Yritysuutiset

HKScan myllertää taas johtoaan – mitä kriisiyhtiössä tapahtuu?

Syviin talousvaikeuksiin ajautuneen elintarvikeyhtiön kulisseissa käydään härskiä valtapeliä.

HKScan elintarvikeyhtiö siipikarja talous

Kuva: Paju~commonswiki

Syviin talousvaikeuksiin ajautuneen elintarvikeyhtiön kulisseissa käydään härskiä valtapeliä.

Elintarvikeyhtiön hallitus menee uuteen uskoon. Marko Onnela, Riitta Palomäki ja Tuomas Salusjärvi eroavat HKScan Oyj:n hallituksesta välittömästi.

Marko Onnela on toiminut HKScanin hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana vuodesta 2017 alkaen ja hallituksen varajäsenenä vuosina 2015–2016. Riitta Palomäki sekä Tuomas Salusjärvi ovat molemmat olleet hallituksen jäseniä vuodesta 2017 alkaen.

HKScan Oyj:n hallituksen muodostavat hallituksen puheenjohtaja Reijo Kiskola ja hallituksen jäsenet Per Olof Nyman, Jari Mäkilä ja Carl-Peter Thorwid.

Yhtiön hallitus on päättänyt kutsua koolle ylimääräisen yhtiökokouksen yhtiön hallituksen täydentämiseksi. Kutsu ylimääräiseen yhtiökokoukseen julkaistaan tammikuun 2019 toisella viikolla.

”HKScanin johto keskittyy yhdessä henkilöstön kanssa edistämään määrätietoisesti niitä toimenpiteitä, joilla vakautetaan yhtiön taloutta ja varmistetaan hyvä toimituskyky ja palvelutaso niin asiakkaiden kuin yhtiön muiden sidosryhmien suuntaan”, Kiskola sanoo.

Vaikeuksia Raumalla ja Virossa

Viimeksi marraskuun lopussa Mikko Nikula jätti tehtävänsä yhtiön hallituksen puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä. Samassa yhteydessä toimitusjohtaja Jari Latvanen ja HKScan Oyj:n hallitus olivat sopineet yhdessä sopineet, että Jari Latvanen jättää tehtävänsä HKScanissa välittömästi. Latvanen oli toiminut konsernin toimitusjohtajana 31.10.2016 alkaen.

Yhtiön hallitus valitsi puheenjohtajakseen Reijo Kiskolan, joka hoitaa toistaiseksi myös toimitusjohtajan tehtävää.

HKScan on ajautunut vakaviin talousvaikeuksiin.

Elintarvikeyhtiön kolmannen kvartaalin tulos oli selvästi tappiollinen. Vertailukelpoinen liikevoitto painui heinä-syyskuussa yli 10 miljoonaa euroa pakkaselle, kun vielä viime vuonna yhtiö teki 2,7 miljoonaa euroa positiivista liikevoittoa.

HKScanin Raumalle rakennetun uuden siipikarjan tuotantolaitoksen käynnistyminen on sujunut heikosti. Vaikeudet asiakastoimituksissa ovat näkyneet kaupoissa tyhjinä hyllyinä.

Broileritehtaan alkuperäinen kustannusarvio oli 80 miljoonaa euroa, mutta vuoden loppuun mennessä tehtaan käynnistäminen oli tullut maksamaan jo yli 117 miljoonaa euroa.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan HKScan joutui viime vuonna ajamaan tuotanto-ongelmien takia kymmeniä rekkalasteja teurastettuja broilereita hävitettäväksi Honkajoen kierrätyslaitokselle.

Vuosi sitten HKScan kertoi tehneensä Viron viranomaisille tutkintapyynnön, jolla selvitetään, onko HKScanin Baltian-toiminnoissa syyllistytty rikoksiin. Vuoden 2016 joulukuussa yhtiö kertoi erottaneensa useita Baltian liiketoimintojen johtajia. Lisäksi HKScan antoi useille varoituksen muun muassa yhtiön varojen sääntöjen vastaisesta käytöstä.

Pääomistaja viis veisaa hyvästä hallintotavasta

Yrityksen toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenten vaihdokset kertovat pääomistajan, LSO:n eli entinen Lounais-Suomen Osuusteurastamon vahvasta valta-asemasta yhtiössä.

LSO omistaa HKScanin osakkeista 35 prosenttia, mutta äänistä peräti 69 prosenttia.

Pääomistajan toiminta on saanut osakseen kritiikkiä. Esimerkiksi Talouselämän päätoimittaja Emilia Kunnas syyttää pääomistajaa hyvän hallintotavan rikkomisesta.

” Se ei ole tavatonta, että suurin omistaja antaa tarvittaessa nopeastikin johtajilleen äkkilähdöt. Se ei liioin ole väärin. Mutta se, että suurin omistaja pyöräyttää omat ehdokkaansa ylimmille johtopaikoille ilman yhtiökokousta on paitsi poikkeuksellista, myös härskiä muita osakkeenomistajia kohtaan”, Kunnas kirjoittaa artikkelissaan.

Talouselämän haltuunsa saaman avoimen kirjeen mukaan muutamat LSO:n vaikutusvaltaiset tuottajajäsenet ovat yrittäneet murentaa HKScanin johtajien asemaa pitkään. Toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan ajojahti oli käynnissä jo viime vuoden marraskuussa.

Korjaus: Artikkelissa väitettiin virheellisesti, että Rauman tehtaan käynnistäminen olisi maksanut 80 miljoonaa euroa. Todellisuudessa se on tullut maksamaan jo reilusti enemmän. Virhe korjattu 15.12. klo 18.40.

2 kommenttia
  • Heikki sanoo:

    Liekö kirjoittaja aivan ajan tasalla, Rauma maksoi aivan muuta kuin mainittu 80 miljoonaa. Jos kirjoittaa, olisi mukavaa jos ei luvut heittäisi kymmeniä miljoonia.

  • Ylös
    >