Strategiat

Yksinkertaisen tehokkaat sijoitusstrategiat: Cost averaging ja value averaging

Sijoitusten ajoitus on tunnetusti vaikeaa. Kaksi yksinkertaista sijoitusstrategiaa tarjoaa tähän kesto-ongelmaan ratkaisun.

Osta halvalla, myy kalliilla, helppoa kuin heinänteko. Ei suinkaan, sillä ostojen ja myyntien oikea ajoittaminen käytännössä lähes mahdotonta. Ehkä juuri ajoittamisen  vaikeudesta johtuen useimmat sijoitustrategiat perustuvat oikeiden sijoituskohteiden etsintään. Harvassa strategiassa lähtökohtana on sijoituskohteiden arvon ajallisen vaihtelun hallinta.

Kahden yksinkertaisen sijoitusstrategian, cost averaging ja value averaging -strategian tavoitteena on auttaa sijoittajaa helpottamaan sijoitusten ajoituksen vaikeutta. Näissä strategioissa pyritään äärimmäisen yksinkertaisella kaavalla kohtuulliseen tuottoon riippumatta siitä kuinka paljon sijoituskohteen arvo vaihtelee.

Seuraavassa kuvataan näiden strategioiden ideat, ja esitetään yksinkertaiset esimerkit strategioiden käytöstä. Molemmat sijoitusstrategiat sopivat parhaiten indeksisijoittamiseen, yksittäisten osakkeiden ostamiseen ne sopivat huonommin. Lisäksi ne sopivat parhaiten osta ja pidä -tyyppiseen strategiaan.

Cost averaging -strategia

Cost averaging -strategia (tai dollar cost averaging -strategia) on näistä yksinkertaisempi. Sen ideana on, että sijoittaja ostaa säännöllisesti – tyypillisesti kuukausittain tai neljännesvuosittain – tasasuuruisella summalla samaa sijoituskohdetta. Cost averaging -strategia soveltuu parhaiten sijoituskohteisiin joissa on voimakas volatiliteetti eli arvon vaihtelu. Esimerkiksi joukkovelkakirjoihin sijoittaessa sen hyöty on vähäisempi koska joukkovelkakirjojen volatiliteetti on yleensä alhainen.

Strategian etu on ilman muuta sen yksinkertaisuus. Strategiaa on helppo soveltaa esimerkiksi rahastojen kuukausisäästämiseen, jossa käyttötililtä siirtyy esimerkiksi kuukausittain vakio sijoitussumma rahastoon.

Toinen tärkeä etu strategiassa on, että siinä automaattisesti ostetaan osakkeita enemmän silloin kun kurssi on alhaalla, ja ostetaan vähemmän silloin kun kurssi on korkealla. Strategiassa siis vältytään tilanteelta jossa osakkeita ostetaan salkkuun paljon ylihintaan. Sijoitussalkun ajallinen hajauttaminen tapahtuu cost averaging -strategiassa automaattisesti.

Haittapuolena strategiassa on, että siinä sijoittaja ei pääse täysimääräisesti hyödyntämään mahdollisesti voimakasta nousutrendiä koska sijoituskohdetta ostetaan myös nousutrendin loppuvaiheessa jo korkealla hinnalla.

Value averaging -strategia

Value averaging -strategia on viime vuosina lisännyt suosiotaan. Strategiassa sijoitetaan enemmän kun sijoituskohteen arvo laskee, ja vähemmän kun arvo nousee. Strategiassa siis ostot painottuvat enemmän alhaisille kursseille kuin cost averaging -strategiassa. Strategian ideana on ostaa (tai myydä) säännöllisesti sellaisella summalla jolla sijoitussalkun markkina-arvo nousee vakiosummalla.

Eli jos salkun arvo on laskenut, sijoitetaan enemmän ja jos salkun arvo on noussut sijoitetaan vähemmän. Jos salkun arvo nousee riittävästi, saatetaan jopa myydä jotta salkun arvon vakiomuutos säilyy.

Strategiassa siis salkun kunkin hetken markkina-arvo nousee tasaisella summalla, mutta kunkin sijoitushetken sijoituspanos vaihtelee.

Strategian etuna on, että siinä ostot painottuvat vahvasti niille ajanjaksoille joilla kurssit ovat alhaalla. Strategia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen ja helposti sovellettavissa käytäntöön kuin cost averaging -strategia. Strategiassahan on käytännössä joka periodilla laskettava sijoitettava panos.

Strategia vaatii käytännössä kohtuullisen suuren käteiskassan, koska tilanteissa joissa sijoitussalkun arvo tippuu rajusti, täytyy strategiassa pystyä sijoittamaan suhteellisen suuri lisäpanostus sijoituskohteeseen.

Laskentaesimerkki

Ohessa kahdella yksinkertaisella esimerkillä osoitettu miten strategiat toimivat. Esimerkeissä sijoitetaan periodeittain joko vakiosumma 1000 euroa (cost averaging -strategia) tai summa jolla salkun arvo nousee kullakin periodilla 1000 eurolla (value averaging -strategia). Esimerkissä on yksi sijoituskohde jonka arvo vaihtelee tarkasteluajanjaksolla.

Esimerkeissä ei ole huomioitu veroja eikä kaupankäyntikuluja.

Taulukoista nähdään että esimerkkitapauksessa value averaging johtaa parempaan kokonaistuottoon. Esimerkin value averaging -strategiassa on kaksi ajankohtaa jolloin sijoitusalkun kokoa pienennetään myymällä sijoituskohdetta.

