Oma talous

Mobiilimaksaminen vuonna 2019 – Näin se toimii

Mobiilimaksamisen suosio kasvaa ja uusia palveluntarjoajia syntyy jatkuvasti lisää.

Mobiilimaksaminen tarkoittaa maksua, joka suoritetaan kannettavalla laitteella, kuten kännykällä, tabletilla tai älykellolla. Mobiilimaksua voidaan käyttää kun maksetaan lähes mitä tahansa tuotteita, tai siirretään rahaa kuluttajalta toiselle.

Mobiilimaksulla voi Suomessa maksaa jo esimerkiksi tankkaukset bensa-asemilla, pizzat pizzeriassa tai ostokset kaupassa. Käytännössä kaikki suuret ketjut hyväksyvät jo jonkin mobiilimaksuvaihtoehdon.

Mobiilimaksut voidaan karkeasti jakaa neljään kategoriaan:

  1. Laskujen maksaminen mobiilisti, esimerkiksi tabletilla tai matkapuhelimella
  2. Mobiilimaksaminen älypuhelimella eri sovellusten kautta
  3. Mobiilimaksaminen matkapuhelinliittymän saldolla
  4. Rahansiirto mobiilisti tililtä toisella tai mobiililompakoiden välillä

Mobiilimaksamisella tarkoitetaan monesti myös lähimaksua, joka tarkoittaa että maksat viemällä laitteesi lukijaan, joka veloittaa sallitun summan. Lähimaksun yläraja on kaksikymmentäviisi euroa, mutta nousee vuonna 2019 viiteenkymmeneen euroon.

Mobiilimaksut voidaan jakaa siis myös lähimaksamiseen, ja etämaksamiseen. Lähimaksamisessa laite viedään päätteen lähelle, ja etämaksamisessa yleensä esimerkiksi asiakas kirjaa lähetettävän maksun omaan puhelimeensa ja lähettää maksun.

Jos puhelimessasi on lähimaksuominaisuus, eli niin sanottu NFC, voit asentaa sovelluksen, jolla maksaa ostokset. Lähtökohtaisesti lähimaksaminen on turvallista jos maksat tutuilla sovelluksilla.

Suomessa toimii useita lähimaksusovelluksia. Taloustaitoinen kuluttaja kilpailuttaa lähimaksusovellukset, kuten lainat, säästötilit ja luottokortit.

Monilla pankeilla on omat sovelluksensa, kuten Nordealla. Viime aikoina useat toimijat ovat yhdistäneet voimiaan. Hyvänä esimerkkinä tästä on esimerkiksi S-Pankin ja alunperin Dansken kehittämän Mobile Payn yhteistyö.

Tämän lisäksi monilla kansainvälisillä luottokorttiyhtiöillä on omat sovelluksensa, jotka toimivat yhdistettynä korttiin tai mobiililompakkoon.

Apple Pay on Applen oma maksujärjestelmä, joka toimii muun muassa iPhonessa, Apple Watchissa ja Safari-selaimessa, eli käytännössä Applen valmistamilla laitteilla.

Sovellus on esiasennettu Applen tuotteisiin. Tarvitset sitä varten yhteensopivan debit- tai credit-kortin. Apple Pay toimii nykyään myös Suomessa.

Mobile Pay on Danske Bankin kehittämä mobiilisovellus, joka toimii yhteistyössä kaikkien pankkien kanssa. Voit liittää sovellukseen oman pankkisi kortin, ja siirtää välittömästi rahaa muille käyttäjille. Tarvitset siis älypuhelimen, sekä pankki- tai luottokortin.

Mobile Pay on käytössä myös S-Ryhmän toimipaikoissa. Lähes kaikissa S-ketjuun kuuluvissa liikkeissä voi maksaa Mobile Pay-sovelluksella. Ryhmän tiedotteen mukaan kaikki S-ryhmän päivittäistavarakaupan toimipaikat saadaan mukaan maaliskuuhun 2019 mennessä.

Pivo on vastaavasti Osuuspankkiryhmän sovellus, joka on laajentunut kattamaan muutakin kuin maksusovelluksen. Sovelluksella voi maksujen suorittamisen lisäksi muun muassa laatia budjetteja ja seurata omaa kulutusta.

Iso osa Pivo-sovellusta on myös erilaiset etuohjelmat. Esimerkiksi opiskelijat saavat liitettyä opiskelijakorttinsa Pivoon, sekä Cityshopparin etuohjelma löytyy myös sovelluksesta. Sovelluksen maksuominaisuudet ovat avoinna kaikkien pankkien asiakkaille.

Mobiilimaksu on erillinen palvelu, jolla ei ole omaa sovellusta. Palvelu toimii niin, että valitset esimerkiksi verkkokaupasta maksutavaksi mobiilimaksun, ja ostokset veloitetaan puhelinlaskullasi.

S-Mobiili on S-Pankin kehittämä sovellus, jolla ei tällä hetkellä voi maksaa mutta sitä voi käyttää bonuskorttina. Käytännössä voit siis viedä esimerkiksi puhelimesi NFC-kortinlukijan lähelle, ja se lukee bonukset samalla tavalla kuin bonuskortin.

Google Pay sovelluksen kautta voi tehdä ostoksia, jos liität sovellukseen pankki- tai luottokortin. Palvelu toimii nyt myös Suomessa. Google Pay toimii matkapuhelimessa, ja sillä voi maksaa etämaksamista tukevissa liikkeissä, sekä Googlen omissa palveluissa.

Tulevaisuus näyttää millaisia uusia mobiilimaksamisen tapoja Suomeen vielä rantautuu.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös