Yhdysvallat on viime päivinä painostanut länsimaita asettamaan kieltoja verkkolaitteiden hankkimiselle Huaweilta.
Amerikkalaiset epäilevät kiinalaisyhtiötä vakoilusta ja tilanne kärjistyi viime viikolla, kun USA pidätti Huawein talousjohtajan. Syyksi USA ilmoitti sen, että talousjohtaja olisi jotenkin rikkonut Yhdysvaltain asettamia Iran-pakotteita.
Jo aiemmin vuosia sitten Yhdysvallat on estänyt Huawein verkkojen ja laitteiden tulon markkinoilleen.
USA ja länsimaat ovat heränneet kiinalaisten vakoiluun liittyvään pelkoon erityisesti 5G-murroksen kynnyksellä, sillä 5G:llä nähdään aiempia sukupolvia huomattavasti strategisempi rooli valtioiden kannalta, arvioi Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen. Myös USA:n ja Kiinan kauppasota on lisännyt amerikkalaisten huomioita kiinalaisvakoiluun.
Yhdysvaltojen lisäksi myös Australia ja Uusi-Seelanti ovat kieltäneet Huaweita rakentamasta 5G-verkkoa alueilleen.
Rautasen mielestä kärjistynyt tilanne voi tarkoittaa merkittävää käännekohtaa verkkoyhtiöiden keskinäisissä markkinaosuuksissa ja valta-asemassa.
Tällä hetkellä Huawei on kännykkäverkkojen toimittajana markkinajohtaja Nokian ja Ericssonin edellä. Huawein osuus operaattoreiden verkkoinfrastruktuurin markkinasta on noussut jo 28 prosenttiin.
”Kiinalaiset Huawei ja ZTE ovat viimeisen vuosikymmenen aikana voittaneet aggressiivisesti markkinaosuuksia verkkomarkkinoilla länsimaisilta toimijoilta. Huawein osuus globaalista verkkomarkkinasta on noussut niin suureksi, että valtiot ovat alkaneet huolestua, voidaanko strategisesti jatkuvasti kriittisemmäksi nousevaa infrastruktuuria luottaa dominoivan globaalin kiinalaisen toimijan käsiin”, Rautanen toteaa.
Vaikka virallisia pakotteita on asetettu vasta muutamissa maissa, kiinalaisia verkkolaitevalmistajia kohtaan kohdistuvat epäilyt ovat Rautasen mukaan saaneet operaattorit varovaisemmiksi.
Nokia-analyytikon mukaan Huawein kannalta suurin riski on nyt dominoefekti, jossa yksittäisten maiden tai operaattoreiden päätökset saavat muutkin välttämään ostoja Huaweilta.
Operaattoreiden epäilyt kiinalaisia verkkoyhtiöitä kohtaan saattaa olla Nokian onni, Rautanen tuumaa.
”Operaattoreiden kasvava varauksellisuus voi siten alkaa kääntää markkinaosuuksia Nokian ja Ericssonin suuntaan. Pahimmillaan se myös jarruttaa globaalisti 5G-investointien aktiviteettia.”
Tosin Nokialle ja Ericssonille uhkana on, että Kiina sulkee ne vastaliikkeenä ulos maan 5G-markkinoilta.
”Tämä uhka on kuitenkin suhteellisen pieni, sillä Nokian ja Ericssonin osuus maan operaattoreiden infrastruktuurimarkkinoista on vain noin neljännes. Nokian liikevaihdosta viime vuonna 11 % tuli Kiinasta”, Rautanen toteaa.
Nokia on tosin alkanut saada myös merkittäviä patenttituloja kiinalaisyhtiöiltä, ja tällaisia patenttisopimuksia Nokia on tehnyt muun muassa Xiaomin ja Huawein kanssa.