Esimerkki 1: Cost Averaging -strategia
         
Kurssi Osto EUR Osto osakkeet kpl Osakkeita yhteensä Salkun arvo
10 1000 100 100 1000
8 1000 125 225 1800
7 1000 143 368 2575
5 1000 200 568 2839
8 1000 125 693 5543
9 1000 111 804 7236
10 1000 100 904 9040
12 1000 83 987 11848
11 1000 91 1078 11860
10 1000 100 1178 11782
Ostot yhteensä EUR 10000
Salkun arvo EUR 11782
Tuotto% 17,8%
Esimerkki 2: Value Averaging -strategia
         
Kurssi Osto (+) / Myynti (-) EUR Osto (+) / myynti (-) osakkeet kpl Osakkeita yhteensä Salkun arvo
10 1000 100 100 1000
8 1200 150 250 2000
7 1250 179 429 3000
5 1857 371 800 4000
8 -1400 -175 625 5000
9 375 42 667 6000
10 333 33 700 7000
12 -400 -33 667 8000
11 1667 152 818 9000
10 1818 182 1000 10000
Ostot yhteensä EUR 7700
Salkun arvo EUR 10000
Tuotto% 29,9%

Strategioiden riskit

Sekä cost averaging että value averaging strategia sopivat parhaiten rahasto- tai ETF-sijoittamiseen. Sovellettaessa strategioita esimerkiksi yksittäisiin osakkeisiin, on syytä olla varuillaan.

Strategiat saattavat nimittäin pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että sijoittaja ostaa jatkuvasti lisää laskevassa kurssissa olevaa osaketta. Toisin kuin rahaston tai ETF:n tapauksissa, saattaa osakkeen kurssilasku olla merkki yhtiön liiketoiminnan pahentuvista ongelmista. Tällöin voi käydä niin että sijoittajan odottamaa kurssinousua ei koskaan tulekaan. Lopulta sijoittajan salkussa on ylipainolla yhden yrityksen osakkeita – osakkeen, jonka keskiostohinta ylittää reilusti osakkeen markkina-arvon.

Molemmat strategiat vaativat sijoittajalta kurinalaisuutta ja lujia hermoja. Sijoittajan on pidettävä kiinni strategiasta myös silloin kun markkinatunnelmat ovat pohjamudissa.

Artikkeli on julkaistu alun perin SalkunRakentaja-sivustolla lokakuussa 2012.

8 kommenttia

8 kommenttia

 1. Avatar

  Asko

  2.10.2012 at 12:27

  Mielenkiintoista. Esimerkeissä sijoituskohteen loppuhinta on sama kuin alussa. Eli jos sijoittaja olisi tehnyt 10 000 euron kertasijoituksen heti alussa, olisi tuotto% nolla.

  Lisäksi 10000 euroa olisi sitoutunut riskiseen sijoituskohteeseen koko tarkasteluperiodin ajan.

 2. Avatar

  Nimetön

  2.10.2012 at 14:35

  Cost averaging on pienisijoittajan perusstrategia. Tuosta value averaging -strategiasta en olekaan aiemmin kuullut. Äkkiseltään näyttää fiksummalta kun cost averaging.

  Riskinä näissä on tietenkin putoaviin puukkoihin tarttuminen.

  • Avatar

   Asko

   2.10.2012 at 19:33

   Value averaging on tosiaan fiksumpi – mutta vaatinee myös enemmän hermoja. Jos käsitin oikein, ostoja voi joutua tekemään rajustikin jos salkun arvo tippuu.

 3. Avatar

  Peter

  27.9.2014 at 06:59

  Mitenköhän value averagingin kanssa tulisi menetellä, jos oletetaan, että on allokoinut varojaan ETF:llä maantieteellisesti? Katsotaanko salkkua kokonaisuutena vai rivi riviltä?

  • Avatar

   Make

   8.11.2014 at 12:18

   Olen sijoittanut value averagingilla vuodesta 2010. Itse olen määritelly indeksisalkulle maantieteelliset painot ja sijoitan kuukausittain siihen rahastoon, joka on jäänyt eniten jälkeen tavoite painostaan.

 4. Avatar

  Kinski

  29.9.2014 at 07:51

  Samaa ajattelin.
  Toinen asia on, että jälkimmäisessä ei veroseuraamusta ole otettu mukaan, jos oikein ymmärsin.
  Cost averaging on käytössä myös täällä.

 5. Avatar

  tapio.haavisto@siop.fi

  3.10.2014 at 07:05

  Yksinkertaisen tehokkaat strategiat …

  Kokeneen kommentit

  Kokeneena sijoittajana uskallan kysyä, että olisikohan pallo täysin hukassa?

  Mikään kaavamainen strategia ei voi menestyä irrallaan suhdanteista, irrallaan reaalitaloudesta tai irrallaan maailman osakemarkkinoista. Paljon enemmän pitää tietää yrityksistä, niiden tuotteiden menestyksestä ja osakemarkkinoista. Osakemarkkinoitahan ei voi ennustaa, mutta kuka tahansa tietää missä päin rahaa tehdään ja kuka menestyy?

  Yksinkertaisin strategia on paneutua yrityksiin, niiden menestystekijöihin ja tuotteiden kilpailukykyyn. Jos ei ole alansa ykkönen tai paranna jatkuvasti tulostaan, eivät sijoittajat sinne rahojaan tuo. Tarvitaan yritysanalyysejä.

  Vieläkin vaikeampaa on tunnistaa osakemarkkinoiden tila ja se mihin suuntaan ollaan menossa. Kyllä talouskasvu, keskuspankkien toimet ynnä maakohtaiset asiat painavat eniten osakemarkkinoilla. Tarvitaan paneutumista globaalien osakemarkkinoiden näkymiin maailman tärkeimmillä markkinoilla.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös