Makrotalous

Tuleeko keskuspankin pääjohtajan olla itsenäinen?

Ekonomistien näkemys keskuspankin pääjohtajan roolista ja vallasta on harvinaisen yksimielinen.

Yhdysvaltojen keskuspankki ja sen pääjohtaja Jerome Powell pääjohtaja ovat lyhyessä ajassa muuttaneet linjauksiaan haukkamaisesta kyyhkysmäiseksi.

Fedin avomarkkinakomitea kertoi viime viikolla olevansa ”kärsivällinen” rahapolitiikassa tehtävien muutosten suhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että rahapolitiikkaa ei välttämättä kiristetä tänä vuonna. Linjaus on selkeästi erilainen kuin viime vuonna, jolloin avomarkkinakomitea antoi ymmärtää, että rahapolitiikkaa kiristettäisiin vielä tänä vuonna kahdesti.

Jerome Powell joutui myös vakuuttelemaan, ettei Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esittämä kritiikki keskuspankin kiristävää rahapolitiikkaa kohtaan ole vaikuttanut keskuspankin päätökseen pitää ohjauskorko ennallaan.

Presidentti Trump on useita kertoja julkisesti painostanut keskuspankkia keventämään rahapolitiikkaansa.

Viime marraskuussa Trump totesi, ettei hän ole vähääkään tyytyväinen Powellin valintaan keskuspankin pääjohtajaksi. Jouluaattona Trump jatkoi kritiikkiään. Twiitissään presidentti kertoi, että Yhdysvaltojen talouden ainoa ongelma on Fed, jolla ”ei ole tuntumaa markkinoihin”.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan presidentin väitetään keskustelleen Powellin erottamisesta. Uutistoimisto perustaa uutisensa neljän nimettömänä pysyvän lähteen tietoihin.

Sekä Euroopan unionissa, Yhdysvalloissa että monissa muissa maissa valta rahapolitiikan toteuttamisesta on siirretty edustukselliselta demokratialta keskuspankeille. Keskuspankeilla on siten erittäin laaja päätäntävalta sille asetetun tavoitteen saavuttamisessa, eikä sen päätöksiin esimerkiksi parlamentilla ei ole sananvaltaa.

Taloustieteilijöiden joukossa on varsin yleinen käsitys, että keskuspankin ja sen pääjohtajan tulee voida toteuttaa rahapolitiikkaa mahdollisimman itsenäisesti.

Keskuspankin tärkein tehtävä on hintavakauden säilyttäminen. Inflaation ja inflaatio-odotusten hillitsemiseksi markkinoiden pitää voida luottaa, että keskuspankki pystyy itsenäisesti omilla rahapolitiikan välineillään säilyttämään hintavakauden. Suhdanteet ja poliitikkojen oikut eivät saa päätöksentekoon vaikuttaa, koska silloin voisi syntyä epäilys, että keskuspankki tavoittelee jotain muuta kuin hintavakautta, esimerkiksi talouskasvua tai työllisyyttä.

Ekonomistien näkemyksiä keskuspankin itsenäisyydestä kysyttiin Ekonomistikoneessa. Ekonomistikone.fi-sivustolla 50 suomalaisekonomistia ottaa kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.

Ekonomistikoneessa kysyttiin, onko Euroopan keskuspankin pääjohtajan itsenäisyys poliittisessa vaikuttamisessa hyödyllistä Euroopan talouskehitykselle.

Peräti 92 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että Euroopan keskuspankin pääjohtajan itsenäisyys poliittisesta vaikuttamisesta on hyödyllistä Euroopan talouskehitykselle. Vastanneista yksikään ei ole asiasta eri mieltä. 63 prosenttia ekonomisteista katsoo, että olisi tärkeää, että Euroopan keskuspankin tuleva pääjohtaja kertoisi laajasti etukäteen talouspoliittisesta ajattelustaan. Kahdeksan prosenttia on eri mieltä ja 29 prosenttia epävarmoja tai vailla mielipidettä.

Kommentoi
Ylös
>