Oma talous

Sähköauto Tesla Model 3 pian saatavilla Suomessa – hulppealla hintalapulla

Kuumeisesti odotettu uutuusmalli ei ole mikään kansanauto.

Kuumeisesti odotettu uutuusmalli ei ole mikään kansanauto.

Tesla aloittaa Model 3 -sähköautomallinsa toimitukset Eurooppaan ja Suomeen ensi vuoden helmikuussa.

Uutuusmalli on kiistatta vuoden odotetuin auto. Model 3:n on tarkoitus olla Teslan ensimmäinen keskivertokuluttajalle suunnattu malli. Aikaisemmat mallit ovat hintansa vuoksi olleet tämän käyttäjäryhmän ulottumattomissa.

Moottori-lehden mukaan Tesla Model 3 on täyssähköinen kilpailija BMW 3-sarjalle, Audi A4:lle ja Mercedes-Benz C-sarjalle.

Uutuusmalliin on ladattu valtavat odotukset. Ilta-Sanomien mukaan automallia on varattu ennakkoon peräti 450 000 kappaletta. Teslan kokoonpanotehdas kamppailee parhaillaan täyttääkseen toimitusjohtajansa Elon Muskin lupaukset toimitusten aikataulusta.

Model 3:n hintalappu saattaa kuitenkin tuottaa pettymyksen. Odotettu uutuusmalli ei todellakaan ole mikään kansanauto hintansa puolesta. Tesla julkisti kahden Model 3 -mallin, eli Long Rangen ja Performancen, malliversioiden hinnat.

Long Range -malliversion hinta alkaa 60 500 eurosta ja tehokkaamman Performance-mallin 70 700 eurosta. Autotalli.comin mukaan lisävarusteineen Performance-mallin hinta saattaa nousta yli 84 000 euron.

Edullisempi takavetoinen ja lyhyemmän toimintasäteen standard-malli saapuu Suomeen vasta myöhemmin. Tässä malliversiossa on vain yksi sähkömoottori.

Kotimaassaan Yhdysvalloissa standard-mallin lähtöhinta on 35 000 dollaria eli 30 756 euroa. Long Rangen hinta on 53 000 dollaria eli 46 573 euroa.

Teslan Model 3 on niin sanottu pitkän kantaman malli. Tesla lupaa pitkän kantaman mallin 75 kilowattitunnin akuston riittävän 500 kilometrin ajoon. Yksi mallin erikoisuus on se, että mittaristo on korvattu kokonaan isolla 15-tuumaisella kosketusnäytöllä. Ratkaisu on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Tehokkaimman mallin suorituskyky puskee nollasta sataan vaivaisessa 3,5 sekunnissa.

2 kommenttia
 • Suomessa Kaikki Maksaa Liikaa. sanoo:

  Iha liian kallis Suomessa… pitää varmaan tuoda jostain muusta maasta Tesla.

 • Bernstein sanoo:

  Eipä sitä saa muualta juurikaan sen halvemmalla(costs incl), koska vero on jo alhaisin mahdollinen.

  Tuota massiivista tablettia vai mikä infotainment lienee ei malta olla hypistelemättä. Joten irvokkaaksi menee kun sakot tulee puhelimeen vastaamisesta sitä edes vilkaisematta muttei sensijaan sitä sata kertaa enemmän huomiota vaativan jättinäytön intensiivisestä raplaamisesta.

  Tähän ristiriitaan on saatava parannus. Suomi-dystopiassa ollen ei ole vaikea arvata, mitä parannetaan ja mitä ei. Oikea vastaus ei tietenkään ole liikenneturvallisuus vaan valtion sakkotulot.

  Ennustankin, että autoihin tulee pakolliseksi katseentunnistin; itse tekniikkahan on jo arkipäivää. Tieliikennelakiin lisätään pykälä, jonka mukaan kuskin siirtäessä katseensa tiestä Teslan tietsikkaan pitemmäksi ajaksi kuin sekunniksi, rapsahtaa tunnistimessa oleva kamera ja sen jälkeen rapsahtaa 10 päiväsakkoa per ylitetty sekunti.

  Vasta silloin oltaisiin linjassa puhelimeen vastaamisesta koituvan sanktion kanssa. Se, että koko sakotustouhun älyttömyys silloin viimeistään paljastuisi, ei kuitenkaan päättäjiä kiinnosta.

 • Ylös
  >