Markkinakommentit

Brexit-neuvottelut umpikujassa, kärsijöinä Brexitin puolesta äänestäneet

Erityisesti ruoan hinta uhkaa kallistua, jos Brexitin ehdoista ei päästä sopuun EU:n kanssa.

Osakemarkkinoilla oli tiistaina nousupäivä niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Keskeisistä Euroopan osakeindekseistä Euro Stoxx 50 kohosi 0,42 prosenttia ja Stoxx Europe 600 kallistui 0,35 prosenttia. Helsingin pörssin yleisindeksi OMX Helsinki PI päätyi niin ikään plussalle nousten 0,34 prosenttia.

Päivän kovin nousija Helsingissä oli Honkarakenne (+16,02 %), jota nosti Kiinassa solmitut sopimukset loma-asuntorakentamiseen liittyen. Helsingin pörssin päivän vaihdetuimmista osakkeista indeksiä vetivät plussalle Nokia (+0,23 %), UPM-Kymmene (+1,63 %), Fortum (+1,86 %) ja Kone (+1,25 %).

Brexitin vaikutukset näkyvät kansalaisten kukkaroissa

Tiistain puheenaihe markkinoilla oli Iso-Britannian pääministeri Theresa Mayn ehdottaman Brexit-sopimuksen äänestys maan parlamentissa. May kärsi äänestyksessä suuren tappion luvuin 432-202. Eri osapuolet eivät näytä pääsevän sopuun Iso-Britannian Brexit-suunnitelmasta. Tällä hetkellä on yhä todennäköisempää, että maan päätös Brexitin ehdoista lykkääntyy myöhäisemmäksi kuin aiemmin määrätty takaraja 29. maaliskuuta.

Iso-Britannian Brexit-tilanne lisää epävarmuutta maan talouskehityksen suhteen ja voi vaikuttaa myös punnan kurssia heikentävästi. Yhdellä punnalla sai vielä vuoden 2015 loppupuolella noin 1,4 euroa, jonka jälkeen aluksi spekuloinnit Brexitin todennäköisyydestä ja myöhemmin kesällä 2016 tapahtunut kansanäänestyksen tulos Brexitin puolesta ovat heikentäneet puntaa huimasti. Viimeisen 1,5 vuoden aikana valuuttapari (punta-euro) on liikkunut enimmäkseen 1,10-1,15 (1£=1,10-1,15€) välillä. Keskiviikkona 16.1. yhdellä punnalla saa noin 1,13 euroa.

Punnan heikentyminen on näkynyt varsinkin Iso-Britannian alemman keskiluokan taloudessa, kun erityisesti ruoka on kallistunut. Ironista tilanteessa on se, että Brexitin puolesta eniten ääniä antaneet ovat kärsineet äänestystuloksesta eniten. Jatkossa ruoan hintakehityksen kannalta oleellista on mahdollisen Brexit-sopimuksen ehdot. Iso-Britannian ruoasta noin 30 prosenttia tuodaan EU-alueelta ja lisäksi noin 11 prosenttia muista EU:n kauppasopimuksia koskevista maista. Mikäli Iso-Britannia ei pääse sopuun Brexitin ehdoista EU:n kanssa, maata voi kohdata keskimäärin jopa 22 prosentin tuontitulli ruoan osalta. Tämä nostaisi ruokainflaatiota entisestään ja heikentäisi kuluttajien taloustilannetta.

Yhdysvaltojen osakemarkkinat

Yhdysvalloissa keskeiset osakeindeksit kallistuivat tiistaina, kun S&P 500 kohosi 1,07 prosenttia, Dow Jones 0,65 prosenttia ja NASDAQ 1,71 prosenttia.

Tilausvideopalveluyhtiö Netflix kallistui tiistaina peräti 6,52 prosenttia ja päätyi 354,64 dollariin. Yhtiön osake kohosi, kun Netflix tiedotti nostavansa hintoja USA:n markkinoilla. Yhtiön tarjoamien palvelujen hinta nousee USA:ssa asuvilla tilaajilla 13-18 prosenttia riippuen tilauksen tasosta.

Markkinoilla ollaan spekuloitu hinnan noston syytä. Yhtenä syynä saattaa olla yhtiön kasvustrategian aiheuttama negatiivinen kassavirta, jonka umpeen kuromisessa tulevat hinnan korotukset ovat olennainen tekijä tilaajamäärien kasvun ohella.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös