Sijoitusstrategiat

Tämän sijoitusguru Warren Buffett oppi jo 11-vuotiaana ensimmäisestä sijoituksestaan

Warren Buffett on ollut sijoittaja lähes koko pitkän ikänsä. Ensimmäisen sijoituksensa hän teki ollessaan vasta 11-vuotias.

Warren Buffett on maailman menestynein sijoittaja

Warren Buffett on ollut sijoittaja lähes koko pitkän ikänsä. Ensimmäisen sijoituksensa hän teki ollessaan vasta 11-vuotias.

Omahan oraakkeliksi tituleerattu sijoitusguru julkisti vastikään odotetun vuosittaisen Berkshire Hathaway -sijoitusyhtiönsä sijoittajakirjeen. Siinähän kertoi, että maaliskuun 11. päivänä tulee kuluneeksi tasan 77 vuotta konkarisijoittajan ensimmäisestä sijoituksesta.

Tuolloin vuonna 1942, Buffett osti 114,75 dollarilla Cities Service -nimisen yhtiön osakkeita. Buffettin mukaan tuo summa vastaa nykyajan rahassa 1790 dollaria ja hän oli säästänyt osakekauppaa varten rahaa jo kuusi vuotiaasta asti.

sijoituskohteiden tuotot osakkeet velkakirjat kulta dollari sijoittaminen

”Minusta oli tullut kapitalisti, ja se tuntui hyvältä”, Buffett kirjoittaa sijoittajakirjeessään.

Buffett oppi ensimmäisen sijoituksensa avulla yhden sijoittajan uransa tärkeimmistä havainnoista. Se havainto oli Yhdysvaltojen talouden voima.

”Iso osa Berkshire-yhtiön menestyksestä johtuu yksinkertaisesti siitä, mitä mielestäni tulisi kutsua amerikkalaiseksi myötätuuleksi (engl. The American Tailwind)”, Buffett kirjoittaa.

Hän laskee, että elämänsä ensimmäinen sijoitus – siis vajaa 115 dollaria – olisi nyt arvoltaan ennen veroja 606 811 dollaria, jos summa olisi sijoitettuna hypoteettiseen kuluttomaan S&P 500 -indeksin indeksirahastoon ja osingot olisi uudelleensijoitettu. Sijoitettu alkupääoma olisi siis noussut 5288-kertaiseksi.

Jos hän olisi maksanut rahastolle vuotuisen yhden prosentin hallintopalkkion, olisi summa vain puolet siitä. Kuluttoman indeksisijoituksen keskimääräinen vuosituotto tuolta 77 vuoden ajalta olisi Buffettin mukaan 11,8 prosenttia ja yhdenprosentin kulut laskisivat vuosituoton 10,8 prosenttiin.

Buffett haluaa osoittaa laskelmallaan kaksi asiaa. Ensinnäkin se osoittaa, kuinka huikea menestystarina Yhdysvaltojen talous ja sen pörssi on ollut viimeisten 77 vuoden aikana. Toiseksi se kertoo, kuinka paljon vain yhden prosentin kulut syövät pääomaa.

Sijoituskonkari kertoo myös, ettei hänellä ole ollut tarvetta olla huolissaan Yhdysvaltojen liittovaltion velan kasvusta. 77 vuoden aikana valtion velka on noussut peräti 400-kertaiseksi, mutta silti osakemarkkinat on ollut suurempi varallisuuden moottori kuin sellaiset arvonsäilyttäjät kuten esimerkiksi kulta.

Buffett haluaa osoittaa, kuinka ylivertaisia osakesijoitukset ovat olleet kultaan verrattuna. Jos sijoittaja olisi suojannut sijoitussalkkuaan kullalla valtiovelan kasvun riskejä vastaan, olisi Buffettiin alkuperäinen 115 dollarin sijoituksen arvo tällä hetkellä noin 4200 dollaria.

Suojaaminen olisi tullut kalliiksi. Pääoman arvo kultasijoituksena olisi alle yhden prosentin osakesijoituksen tuottaman pääoman arvosta.

Kommentoi
Ylös
>