Yritysuutiset

Norjalaissijoittaja keinotteli Fortumille 20 miljoonan tappiot

Norjalaisen suursijoittajan keinottelu sähkön johdannaismarkkinoilla johti Fortumille isot tappiot.

Johdannaismarkkinoilla toimiva Nasdaq Commodities -selvitysyhtiö ilmoitti keskiviikkona 12.9. sulkevansa yhden jäsenensä position ja käyttäneensä vakuusrahaston varoja tappion kattamiseksi. Fortum on vakuusrahaston jäsen, sillä yhtiö käy kauppaa Nasdaq Commodities -kauppapaikalla.

Eilen Nasdaq pyysi vakuusrahaston jäseniä täydentämään rahastoa. Fortumin osuus vakuusrahastossa oli noin 30 miljoonaa euroa ja vaadittu täydennys on noin 20 miljoonaa euroa. Tapahtuman vuoksi Fortum kirjaa kolmannen vuosineljänneksen tulokseen noin 20 miljoonan euron rahoituskulun.

Fortum edellyttää, että Nasdaqilla on aina riittävät vakuusjärjestelyt.

Uutistoimisto Bloomberg ja Financial Times paljastivat, että taustalla oli norjalaisen suursijoittaja Einar Aas, joka keinotteli sähkön johdannaismarkkinoilla.

Aasin spekulatiivisten sijoitusten vakuudet eivät riittäneet sähkön tukkuhinnan johdannaisissa maanantaina tapahtuneiden ”äärimmäisten” muutosten takia. Norjalaissijoittaja joutui kirjaamaan suuria tappioita, kun Saksan ja Pohjolan energiamarkkinoilla sähkön hinnassa oli alkuviikosta suuria muutoksia.

Tämän myötä Aas ei pystynyt vastaamaan johdannaissijoituksistaan, vaan ilmoitti tekevänsä mahdollisesti henkilökohtaisen konkurssin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös