Talouden trendit

Finanssiala: Käteisen käyttö vähenee – puhelimestakin tullut maksuväline

​Käteisen käyttö on vähentynyt lähes koko 2000-luvun. Myös puhelimesta on tullut maksuväline.

​Käteisen käyttö on vähentynyt lähes koko 2000-luvun. Myös puhelimesta on tullut maksuväline.

Käteistä yleisimpänä maksutapana päivittäisostoksiin käytti vuonna 2017 enää 18 prosenttia kuluttajista, kertoo Finanssiala. Käteisettömän maksamisen kasvua selittää ennen kaikkea uusien maksutapojen ja palveluiden tulo markkinoille, aikaisempaa laajemmat korttimaksujen vastaanottomahdollisuudet sekä asioinnin siirtyminen verkkoon.

Suomen Pankissa ollaan huolisssaan siitä, että käteispalvelujen supistuminen on tapahtunut nopeasti ja että osa kansalaisista jää ilman tarvitsemiaan palveluita.

Maksukorttien rinnalla älypuhelinsovellukset tarjoavat uusia maksumahdollisuuksia ja helpottavat maksamista.

”Esimerkiksi pysäköintiin, polttoaineiden tankkaukseen, matkustamisen ja vapaa-ajan palveluihin kuten pääsylippuihin on älypuhelimen avulla tarjolla aikaisempaa sujuvampi palvelu- ja maksukokonaisuus. Päivittäisasiointi, kauppaostokset ja lääkkeiden tilaus onnistuu kotiin asti ja maksu tapahtuu joko kortilla tai tilisiirtona verkossa”, luettelee Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Kirsi Klepp.

Vaikka maksaminen digitalisoituu nopeasti, käteiselle voi jatkossakin olla tarvetta, Finanssiala uskoo. Käteisen käyttö voi olla kuluttajan suosima tapa esimerkiksi silloin, kun halutaan pysyä anonyymina.

Käteinen voi yhä olla ainoa mahdollinen maksutapa, mutta entistä harvemmin.

”Digitaalisten maksuvälineiden käyttäjiksi ei kaikista ole, eivätkä digitaaliset maksutavat sovi kaikkiin tilanteisiin. Käteiselle on kysyntää myös silloin, kun tekniikka pettää, tai poikkeusoloissa, kriisin kohdatessa. Tosin silloinkin edellytyksenä on, että esimerkiksi kauppa pystyy vastaanottamaan käteistä”, Klepp toteaa.

Käteistä saa nykyään nykyään muualtakin kuin automaatista. Esimerkiksi useat kaupat tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta nostaa pankkien korteilla rahaa. Käteistä voi myös jopa tilata eräistä pankeista kotiin, ja käteistalletuksia taas voi tehdä pankkikonttorien ohella myös automaateissa.

Vuosi 2007 oli maksamisen suhteen käänteentekevä. Tuolloin Suomessa maksettiin euromääräisesti korteilla ensi kertaa enemmän kuin käteisellä. Finanssialan mukaan 2010-luvulla vähittäismaksamisen tuotevalikoima on laajentunut entisestään.

Kommentoi
Ylös
>