Yritysuutiset

Vastikään listautunut Enersense menettänyt jo 57 prosenttia arvostaan – sijoituskolumnistilta jyrkkää kritiikkiä

Teollisuuden henkilöstöpalveluja tarjoava Enersense antoi tulosvaroituksen. Sijoituskolumnisti Aki Pyysingin antaa yhtiölle ankaraa kritiikkiä.

Enersense listautui First North -markkinapaikalle viime huhtikuussa. Pörssitaival ei ole alkanut kovin lupaavasti ja listautumiseen osallistuneet sijoittajat ovat saaneet pahasti kynsilleen. Yhtiön markkina-arvosta on sulanut listautumisen jälkeen jo 57 prosenttia.

Yhtiön osakekurssi syöksyi viime perjantaina lähes 36 prosenttia, kun yhtiö antoi edellisiltana tulosvaroituksen. Enersense varoitti vuoden 2018 liikevaihto jäävän edellisvuoden tasolle. Aiemmin yhtiö arvioi vuoden 2018 puolivuosikatsauksessa liikevaihdon kasvun jatkuvan.

Liikevaihdon jääminen ennakoimattomalle tasolle johtuu Enersensen mukaan suurten asiakasprojektien yllättävistä ajoitusmuutoksista. Yhtiön mukaan meriteollisuudessa yhden kauppasopimuksen arvioita suurempi tappio ja kertaluontoiset kuluerät painoivat vuoden 2018 alustavan ja tilintarkastamattoman käyttökatteen noin 700 tuhatta euroa negatiiviseksi.

Aiemmin puolivuosikatsauksessa tiedotettu tappiollinen sopimus on päättynyt vuoden 2018 lopussa ja sen negatiivinen vaikutus yhtiön tulokseen sekä käyttökatteeseen on saatu katkaistua, Enersense kertoo.

Enersense odottaa liikevaihdon palautuvan taas kasvu-uralle viime vuoden loppupuolen suvantovaiheen jälkeen ja käyttökatteen paranevan käynnissä olevien liiketoiminnan tehostamistoimenpiteiden seurauksena.

”Projektiohjatussa asiakaskentässä projektien aloittamisen ja päättämisen syklisyys on luonteenomaista. Esimerkiksi Olkiluoto 3 -hankkeen merkitys liiketoiminnallemme väheni loppuvuonna ennakoitua nopeammin. Olemme käynnistäneet uusia korvaavia projekteja ulkomailla ja kotimaassa, mutta niiden vaikutus ei ollut vielä 2018 riittävä korvaamaan Olkiluodon hanketta”, Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen toteaa tiedotteessa.

Yhtiöllä oli myös kertaluontoisia menoja ennakoitua enemmän.

”Olimme viime vuonna erittäin aktiivisia usealla rintamalla. Esimerkiksi teimme liiketoimintakaupan, listauduimme Nasdaq First North -markkinapaikalle, ostimme Värväämön, perustimme tytäryhtiöt Turkkiin, Saksaan ja Ranskaan, uudistimme liiketoimintarakenteen sekä myynnin ja taloushallinnon organisaatiot. Kannattavuuteemme nämä kaikki vaikuttivat viime vuonna merkittävästi. Meille tuli kertaluontoisia kuluja ennakoitua enemmän, joilla ei ole negatiivisia vaikutuksia vuodelle 2019”, Holopainen toteaa.

Sijoituskolumnisti ja vuoden sijoittajaksi valittu Aki Pyysing ei säästele sanojaan kommentoidessaan Enersensen tulosvaroitusta.

”Vuoden 2018 Pahin Listauskusetus -kilpailussa #Enersense on ylivoimainen ennakkosuosikki. ”Esimerkiksi Olkiluoto 3 -hankkeen merkitys liiketoiminnallemme väheni loppuvuonna ennakoitua nopeammin” -Vai odotetusti ja sen takia annilla olikin kiire??”, Pyysing kirjoittaa Twitterissä.

Listautumisannin yhteydessä Enersense maalaili luonnollisesti ruusuista tulevaisuutta, niin kuin yleensä listautuvat yhtiöt tekevät.

”Aloitimme liiketoimintamme vuonna 2005 ja vuonna 2017 liikevaihtomme oli jo noin 47 miljoonaa euroa. Olemme näiden vuosien aikana toimineet projekteissa yli 30 maassa, ja 80 prosenttia asiakkaistamme on kansainvälisiä teollisuuden toimijoita. Olemme kasvaneet määrätietoisesti kuuntelemalla asiakastarpeita ja tarttumalla ennakkoluulottomasti eteen tuleviin mahdollisuuksiin”, toimitusjohtaja Holopainen hehkutti yhtiön maaliskuun lopussa julkistetussa listautumistiedotteessa.

Analyysitalo Inderes kommentoi Enersensen tulosvaroitusta Twitterissä. Inderesin mielestä tulosvaroitus kertoo rakenteellisista ongelmista. Analyysitalo myöntää olleensa liian optimistinen Enersensen suhteen.

”#Enersense:n seuranta on mennyt meillä toistaiseksi vihkoon. Annoimme liikaa painoarvoa yhtiön pitkän aikavälin kasvupotentiaalille, liian optimistisin silmin. Yhtiön eilinen negari voi tarkoittaa ongelmien olevan jopa rakenteellisia”, Inderes kirjoittaa Twitterissä.

Inderesin pääanalyytikko kommentoi myös Twitterissä.

”Tässä casessa poikkeuksellisen paljon perustui luottamukseen, koska kovaa faktaa oli vähän ja näkyvyys huono. Olisi pitänyt olla useammassa kohtaa kriittisempi ja ennusteissa vieläkin varovaisempi.”

Inderesin analyytikko Petri Gostowski kommentoi Enersensen tilannetta alla olevalla videolla.

Kommentoi
Ylös
>