelluksia maailman suurimmille kuljetus- ja energia-alan yhtiöille ja julkisia palveluja tarjoaville organisaatioille, kuten FedEx ja Singapore Power.

Nokia on perustanut myös maailmanlaajuisen yhteenliittymäorganisaation tehostamaan Nokia Softwaren edistymistä kumppaniekosysteemin rakentamisessa.

Neljännen sukupolven matkapuhelinverkko ei enää kovin pitkään riitä ihmisten ja yritysten tarpeisiin. Esimerkiksi DNA kertoo, että mobiilidataliikenne sen verkossa on nelinkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Viidennen sukupolven 5G-teknologia tuo uusia mahdollisuuksia etenkin nopeuksien parantamiseen ja viiveen pienentämiseen.

5G mahdollistaa esineiden internetin eli IoT:n nykyistä paremman hyödyntämisen, jolloin matkapuhelinverkkoa alkavat käyttää erilaiset laitteet, sensorit, kodinkoneet ja lukemattomat teollisuussovellukset.

Konkreettisin muutos on verkon käytön huomattava nopeutuminen. Aluksi nopeus on noin kymmenkertainen nykyiseen 4G:hen verrattuna, mutta myöhemmin vauhti tulee vain kasvamaan.

Kommentoi
Ylös
>