Oma talous

Näin vältät maksukortin skimmauksen – 5 vinkkiä

Viime aikoina maksukorttien skimmaus sekä pankki- ja luottokorttien PIN-koodien urkinta ovat olleet paljon esillä.

Nämä ovat vain muutaima esimerkkejä maksukorttirikollisuudesta. Tämän lisäksi uutiset nettishoppailun riskeistä on herättänyt kysymyksiä turvallisesta nettishoppailusta ja maksutavoista.

Lue myös: Paljasta skimmauslaite sovelluksen avulla

Mitä on maksukortin skimmaus?

Maksukortin skimmaus on yksinkertaisuudessaan maksukortin tietojen kopiontia.
Rikolliset asentavat automaattiin niin sanotun skimmauslaitteen, joka kopioi kortin tiedot. Skimmaus tulee englanninkielen sanasta skimming, joka tarkoittaa magneettinauhan kopioimista.

Skimmauslaitteita asennetaan etenkin käteisautomaatteihin, ja nyt Suomessa erityisesti miehittämättömille bensa-asemille. Skimmaus on ammattimaista rikollista toimintaa Itä- ja Kaakkois-Euroopassa, ja nyt myös Suomessa.

Millä muilla tavoilla maksukortteja väärinkäytetään?

Maksukorttien (mm. luottokortit, maksuaikakortit, pankkikortit sekä käteisautomaattikortit) neljä yleisintä väärinkäyttötapaa ovat:

  1. PIN-koodin urkinta olan takaa automaatilla asioidessa, jonka jälkeen asiakasta hämätään ja maksukortti varastetaan. Maksukorttia käytetään sitten käteisen nostamiseen automaatilta.
  2. Edellä mainittu korttiautomaateilla tapahtuva magneettijuovien kopiointi eli skimmaus – kopioimalla pankkikortteja niiltä pyritään nostamaan käteistä rahaa tai käyttämään kortin tietoja internetissä.
  3. Haittaohjelmilla pyritään urkkimaan maksukorttien numeroita ja tunnistetietoja internetissä. Luottokorteilla tilataan sitten nettikaupoista tavaroita, jotka on helppo muuttaa rahaksi, tai esimerkiksi lentolippuja.
  4. Kopioidut korttitiedot lisätään aidonnäköiseen luottokorttiväärennökseen, joilla sitten ostetaan tavaraa kaupoista.

Kuinka turvautua maksukortin väärinkäytöltä?

Maksukortteja koskevien rikosten määrä on ollut kasvusuunnassa jo pidemmän aikaa ja siksi onkin entistä tärkeämpää pitää omasta maksukortista erityisen hyvää huolta.

Vinkit maksukortin suojaamiseen

  1. Käytä maarajoitusta kortissa. Voit asettaa verkkopankissa korttisi toimimaan vain Suomessa
  2. Aseta nostoraja verkkopankissa.
  3. Säilytä tunnuslukusi huolellisesti, älä koskaan säilytä sitä kortin lähellä.
  4. Suojaa pin-koodisi kädellä kun näppäilet koodia.
  5. Shoppaile turvallisesti netissä – Tee ostoksia vain tunneituilta sivuilta.
  6. Seuraa korttitapahtumia säännöllisesti. Monesti rikolliset nostavat vain pieniä, huomaamattomia summia kerrallaan.

Jos näiden lisäksi huomaat automaatilla jotain outoa, niin ota yhteys automaatissa näkyvään päivystysnumeroon.

Mikä on paras, tai turvallisin luottokortti?

Jos sinulla ei vielä ole luottokorttia tai harkitset sellaisen hankkimista, suosittelemme vertailemaan markkinoilla olevia vaihtoehtoja tarkasti ennen ostopäätöksen tekemistä. Paljon matkustava voi olla kiinnostunut lentopisteistä ja matkavakuutuksesta, jotka yhdistyvät esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortissa.

Valinnanvaraa siis riittää!

Lähteet: Poliisi

Julkaistu alunperin VertaaEnsin.fi blogissa

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

2 kommenttia
Avatar
QZ 2.12.2018
| |
Enemmän reissaavan kannattaa tehdä oma matkakortti (ravintola,ostokset ja satunnainen automaattinosto): 1) Hae toista debit korttia (S-pankin toimii myös hyvin ja ei maksa mitään) mikä on matkatilisi. 2) Kytke verkkopankin kautta verkko-ostokset pois päältä 3) Poista kortin takana oleva CVC-koodi pois ja ota luku hyvään talteen Näin voit antaa kortin tarjoilijalle ulkomailla ilman pelkoa että luvut kopioidaan verkko-ostoksia varten
Avatar
Bernstein 4.12.2018
| |
CVC-koodin raaputtaminen ei virallisesti ole hyvä idea. Tässä jutussa siteerattu poliisisetä näkee siinä turvamörköjä, koska "korttisopimukset kieltävät manipuloinnin": https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/66546-raaputitko-jo-pankkikorttisi-turvakoodin-saatoit-saada-petosriskia Pelkkää turvanarkomaniaa tietenkin, koska a) koodin poisto ei vaikuta enempää sen omistajan kuin myöntäjänkään "turvallisuuteen" sekä, kuten eräs keskustelija toteaa, b) koodin voi häivyttää siten että se vaikuttaa normaalilta kulumiselta. Kyse onkin jälleen kerran siitä, että virkamies kokee tässä maassa moraaliseksi velvoitteekseen puolustaa valtion ja pankkien oikeuksia hallintoalamaista ja asiakasta vastaan. Arvoisa Stasin ylikonstaapeli unohtaa aktiivisesti myös kysymyksen syyttämiskynnyksestä sekä oikeusperiaatteen, jonka mukaan näyttövelvollisuutta petosväitteissä ei voida kääntää (kanteen kohteen ei tarvitse osoittaa syyttömyyttään). ---- Noihin QZ:n ohjeisiin kannattanee lisätä neuvo pitää mukana myös käteistä ulkomaiden ravintoloissa. Epärehellinen ravintoloitsija kun tietää CVC-tempun itsekin ja alkaa vaatia "ehjää" luottokorttia. Kun sitä ei ole, hän joutuu tyytymään käteiseen. (Huom! Käteisestä ei saa puhua ennen kuin saa laskun, koska muuten käteislaskuun lisätään se rahamäärä, joka luottokorttihuijauksen epäonnistuttua jäi ravintolanpitäjältä saamatta)

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös