Arvo-osakkeet

Sijoituskirjailija: SSAB:n tunnusluvut ”kylmäävän hyvässä kunnossa”

Sijoituskirjailija Henri Elo on vaikuttunut teräsyhtiön tunnuslukujen kehityksestä. Elo pohtii blogissaan, onko nyt sijoittajalla ”iskun paikka”?

Teräsyhtiö on menettänyt vuodessa markkina-arvoaan noin 24 prosenttia. SSAB:n osakekohtainen tulos 3,45 kruunua jäi hieman yhtiöt seuraavien analyytikoiden keskimääräisistä 3,52 kruunun odotuksista.

Kaupan esteiden ympärillä jatkuva poliittinen epävarmuus ja hieman heikentyneet talousennusteindikaattorit aiheuttavat jonkin verran epävarmuutta teräksen kysynnän kehittymisen suhteen, arvioi SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist tilinpäätöstiedotteessa.

Kuitenkin yhtiön liiketoiminta Yhdysvalloissa hyötyi presidentti Donald Trumpin asettamista terästulleista, sillä ne ovat nostaneet teräksen hintaa maassa. Eurooppalaiset divisioonat Europe ja Special Steels kärsivät tulleista.

Yhtiö näkee kuitenkin positiivisia signaaleita useilta suurilta asiakassegmenteiltään, ja tästä johtuen se arvioi vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen näkymien olevan suhteellisen hyvät.

Yhtiössä on arvostuskertoimien valossa tapahtunut kuitenkin merkittävä muutos parempaan viimeisen 1,5 vuoden aikana. Tämän on havainnut sijoituskirjailija Henri Elo.

Elokuussa 2017 yhtiön velattoman arvon suhde liiketulokseen oli 19x, Elo kertoo blogissaan. Elon mukaan SSAB:n 12 kuukauden liukuva liiketulos oli tuolloin 286 miljoonaa euroa. Korollinen nettovelka oli laskenut 12 kuukauden aikana 15 prosenttia 1,65 miljardiin euroon.

Mitä sitten tapahtui?

”SSAB:n liikevaihto vuodelta 2018 kasvoi 13 prosenttia 7,07 miljardiin euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto parani jopa 35 prosenttia 490 miljoonaan euroon. Rullaavan liikevoiton taso on jopa 71 prosenttia korkeampi kuin puolitoista vuotta sitten”, Elo kertoo.

Myös nettovelka on samoin jatkanut laskuaan.

”Korollista nettovelkaa oli vuodenvaihteessa enää 810 miljoonaa euroa, ja nettovelkaantumisaste oli 14 prosenttia. Taso on pääomavaltaisessa teollisuudessa matala.”

Teräsyhtiön velaton arvo suhteessa käyttökatteeseen on laskenut vain tasolle 4,6x.

Arvostustason laskun lisäksi SSAB:n tuloskunto on vahvassa kunnossa, Elo arvioi.

”Ex-Ruukin tunnusluvut ovat kylmäävän hyvässä kunnossa. Ala on toki suhdanneherkkä, mutta sijoittajalle tuo turvaa kaksi asiaa: matala velka ja hyvä osinko. Myös kassavirta liiketoiminnasta säilyi vahvana ja oli viime vuonna 563 miljoonaa euroa, 18 prosenttia markkina-arvosta, Elo toteaa.

Lisäksi SSAB:n nykyiseen markkina-arvoon ei ole hinnoiteltu Elon mukaan lainkaan operaatio HYBRIT:ä (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology), jonka tarkoituksena on jalostaa rautamalmista terästä vedyn avulla ilman hiilidioksidipäästöjä.

”Tämä on hanke, joka voi mullistaa terästuotannon 15 vuoden päästä, mutta jota SSAB:n osakekurssi ei hinnoittele sisäänsä mitenkään”, Elo muistuttaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös