Sijoitusstrategiat

10 sijoitusohjetta ongelmien välttämiseksi – varo ”kasvu-utopioita”

Amerikkalaisen sijoitusohjelman vetäjä Lance Roberts kertoo 10 maanläheistä ohjetta, joilla sijoittaja voi välttää ongelmat pitkällä aikavälillä.

Amerikkalaisen sijoitusohjelman vetäjä Lance Roberts kertoo 10 maanläheistä ohjetta, joilla sijoittaja voi välttää ongelmat pitkällä aikavälillä.

Sijoitusmarkkinoilla syntyy aina aika-ajoin harhaluuloja sijoitusmarkkinoiden tuottojen vääjäämättömästä noususta. Nämä harhaluulot perustuvat usein oletukseen markkinoiden ja talouden toimintamekanismin muutoksesta, joka saa sijoittajat uskomaan sijoitusympäristön muuttuneen pysyvästi aiempaa suotuisammaksi.

Kuplan perustus on rakennettu juuri tällaisista “kasvu-utopioista”.

Tyypillisiä esimerkki lähihistoriasta on 2000-luvun teknologiakupla. Sijoittajat alkoivat uskoa, että internet ja kommunikaatioteknologia ovat pysyvästi muuttanut yritysten ansaintalogiikkaa ja tuloksentekokykyä. Seurauksena oli osakemarkkinoiden ylikuumeneminen ja vääjäämätön kuplan puhkeaminen. Historiasta löytyy kosolti vastaavia esimerkkejä aina 1600-luvun Hollannin tulppaanikuplaa myöten.

Amerikkalaisen sijoitusohjelman StreetTalkLiven isäntä ja Clarity Financial -yhtiön päästrategi Lance Roberts toteaa Business Insiderin artikkelissaan, että osa sijoittajista on harhautunut kuvittelemaan keskuspankin löysän rahapolitiikan muuttaneen markkinoiden kasvunäkymät pysyvästi aiempaa suotuisammaksi.

Roberts ei keskuspankin autuaaksi tuovaan voimaan usko. Historia on osoittanut, että “kasvu-utopiat” ovat aina romahtaneet omaan mahdottomuuteensa.

Näitä utopioita sijoittajien pitää siis Robertsin mukaan karttaa. Roberts listaa seuraavat 10 sääntöä, joilla sijoittaja voi välttää sortumasta sijoitusmarkkinoiden ylilyöntien vietäväksi.

1. Sijoittaja on viime kädessä spekuloija, ei aito sijoittaja. Warren Buffet voi vaikuttaa sijoittamiensa yhtiöiden toimintaan, mutta tavallinen piensijoittaja ei. Piensijoittaja voi vain spekuloida osakkeen tulevalla hintakehityksellä.

2. Sijoitusvarojen allokointi on avain menestykseen. Sijoitusvarojen kohdentaminen useisiin omaisuuslajeihin vähentää paitsi sijoitussalkun tuoton volatiliteettia eli vaihtelua, myös estää sijoittaa sortumasta tunneperäisiin virheisiin.

3. Ei ole mahdollista ostaa halvalla, jollei myy kalliilla. Monet sijoittajat eivät malta myydä tuottoisia kohteita ajoissa. Kuitenkin sijoitussalkun voittojen kotiuttaminen aika-ajoin takaa sijoitussalkun pysymisen tasapainossa.

4. Kurinalaisuus toimii. Aina on markkinoita tai omaisuuslajeja jotka ovat kovassa huudossa. Sijoittajan ei kuitenkaan kannata lähteä mukaan muodikkaisiin sijoitustrendeihin, koska usein mukaan lähtö tapahtuu liian myöhään.

5. Pääoman hupeneminen on vaarallista, mahdollisuuksien menettäminen ei ole.

6. Sijoittajan arvokkain ja korvaamattomin hyödyke on “aika”. Olemme kaikki säästäjiä, joilla on vain rajoitetusti aikaa säästää varoja eläkepäiviä varten.

7. Älä kuvittele että “syklinen trendi” tarkoittaa kasvua täältä ikuisuuteen. Sijoittajilla syntyy aika-ajoin usko ikuisuuksiin jatkuvasta nousutrendistä.

8. Jos kuvittelet ymmärtäväsi markkinoiden toiminnan täydellisesti, myy kaikki sijoituksesi. Nousutrendissä sijoittajien usko omiin kykyihinsä nousee usein epärealistiselle tasolle. Kovien tuottojen tekeminen nousumarkkinan aikana ei kuitenkaan vaadi osaamista.

9. Vastavirtaan sijoittaminen on henkisesti raskasta ja yksinäistä – mutta yleensä toimivaa.

10. Tuottoja ei kannata verrata markkinaindeksiin. Jos sijoittajan tuotot alittavat koko markkinan tuoton, sijoittaja saattaa hermostuksissaan harhautua tavoittelemaan kovempaa vuosituottoa kuin mitä on aiemmin tavoitellut. Tämä johtaa liialliseen riskinottoon.

Artikkeli on julkaistu SalkunRakentajassa aiemmin syyskuussa 2013.

Kommentoi
Ylös
>