Sijoittajan verotus

Nyt myös Norja rankaisee osinkosijoittajia

Norja seuraa Tanskaa osinkoverotukseen liittyvissä käytännöissä. Maksumieheksi joutuvat ulkomaalaiset osinkosijoittajat.

Vuoden 2019 alusta Norja muuttaa osinkokäytäntöjään ulkomaisille sijoittajille. Nämä uudet käytännöt tulevat näkymään ikävällä tavalla myös suomalaisille osinkosijoittajille.

Aiemmin suomalainen on voinut saada Norjasta osinkotuottoa normaalisti. Norjalla ja Suomella on keskenään verosopimus, jonka mukaan Norjan valtio saa periä suomalaisten Norjasta saamista osingoista 15 prosentin lähdeveron. Myöhemmin Suomen valtio perii sitten loput osinkoverot, yleisimmin 10,5 prosenttia. Näistä luvuista muodostuu osinkoverotuksen kevyempi 25,5 prosentin osinkovero.

Jatkossa asia ei ole enää yhtä yksinkertaista. Norjan valtio aikoo jatkossa ottaa ulkomaisilta sijoittajilta lähdeveron 25 prosenttia aiemman 15 prosentin sijaan. Tästä korotuksesta huolimatta Suomi ei tingi omasta verostaan, vaan aikoo ottaa yhä oman osuutensa kuten ennen.

Tappiota tämän uuden käytännön johdosta suomalainen Norjaan sijoittanut osinkosijoittaja kokee noin kymmenen prosenttiyksikön verran.

Kyseinen käytäntö ei ole suomalaisille täysin vieras, sillä vastaavaa on tehnyt myös Tanska. Tanskan käytännöt ovat hitusen Norjan käytäntöjä rankempia, sillä Tanska pidättää peräti 27 prosenttia lähdeveroa.

Tanskan uudet osinkokäytännöt ovat olleet voimassa noin kolme vuotta. Tapahtuma oli seurausta vuonna 2015 paljastuneesta lähdeverojen takaisinperintään liittyvästä petosvyyhdistä.

Sekä Tanskan että Norjan käytännöt koskevat niin suoria osakesijoituksia omistavia, kuin myös rahastojen kautta kyseisiin maihin sijoittaneita. Edes rahastot eivät ole turvassa näiltä verouudistuksilta.

Ulkomaisen sijoittajan on mahdollista periä takaisin liikaa maksamansa lähdeverot, mutta helppoa se ei ole. Takaisinperintä vaatii paperisotaa sekä erilaisia todistuksia. Osa osakevälittäjistä saattaa pyytää maksua näistä todistuksista, eli takaisinperinnästä voi aiheutua helposti myös kuluja.

 

1 kommentti

1 kommentti

 1. piensijoittaja

  4.3.2019 at 20:07

  Törmäsin tänään Norjan uuteen käytäntöön, kun Mowi (entinen Marine Harvest) maksoi osinkoja tilille, 25% oli pidätetty.
  Olisi mukava saada juttua kuinka takaisinperintä nykyisin menee ja minkälaisia kuluja siitä sijoittalle tulee.
  Itse olen törmännyt näihin ”yliverottajiin” aiemminkin mm. Färsaaret, Tanska, Kanada.

  Ja kiitos mielenkiintoisesta nettisivustosta.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös