
Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista lunastettiin marraskuussa nettomääräisesti 821 miljoonaa euroa. Kaikki rahastoluokat menettivät pääomia.
Lunastusten seurauksena rahastopääoman yhteenlaskettu arvo laski 111 miljardiin euroon, kertoo Finanssiala.
Eniten lunastuksia tehtiin pitkän koron rahastoista, jotka menettivät yhteensä 273 miljoonaa euroa. Lähes yhtä paljon lunastettiin osakerahastoista (253 miljoonaa euroa) ja lyhyen koron rahastoista (204 miljoonaa euroa). Yhdistelmärahastoista ja vaihtoehtoisista rahastoista tehdyt lunastukset jäivät pienemmiksi.
Osakerahastoista eniten varoja lunastettiin kehittyville markkinoille sijoittavista osakerahastoista, yhteensä 216 miljoonaa euroa. Sen sijaan suomalaisiin yrityksiin sijoittaviin rahastoihin kertyi 93 miljoonaa euroa.
Pitkän koron rahastoista eniten varoja lunastettiin euromääräisistä luokitelluista yrityslainoista, yhteensä 182 miljoonaa euroa.
Finanssialan mukaan sijoittajien hermoilun taustalla vaikuttaa maailmantalouden kasvun hidastuminen ja rahapolitiikan kiristyminen. Talouskasvuennusteita on jo korjattu hieman alaspäin. Maailman toiseksi suurimman talouden, Kiinan kasvu on hidastunut eivätkä elvytystoimet toistaiseksi näytä purreen.
Yhdysvalloissa puolestaan rahapolitiikkaa on kiristetty ja Trumpin verohuojennusten vaikutus alkaa hiipua. Myös Euroopassa kasvuodotukset ovat heikentyneet, vaikkei EKP on ehtinyt nostaa ohjauskorkoaan vielä kertaakaan. Fedin odotetaan nostavan ohjauskorkoa vielä kertaalleen joulukuussa, mutta hidastavan kiristystahtia sen jälkeen.
”Rahapolitiikka on vuosikymmenen ajan ollut sijoittajille myötäinen ja rahaa on virrannut etenkin osakkeisiin ja riskisimpiin yrityslainoihin. Nyt kun rahoitusolot kiristyvät näkyy se luonnollisesti sijoitusten uudelleenallokointina”, Finanssialan johtava asiantuntija Elina Erkkilä kiteyttää.
Erkkilän mukaan tämä uudelleenallokointi tietää turbulenssia, mutta pidempiaikaiseen osakekurssien laskuun on yleensä syynä talouden taantuma. Tällaista ei Erkkilän mukaan toistaiseksi ole näkyvissä, vaan talouskasvu jatkuu hidastumisestaan huolimatta kohtuullisena.