Kumppaniblogit

”Varmin tapa hävitä rahaa on makuuttaa niitä tilillä”

Vaurastumisesta kaikki tietäväiset kauhistelevat suomalaisten pankkitileillä pitämää rahakasaa.

Syyskuussa tuo kasa oli 92 miljardin euron kokoinen, eli lähes kaksinkertainen Suomen valtion budjettiin nähden. Kotitalouksilla on myös muuta pääomaa, kuten osakkeita ja sijoitusrahasto-osuuksia. Yhdessä talletusten kanssa kotitalouksilla on rahoitusvaroja yhteensä 307,6 miljardin euron edestä*.

Rahat eivät tunnetusti kasva pankkitilillä. Inflaatio syö eurosi ostovoimaa tällä hetkellä noin kahden prosentin vuositahtia. Siksi talousviisasteliat kehottavat ihmisiä siirtämään rahat tileiltä pois kannattavampiin kohteisiin. Hyvässä lykyssä myös palveluntarjoajat saavat näin parempaa tuottoa. Pankit lainaavat joka tapauksessa talletetut rahat eteenpäin ja tienaavat näin korkotuottoa talletuksilla.

kotitaloudet rahoitusvarat talous varallisuus

Kotitalouksilla on kuitenkin myös lainaa 166 miljardin euron edestä. Vaikka kotitalouksilla siten näyttäisi olevan noin 50 prosentin vipu (166/307), kotitalouksien velkaantumisaste onkin kokonaiset 128,7 prosenttia. Velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien todelliset lainavelat edeltävän vuoden käytettävissä olleeseen tuloon. Tähän nähden käteisen määrä ei olekaan enää järisyttävä.

Lisäksi palkkarahat tulevat pankkitilille, josta rahat riittänevät seuraavaan palkkapäivään asti. Tämä käteinen on kotitalouksien ”käyttöpääomaa” jota ilman kotitalous ei pyöri ympäri. Käyttötilille on hyvä saada mahdollisimman hyvät tuotot, muttei ole mitään käytännön järkeä sijoittaa kuukausikierossa tarvittavia rahavaroja. Vaikka ne tilastoissa kummitteleekin.

Kun tilastoja tulkitsee on myös hyvä sisäistää, että luvut jakautuvat hyvin epätasaisesti kotitalouksien kesken. Varakkaimmalla kymmenyksellä on suurin osa ylimääräisestä rahoitusvarallisuudesta (Tilastokeskus, Kuvio 4) . Enemmistölle kotitalouksista palkkapäivän lähestyminen tarkoittaa senttien venyttämistä tai luottokorttivelan lisäämistä. Jälkimmäisessä rahaa häviää pankkitilitalletusta jo huomattavasti nopeammin.

Niin tai näin, ihan jokaisen kynnelle kykenevän olisi hyvä aloittaa pitkäjänteinen, kustannustehokas säästäminen osakerahastoihin. Tämä pitäisi olla yhtä luontevaa kuin hampaiden pesu aamuisin. Nettotuloista 3-5 prosenttia olisi hyvä, esimerkiksi kuukausisäästösopimuksen puitteissa säästää osakerahastoihin. Kolmella kympillä kuukaudessa syntyy 30 vuodessa yli kolmenkymmenen tuhannen euron potti.

* Tämä vastaa noin viidenneksen kotitalouksien kokonaisvarallisuudesta kun myös reaalivarallisuus (kuten asunnot, autot, metsät ja pellot) huomioidaan.

Osakesäästäjien suosikkivalinta

Nordnet nousi Osakesäästäjien Keskusliiton Välittäjä 2017 -tutkimuksessa jälleen arvopaperivälittäjien vertailun selväksi suosikiksi.

Lue lisää

Artikkeli on julkaistu alun perin Nordnetblogissa 6.11.2018.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös