Strategiat

Näin Warren Buffett sijoittaa

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Vaurastu kuin Warren Buffett -kirjan kirjoittajan Mika Hyttisen mukaan Buffettin sijoitusfilosofia poikkeaa selvästi perinteisistä sijoitusopeista.

Warren Buffettin luotsaamana Berkshire Hathaway -konsernin vuosituotto osakkeenomistajille on ollut käsittämättömät 19,7 prosenttia jo 49 vuoden ajan. Samaan aikaan S&P 500 -indeksin tuotto on ollut 9,8 prosenttia.

Useimmat sijoittajat eivät saavuta edes vertailuindeksin tuottoa: kahdenkymmenen vuoden tutkimusjaksolla (1992–2011) osakesijoittajien keskimääräinen vuosituotto jäi peräti 4,3 prosenttia vertailuindeksin tuotosta.

Miksi ja miten juuri Buffett on menestynyt paremmin kuin muut ja näin käsittämättömän hyvin?

Vaurastu kuin Warren Buffett  -kirjan (Talentum) kirjoittaja Mika Hyttinen esittelee Buffettin sijoitusfilosofian ja se on myös ensimmäinen bisnessijoittamisen opas.

Buffettin sijoitustyyli eroaa perinteisestä osakesijoittamisesta Hyttisen mukaan niin paljon, että kirjailija on antanut sille oman nimen; bisnessijoittaminen.

Bisnessijoittaja ei arvioi osakkeita tunnuslukujen perusteella eikä seuraa muiden sijoittajien tekemisiä, ei pörssi-indeksiä eikä edes tuoreimpia talousennusteita. Hän ei yritä suojautua hintojen volatiliteetilta, koska juuri volatiliteetti tarjoaa erinomaisia ostomahdollisuuksia.

Bisnessijoittaja etsii hyvää bisnestä hyvään hintaan ja omistaa pitkäjänteisesti ilman turhaa kaupankäyntiä.

”Puoli vuosisataa kestäneen menestyksen myötäkään ei ole mitään merkkiä siitä, että Warren Buffettin tapa sijoittaa olisi yleistymässä”, ihmettelee Hyttinen.

Buffettin sijoitustyylin erilaisuus konkretisoitui finanssikriisin aikana: ”Kun osakepelaajat etsivät turvaa, Buffett teki bisnessijoittajana suuria lisäsijoituksia edulliseen hintaan. Suomalaisten piensijoittajien, salkunhoitajien ja eläkeyhtiöiden reaktio finanssikriisiin oli etsiä lisää turvaa. Niinpä Buffettin hoitama varallisuus kasvaa hyvin nopeasti samaan aikaan, kun esimerkiksi suomalaisten työeläkeyhtiöiden hallinnoimat varat kasvavat hitaasti.”

Hyttisen mielestä eläkevarojemme sijoittamisesta ylipäätään keskustellaan hämmästyttävän vähän. Pitkällä aikavälillä yhdenkin prosentin lisätuotolla on huima vaikutus lopputulokseen, koska sijoitussummat ovat suuria: pelkästään seuraavien kymmenen vuoden aikana prosentin lisätuotto tarkoittaisi 20 miljardia euroa enemmän rahaa eläkkeistä huolehtimiseen.

Erityisen vaikeaa Hyttisen on ymmärtää, miksi piensijoittajat suostuvat järjestelyyn, jossa pankki voittaa aina.

”Tällä hetkellä hinnoittelun ja palvelun sisällön määrää pankkien keskinäinen kilpailu, ei asiakkaan todellinen tarve tai hyöty. Suurin osa alan toimijoista tietää, miten asiakasta tulisi palvella ja miten hänen varojaan tulisi hoitaa, mutta käytännön ja tavoitetilan erotus on huima.”

Hyttisen mukaan suuren osan Buffettin menestyksestä selittää hänen valtavirrasta poikkeava käsityksensä riskistä ja hajauttamisesta. Vaurastu kuin Warren Buffet -kirja nostaa esiin Buffettin periaatteiden kanssa ristiriidassa olevat opit markkinoiden tehokkuudesta, hajautuksesta ja allokaation merkityksestä.

”Ne ovat itse asiassa täysin päinvastaisia, joten jompikumpi lienee harhapoluilla”, Hyttinen toteaa.

Lisää infoa Buffett-kirjasta ja bisnessijoittamisesta: http://www.tinpie.com

Artikkeli on julkaistu SalkunRakentaja-sivustolla aiemmin lokakuussa 2014.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös