Oma talous

Omistusasujilla kaksinkertaiset tulot vuokra-asujiin verrattuna

Lähde: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan tuloero pysyi omistus- ja vuokra-asunnoissa asuvien välillä lähes samana vuonna 2017.

Tulotaso koheni vuosien 2013–2014 jälkeen yhä hieman vuonna 2017 omistusasunnoissa asuvilla kotitalouksilla. Vuokralla asuvilla kotitalouksilla tulotason kasvu pysähtyi. Niiden asumiskustannusten jälkeinen tulotaso oli edellisvuosien mukaisesti noin puolet omistusasunnoissa asuvien kotitalouksien tulotasosta. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen tulonjakotilastosta.

Tilastokeskuksen mukaan omistusasunnoissa ja vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien reaalinen tulotaso oli vuonna 2017 noin kolme prosenttia korkeampi kuin vuonna 2014. Asumiskustannusten jälkeinen reaalinen tulotaso oli omistusasunnoissa yli neljä prosenttia ja vuokra-asunnoissa asuvilla kotitalouksilla yli viisi prosenttia korkeampi kuin vuonna 2014.

Vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien tulotason kasvu taittui heikosti vuonna 2017. Heillä suotuisa tulokehitys oli seurausta edeltäviltä vuosilta. Omistusasunnoissa asuvien asumiskustannusten jälkeiset tulot kasvoivat vuonna 2017 sekä asuntovelkaisilla että velattomilla kotitalouksilla.

Vuonna 2017 kaikkien kotitalouksien käytettävissä oleva rahatulon mediaani oli 23 000 euroa ja asumiskustannusten jälkeen 18 900 euroa. Yllä olevasta kuvaajasta nähdään, että omistusasunnoissa asuvien kotitalouksien mediaanitulot ovat selvästi vuokralla asuvien tuloja suuremmat.

Vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien tulotaso oli selvästi alempi ja asumiskustannukset veivät tuloista enemmän kuin kotitalouksilla keskimäärin. Heillä mediaanitulo oli vuonna 2017 noin 17 600 euroa ja asumiskustannusten jälkeen noin 11 600 euroa.

3 kommenttia

3 kommenttia

  1. Bernstein

    13.3.2019 at 21:08

    Kiinteistöissä asuvilla puolestaan on (matem) äärettömän paljon korkeammat verot kuin osakehuoneiston omistavilla. Kiinteistövero on satasia kun taas asunto-osakeveroa ei ole SAK:kaan vielä keksinyt.

    Ideologisesti on siis vielä jotenkuten sallittua asua itse omistamassaan kerrostalossa tai korkeintaan rivarissa. Vaan annas olla jos rakennat omakotitalon, niin heti olet riistänyt jotain ja joudut siitä jalkapuuhun aatteellis-solidaarisen veromoraalin nimissä.

    Tuokaan tutkimus ei muuten vastaa kysymykseen, onko tulotasolla ja asumistasolla positiivisen riippuvuuden ohella myös syy-yhteyttä. Vähentääkö vuokra-asuminen tuloja vai onko pienillä tuloilla ja vuokra-asumisella jokin kolmas yhteinen nimittäjä? Mutta jos sellainen on, olisiko tutkijalla poliittinen lupa kertoa se julki tai edes ehdottaa mahdollista mekanismia?

    Havainnot kun puhuvat vahvasti sen puolesta, että talonrakentaminen vaatii isäntäväeltä muutakin kuin kohtuullisia tuloja. Ne puhuvat myös sen puolesta, että vuokralla-asuvista häviävän pieni osa a)kykenisi b)jaksaisi tai edes c)viitsisi viedä talonrakennusprojektiaan lupabyrokratiaa pitemmälle.

    Omakin kokemus kertoo, että ok-talon rakentaminen on hitusen vaativampi juttu kuin valituksen tekeminen vuokraisännälle siitä, että se kylppärin lattiakaivo on taas tukossa(omista hiuksista) ja pakastin kerää jäätä heti kun ovi jää tunniksikin auki.

  2. Järki Käteinen

    17.3.2019 at 23:11

    Etkö tiedä että myös omistusasuja kerrostalossa maksaa kiinteistöveroa, yhtiövastikkeessa ?

  3. Bernstein

    19.3.2019 at 18:33

    Toki, mutta vero lankeaa as oy:lle, joka jyvittää sen, kuten sanoit, yhtiövastikkeisiin.
    As oy:llä on usein muita tuloja kuten liikehuoneistojen vuokria, jotka enemmän kuin kattavat kiinteistöveron, kun taas omakotitaloissa ei kovin yleisesti ole erillistä huoneistoa(keittiöllä ja kylppärillä) vuokrakäyttöä varten.

    Mikään ei tietysti estä tulevaa hallitusta keksimästä kiinteistöveron päälle vielä erillistä osakehuoneistoveroa. Perusteluksi sille riittää vaikka tuo, että koska kiinteistöveron maksaa as oy, kyse ei silloin _juridisessa mielessä_ ole kahteen kertaan verotetusta ”asumisedusta”.

    Vertailun vuoksi perinteisesti korkean veroasteen Ruotsissa ei ole enempää kiinteistöveroa kuin perintö- tai lahjaveroakaan. Sosialistihallituksen tavoitteena ei varmasti ole ollut verotuksen keventäminen vaan sen yksinkertaistaminen ja verotehokkuus.
    Sopisi malliksi meillekin.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös