Oma talous

Asuntojen ja palkkojen hintavertailu Suomessa ja Euroopassa

VertaaEnsin.fi selvitti asuntojen hintatasoa Suomessa, sekä Euroopan isoissa metropoleissa.

Vertailussa on otettu huomioon myös suomalaisten keskimääräiset tulot, ja vertailtu näitä asuntojen hintoihin.

Analyysistä selviää myös asuntolainan keskimääräinen lyhennys eri asuntoihin, ja mietitty kuinka pitkään tulisi säästää 30% tuloistaan, että saa ostettua velattoman asunnon.

Tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat jatkoivat nousuaan vuonna 2018. Vuoden viimeisen neljänneksen tilastot kertovat, että viime vuonna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla jopa 2,2 prosenttia. Muualla Suomessa ne laskivat 0,6 prosenttia.

Hinnat ovat nousseet viime vuonna eniten Helsingissä ja Tampereella. Verraten vuoteen 2017, hinnat nousivat eniten Helsingin, Tampereen ja Turun kalleimmilla alueilla. Hinnat laskivat eniten Kokkolassa, Mikkelissä ja Vaasassa.

Asuntojen hinnoissa on Suomen tasolla suuria eroja, mutta tämän lisäksi vertailtiin myös eurooppalaisia suurkaupunkeja ja niiden keskimääräisiä neliöhintoja.

Suomessa asuntojen hinnat eroavat paljon toisistaan. Suomen kalleimman ja halvimman keskimääräisen neliöhinnan välillä oli eroa 7608 euroa vuonna 2018.

Halvimmat neliöt löytyvät Kemistä, 380 euroa, ja kalleimmat Kaartinkaupungista, 7988 euroa. Pääkaupunkiseudulta löytyy myös asuntoja, joiden neliöhinnat ovat korkeimmillaan yli 10,000 euroa.

Isoista ja keskisuurista kaupungeista halvinta asuminen oli Kotkassa, ja kalleinta Helsingissä. Kotkan neliöhinnat olivat keskimäärin 986€ / neliö, ja Helsingin kalleimmilla alueilla ylitettiin 7000 euron raja. Tilastokeskuksen Helsinki 1 alueen neliöhinta oli 7019 euroa.

Kun verrataan keskikokoisia ja isoja kaupunkeja viime vuoden tilastojen valossa, kalleimmat asunnot löytyvät Helsingistä, ja huokeimmat Kotkasta. Vuoden 2018 hintatilastojen mukaan Helsingissä 80m2 perheasunto maksaisi keskimäärin 336,640 euroa, ja Kotkassa 94,080 euroa.

Suurimmat palkat löytyvät Kauniaisista

Tilastokeskuksen julkaisemien palkkatilastojen mukaan suomalaisten yleisin palkka on 2600 euroa. Vertailussa on otettu huomioon kuitenkin paikkakuntakohtaisesti keskimääräiset vuositulot.

Kaupunkikohtaiset keskipalkat vaihtelevat paljon. Vertailun pohjana käytettiin Tilastokeskuksen raporttia, joka kokoaa käytettävissä olevat vuositulot keskimäärin.

Tilaston mukaan Suomen suurimmat vuositulot löytyvät Kauniaisista. Keskimääräiset vuositulot Kauniaisissa ovat noin 63,150 euroa. Suomen pienimmät keskiarvotulot ovat Kivijärvellä, jossa tulot ovat 21,050 euroa.

Helsingissä keskimääräiset vuositulot ovat 36,032 euroa. Espoossa keskimäärin tienataan 41,376 euroa. Vantaalla keskimääräinen palkansaaja ansaitsee 32,060 euroa, kun taas Tampereella ansaitaan 28,929 euroa.

Vertailussa otettiin huomioon kaupunkikohtainen palkka, ja mietittiin mahdollisuutta säästää 30 prosenttia tuloista oman asunnon asuntoa varten.

Esimerkiksi lahtelaisen tulisi keskimääräisillä tuloilla 15,9 vuotta ostaakseen velattoman asunnon kotikaupungistaan. Vastaavasti lahtelainen, joka haluaa ostaa asunnon Helsingistä, joutuisi säästämään kolmanneksen tuloistaan 40,3 vuoden ajan.

Tulot vaihtelevat Suomessa paljon. Kauniaisissa ansaitaan Suomessa eniten, kun taas Kivijärvellä vähiten.

Keskimääräisen palkansaajan tulot Kauniaisissa ovat 63,150 euroa, joka on Suomen korkein luku. Suomen matalimmat palkat maksetaan Kivijärvellä, jossa keskiarvo on 21,050 euroa.

Vertaile lainojen kuukausieriä lainalaskurilla.

Missä Euroopan kaupungeissa on halvimmat ja kalleimmat asunnot?

Euroopan kalleimmat keskineliöhinnat löytyvät Lontoosta. Lontoon keskimääräinen neliöhinta vuonna 2017 oli noin 11,800 euroa.

Jos siis haluttaisiin ostaa keskimääräinen, 80 neliön perheasunto, se maksaisi Lontoossa lähes miljoona euroa (994,000 euroa). Vastaava asunto maksaisi Helsingissä keskimäärin 323,000 euroa, ja esimerkiksi Ähtärissä noin 66,000 euroa.

Jos haluaa perheasunnon lämpimämmästä ilmastosta ja kohtuuhintaan, kannattaa suunnata Etelä-Eurooppaan. Esimerkiksi pohjoismaalaisten suosimasta Las Palmasista, Kanariansaarilta asunnon voi ostaa huomattavasti halvemmalla. Las Palmasin keskineliöhinta on 1558 euroa, joten 80 neliön asunto maksaisi 124,000 euroa.

Vastaavasti Malagassa neliöhinta on 1709 euroa, ja 80 neliön asunnon voisi ostaa 136,000 eurolla.

Isompaan kaupunkiin etelässä haluavalle Lissabon voisi olla hyvä vaihtoehto. Lissabonista perheasunnon voisi ostaa, 206,000 eurolla, keskineliöhinnan ollessa 2,581 euroa.

Välimereltä löytyy vieläkin halvempi pääkapunki, Kreikan Ateena. Ateenassa keskineliöhinta on 1470 euroa, ja esimerkkiasunnon hinta 117,600 euroa.

Keski- ja Itä-Euroopassa asuntojen hinnat ovat myös kohtuullisia. Esimerkiksi Romanian pääkaupungissa Bukarestissa 80 neliön perheasunnosta joutuu keskimäärin maksamaan 106,240 euroa. Keskineliöhinta on 1328 euroa.

Lähempänä Suomea löytyy suuri Itämeren helmeksikin kutsuttu Riika, jossa keskimääräinen neliöhinta on Romaniaakin halvempi, noin 1241 euroa. Keskikokoinen asunto maksaisi 99,280 euroa.

Kuten huomataan, sekä Suomen sisällä, että Euroopassa hajonta on suurta. Lontoossa kuukausittainen lainanlyhennys 80m2 asunnolle voisi olla jopa 3933,3 euroa, kun taas Rovaniemellä selviäisi 521,3 eurolla.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös