Makrotalous

Ekonomisti: Presidentti Trump aiheuttaa odotettua suurempaa vahinkoa USA:n taloudelle

Sveitsiläispankin arvio USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan vaikutuksista on yleistä arviota synkempi.

Donald Trump on käynyt kiihtyvää kauppasotaa erityisesti Kiinaa vastaan. Molemmat maat ovat vähitellen nostaneet panoksia ja lisänneet tuontitulleja maiden väliseen kauppaan.

Trump on uhannut nostaa vuoden vaihteessa Kiinan tuonnin tuontitariffit 25 prosenttiin 250 miljardin dollarin arvoiselle määrälle eri kiinalaistuotteita.

Kauppasota saattaa käydä Yhdysvalloille kuitenkin kalliiksi.

Kauppasodan vaikutukset USA:n talouteen ovat vakavammat, kuin mitä moni luulee, väittävät sveitsiläisen jättipankin UBS:n ekonomistit. Pankin mukaan jo nyt kauppasota hävittää pieniä yrityksiä Yhdysvalloista.

UBS:n Yhdysvaltojen talouteen keskittyvä ekonomisti Seth Carpenter kertoo Business Insiderin mukaan, että Donald Trumpin tuontitullit kiinalaisille tuotteille ja Kiinan vastatullit alentavat Yhdysvaltojen talouskasvua puoleen nykyisestä.

“Olemme eri linjalla kuin muut Wall Streetin asiantuntijat siinä, kuinka paljon tariffeilla on vaikutusta USA:n talouteen”, Carpenter totesi torstaina pankin tilaisuudessa Lontoossa.

UBS:n ennusteen mukaan USA:n talouskasvu laskee neljännellä vuosineljänneksellä 1,7 prosentin vuosikasvuun ja ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä kasvu hidastuu 1,5 prosenttiin. Kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen toteutunut vuosikasvu oli 3,5 prosenttia, joten sveitsiläispankin ennuste tarkoittaisi rajua pudotusta maailman suurimman talouden talouskasvuun.

Suurin osa talouskasvun hidastumisesta johtuu UBS:n mukaan teollisuustuotannon laskusta. Teollisuustoimiala on muita sektoreita herkempi raaka-ainehintojen nousulle. Raaka-ainehintojen nousun vaikutus on niin suuri, että useat uudet teollisuusvalmistajat joutuvat lopettamaan toimintansa, pankki varoittaa.

Paradoksaalista UBS:n ennusteessa on se, että Donald Trump on perustellut kauppasotaa sillä, että hän haluaa parantaa Yhdysvaltojen teollisuuden toimintaedellytyksiä.

UBS:n mukaan kauppasodan merkittävä negatiivinen vaikutus johtuu siitä, että iso osa USA:n uusista työpaikoista on syntynyt uusiin teollisuusyrityksiin. Nämä yritykset toimivat pienillä katemarginaaleilla, eivätkä ne pysty siirtämään kustannusten nousuja hintoihin.

Pienetkin kustannusten hintashokit aiheuttavat suurta häiriötä näille yrityksille. Siksi kauppasota pyyhkäisee juuri näitä yrityksiä pois markkinoilta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös