Markkinakommentit

Salkunhoitaja: Teollisuuden yskiminen näkyy kaikkialla

Taalerin salkunhoitaja arvioi, että ostopäällikköindeksit kertoivat maailmantalouden tilasta kahtalaista viestiä.

Viime viikolla ostopäällikköindeksit kertoivat karua viestiä erityisesti Saksan teollisuuden näkymistä. Helmikuun teollisuuden ennakkolukema päätyi tasolle 47,6, ennusteen oltua 50,0. Ostopäällikkölukema oli heikoin sitten vuoden 2014 ja kertoi teollisuuden alan päällikkötason työntekijöiden odottavan keskimäärin liiketoimintaympäristön heikentymistä. 

Saksan talouskasvu on heikentynyt viime syksystä alkaen ja varsinkin teollisuudessa on näkynyt hidastumisen merkkejä.

Myös Yhdysvalloissa ostopäällikköindeksi on laskussa. IHS Markit yhtiön Yhdysvaltojen teollisuuden PMI-indeksi laski helmikuussa 53,7 pisteeseen tammikuun 54,9 pisteestä, mikä oli ekonomistien odottamaan 54,7 pistettä alhaisempi.

Kuten Saksassakin, myös Yhdysvalloissa odotukset kasvun hidastumisesta kohdistuvat teollisuuteen, eivät palveluihin.

Teollisuuden yskiminen näkyy nyt kaikkialla, toteaa salkunhoitaja Lassi Järvinen Taalerin markkinakatsauksessa. Yskiminen saattaa saada vielä lisää kierroksia, mikäli Kiinan talous jatkaa hidastumistaan.

Kauppasodan positiivinen vire kuitenkin onneksi nostanee hieman luottamusta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi lykkäävänsä kiinalaistuotteisiin kohdistuvien tuontitullien korotuksia. 200 miljardin dollarin arvoiseen tuontiin kohdistuvien tuontitullien oli tarkoitus nousta 10 prosentista 25 prosenttiin maaliskuun alussa.

”Toisaalta luvut kertoivat sen, että kuluttajat jaksavat vielä pitää talouden moottorin käynnissä teollisuuden hidastuessa. Työllisyyden hyvä kehitys ja orastava palkkojen nousu tuovat uskoa kulutuskysynnän pysyvyyteen”, Järvinen toteaa.

Sijoitusympäristö on silti haastava.

”Hidastuvassa talousympäristössä on kuitenkin vaikea nähdä kulutuksen nostavan globaalia taloutta kiihtyvälle kasvu-uralle. Tämä pitää sijoitusnäkemyksemme pohjavireen edelleen hieman normaalia varovaisempana.”

Osakkeiden sisällä Taaleri kotiutti hieman voittoja vahvan alkuvuoden myötä nousseesta Sveitsistä ja laski Euroopan painon salkussa normaalia pienemmäksi. Taaleri uskoo edelleen kehittyvien markkinoiden osakkeisiin, mutta se keskitti painoa Kiinaan, joka hyötyy Taalerin näkemyksen mukaan kauppasodan helpottumisesta sekä valtiovallan elvytystoimista.

Korkosijoitusten osalta Taaleri nostaa painoa eurooppalaisissa yrityslainoissa ja vähentää painoa kehittyvillä markkinoilla, jossa paikallisissa valuutoissa noteerattujen lainojen riski-tuottosuhde on laskenut alkuvuodesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös