Sivuston mukaan monet Afrikan maat ovat lisänneet velkataakkaansa rajusti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lainarahasta tuli niille vuoden 2008 talouskriisin vuoksi poikkeuksellisen halpaa, kun pääomat lähtivät etsimään parempaa tuottoa Afrikkaan ja muualle kehittyville markkinoille taantumaan ajautuneista länsimaista.
Ongelmia on lisännyt vahvistunut dollari.
”Nyt kansainvälisen talouden ja politiikan tähtikartta ei ole onnellisessa asennossa Afrikan kannalta. Esimerkiksi Yhdysvaltojen talouskasvu näyttäisi jatkuvan voimakkaana, mikä nostaa dollarin arvoa. Afrikan maille tämä on ongelma, koska niillä on paljon dollarimääräistä velkaa ja siten niiden velanhoitokulut nousevat”, sivusto toteaa.
Myös raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen halventuminen on tuonut Afrikan maille vaikeuksia. Se aiheuttaa negatiivisen kierteen, sillä alhaiset hinnat heikentävät niiden valuuttojen arvoa, mikä nostaa entisestään velanhoitokuluja, Kehitys-lehti toteaa.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF:n mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan 44:stä maasta jopa lähes puolelle voi tulla vaikeuksia velkojen takaisinmaksussa. Käytännössä maksukyvyttömiksi ovat tällä hetkellä ajautuneet Eritrea, Etelä-Sudan, Kongon demokraattinen tasavalta, Mosambik, Somalia, Tšad ja Zimbabwe.
Monet Afrikan velkaantuneet valtiot tarvitsevat vanhojen velkojen maksuun uutta velkarahaa. Sitä on kuitenkin entistä vaikeampaa saada markkinoilta siedettävään hintaan.
”Kriisimaat saattavat joutua tukeutumaan entistä enemmän Kiinan apuun, jos rahoitusta ei saa muualta”, arvioi Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Kristiina Karjanlahti.
Karjanlahden mukaan moni Afrikan maa saattaa joutua lähivuosina järjestelemään kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta ottamiaan luottoja uudelleen, kun maksuun erääntyy isoja lainaeriä.
Kiina rahoittaa.
Monet Afrikan maat ovat jo menneet Kiinan velka-ansaan.
Nyt näyttää lisää päätyvän samaan ansaan kun vaihtoehdot meni jo.
Kiina kyllä investoi ja ”auttaa”. Sitten käytetään velkaruuvia.
Esim. Sri Lanka joutui luovuttamaan isot satama-alueet Kiinalle koska eivät pystyneet maksamaan yli-hinnoiteltuja investointeja.
Kiina osaa tämän pelin. Ja sillä on pelimerkkejä.