Talouden trendit

Akavan puheenjohtajan joutui perumaan ajatuksensa maahanmuuttajien palkoista

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön puheenjohtaja ehdotti kouluttamattomille maahanmuuttajille pienempiä palkkoja.

Fjäder pohti Ylen haastattelussa kouluttamattomille maahanmuuttajille mallia, joka auttaisi heitä nykyistä paremmin työhön.

”Jos halutaan kotouttaa maahanmuuttajat ja pakolaiset, joilla ei ole esimerkiksi ammatillista koulutusta, niin kyllä työehtosopimusten pitää joustaa”, Fjäder totesi.

Työehtosopimusten joustaminen tarkoittaa siis käytännössä mahdollisuutta maksaa kouluttamattomille maahanmuuttajille muita pienempää palkkaa. Fjäderin mukaan Ruotsissa puhutaan työelämän pelisääntöjen ja palkan joustosta sekä sosiaaliturvasta kokonaisuutena, joka auttaa kotoutumaan ja töihin.

Akavan puheenjohtaja epäili, että nykyisillä työelämän pelisäännöillä kouluttamattomat maahanmuuttajat eivät pääse töihin.

Maahanmuuttajien työllistyminen nousi esille Ylen eilen julkaiseman taloustieteen nobelisti Bengt Holmströmin haastattelun jälkeen. Holmström ehdotti, että kouluttamattomille maahanmuuttajille voitaisiin maksaa pienempää palkkaa, jotta he työllistyisivät helpommin.

Fjäderin lausunto on herättänyt närää Akavan sisällä. Ylen saamien tietojen mukaan osa Akavaan kuuluvista ammattiliitoista pohtii vakavasti potkujen antamista puheenjohtajalle.

”Sture Fjäderin kommentti ei vastaa millään tavalla liittomme arvoja. Jos tulee jokin äänestys, niin näiden lausuntojen jälkeen hän ei nauti siinä luottamustamme”, Tradenomiliiton toiminnanjohtaja Mika Varjonen sanoo Ylelle.

Kohu on Akavan sisällä sen verran kova, että Fjäder joutui julkisesti pyytämään anteeksi sanomisiaan Akavan lehdistötiedotteessa.

”Pyydän anteeksi kommenttiani ja olen pahoillani, että vastuksestani syntyi mielikuva, että ehdotan kahden kerroksen työmarkkinoiden syntymistä. Tämänkaltaista mallia Suomeen emme todellakaan halua, vaan kaikkia työntekijöitä pitää kohdella tasavertaisesti. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen työmarkkinoilla on Akavan keskeinen arvo. Haastattelussa pyrin tuomaan esille, että kotoutuminen tapahtuu nopeammin silloin kun maahanmuuttajat työllistyvät”, perustelee Fjäder.

Suomen työllisyysastetta on nostettava, jotta voimme tulevaisuudessa ylläpitää hyvinvointiyhteiskunnan. Tämä tarkoittaa myös, että tarvitsemme lisää ulkomaalaista työvoimaa.

Fjäderin mielestä on määrätietoisesti poistettava työllistymisen esteitä.

”Koulutus on tärkein keino, jolla voidaan edistää maahanmuuttajien pääsyä työelämään. Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden osuutta kaikilla koulutusasteilla on lisättävä. Kielikoulutus on merkittävää kotoutumisessa ja työllistymisessä. monipuoliset kontaktit työelämään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa edistävät koulutuksen rinnalla työllistymistä, esimerkiksi työharjoittelut”, Fjäder sanoo.

Useat Akavan liitot ovat osallistuneet keskusteluun maahanmuuttajien työllistymisestä ja yhdenvertaisuudesta.

2 kommenttia
 • Bernstein sanoo:

  Fjäderille kävi nyt samoin kuin on käynyt ja käy kaikille, jotka eivät enää muista, miten päin piti olla kun ollaan rähmällään. Roolipeli on vaikea taito ja suvaitsevaisen pellehatun unohtamisesta rangaistaan nytkin potkuilla.

  Asian ruotiminen on tietenkin turhaa, koska tuomio tuli jo. Fjäder kuitenkaan EI sanonut, että matujen palkan pitäisi olla alempi kuin kantisten. Hän EI sanonut, että tällä haluttaisiin syrjiä pakolaisia vaan päinvastoin edistää kotoutusta. Hän EI halunnut olla rasisti EIKÄ hän ole niin tyhmä että olisi sen kertonut vaikka olisi halunnutkin.

  Vanhemman polven edustaja ei kuitenkaan ymmärrä, että jos häntä vihataan mediassa väärän aatteen vuoksi, kaikki mitä hän sanoo tai jättää sanomatta, voidaan tulkita häntä vastaan. Ja tulkitaan myös.

  Fjäder viittasi (rivien välissä) tilastoihin – tai oikeastaan itsestäänselvyyteen – joiden mukaan a) kouluttamattomien työpanos on suht alhainen ja b) koulutus edistää kotiuttamista sekä ehkä vielä c) pakolaisissa on kouluttamattomia enemmän kuin kantiksissa.

  Näin sanoen Fjäder teki ainoastaan ”jussit” tai ”tatuvanhaset”, jotka hekään eivät syyllistyneet rasismiin tai kansankiihotukseen, vaan siteerasivat ainoastaan tilastoja, joiden mukaan jotkut enemmän tai vähemmän jotain kuin jotkut muut. Siitä huolimatta heidät hirtettiin mediassa ja Jussi vielä oikeudessakin.

  Jos Suomessa palvottaisiin Kuuta eikä Aurinkoa, olisi vihapuhetta kertoa lapsille koulussa, että Aurinko lämmittää paremmin kuin Kuu. Jos joku mittaisi lämpötilaeron, hän saisi Totuussanomien ja käräjäoikeuden yksimielisen tuomion ja hänen mittarinsa otettaisiin rikoksentekovälineenä valtion haltuun.

  Tälle kuu-ukkotasolle ollaan Suomessa vajottu yhteiskuntamoraalin ja julkisen keskustelun rationaalisuuden alueilla. Mikään, siis kerrassaan mikään, ei erota meitä tässä mielessä keskiajan inkvisitiosta ja noitavainojen ajasta.

  Hävettäisi olla suomalainen, ellen tietäisi, että ruotsalaisena hävettäisi vielä enemmän.

  • En kyllä usko Fjäderin joutuneen perääntymään sen vuoksi, että Akavassa ja sen jäsenliitoissa kommenttia olisi pidetty rasistisena.

   Kohu syntyi käsitykseni mukaan siksi, ettei ammattiyhdistyksen pirtaan sovi (ei edes Akavan) rummuttaa halpatyömarkkinoiden puolesta.

   Akavan mielestä sen jäsenten ja Suomen etu on pitää maahanmuuttajat mielummin turhautuneina työttöminä, kuin että auttaisivat omalla työpanoksellaan Oy Suomi Ab:tä selviytymään tulevasta huoltosuhdekatastrofista.

 • Ylös
  >