Sijoitusuutiset

OneCoin-kryptovaluutan avainhenkilöt pidätetty – syytetään miljardiluokan pyramidihuijauksesta

Kryptovaluutan perustaneen bulgarialaisen Ruja Ignatovan veli pidätettiin Los Angelesissa epäiltynä petoksesta.

Header tag '

Koulutuspaketteja verkostoliiketoiminnan avulla

' does not have a paragraph before it.
OneCoinin perustaja Ruja Ignatova.

Kryptovaluutan ympärille luodun liiketoiminnan johtajia syytetään useiden miljardien dollarien pyramidihuijauksesta, joka liittyy kryptovaluutta OneCoinin markkinointiin. Amerikkalaissyyttäjät syyttävät johtajia sähköisin välinein tehdyistä petoksesta (wire fraud) ja rahanpesusta, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Epäilysten keskiössä on OneCoinin perustaneen Ruja Ignatovan veli, Konstantin Ignatov, joka pidätettiin keskiviikkona Los Angelesin lentokentällä. Molempia bulgarialaisia epäillään sähköisin välinein tehdystä petoksesta ja rahanpesusta. Ruja Ignatovaa ei kuitenkaan ole vielä pidätetty.

Koulutuspaketteja verkostoliiketoiminnan avulla

Onecoin on virtuaalinen kryptovaluutta, jonka kylkeen on rakennettu rahastuksen mahdollistava verkostomalli. OneCoinia on markkinoinut vuodesta 2015 Onecoin ltd., jonka liiketoimintaa on koulutuspakettien myynti ja jakelu. Koulutus on e-kirja- ja videomateriaalimuotoista.

Koulutuspaketin ostaja saa optioita kryptovaluutan louhimiseen, ja optioiden määrä riippuu ostetun paketin hinnasta. Toiminta on perustunut verkostomarkkinointiin, sillä jäsenet voivat saada palkkioita suosittelemalla toimintaa muille. OneCoinia on markkinoitu kryptovaluuttana ja bitcoinin kilpailijana, ja sen markkinointi on perustunut suuriin tuotto-odotuksiin.

Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan Onecoin on pyramidihuijaus.

Pyramidihuijaus eli Ponzi-huijaus on laitonta rahankeräystä, joka toteutetaan ketjukirjeeseen tai verkostomarkkinointiin verrattavalla tavalla. Pyramidihuijauksen tarkoitus on kerätä rahaa myöhemmin verkostoon liittyviltä keräyksen alkuunpanijoille ja aiemmin verkostoon liittyneille.

Amerikkalaissyyttäjien mukaan OneCoin onnistui rakentamaan 3,4 miljardin euron liikevaihdon vuoden 2014 viimeisen vuosineljänneksen ja vuoden 2016 kolmannen vuosineljänneksen välissä. Kryptovaluutan väitetty arvo nousi 50 sentistä lähes 30 euroon tammikuussa ja yhtiö väitti, että sillä on yli kolme miljoonaa jäsentä maailmanlaajuisesti.

Siinä missä esimerkiksi bitcoinilla on todellinen markkinoilla noteerattu arvo, ei OneCoinilla ole mitään todellista arvoa. OneCoiniin sijoittaneet ihmiset eivät siten voi seurata sijoitustensa arvon kehittymistä.

Syyttäjien mukaan pyramidihuijaus toteutettiin markkinointiverkostona, jossa jäsenille maksettiin komissioita. Jäsenien tehtävänä oli houkutella ihmisiä ostamaan kryptovaluuttapaketteja.

Katteettomia lupauksia hulppeista tuotoista pienillä riskeillä

Manhattanilla toimiva amerikkalaissyyttäjä Geoffrey Berman kertoo, että syytetyt loivat monen miljardin euron kryptovaluuttayhtiön, jonka toiminta perustui pelkkiin valheisiin ja huijauksiin. Bermanin mukaan syytetyt lupasivat suuria tuottoja minimaalisella riskillä, mutta liiketoiminta oli tosiasiassa pyramidihuijaus.

Ruja Ignatova perusti OneCoinin Bulgarian Sofiassa vuonna 2014 ja johti organisaatiota lokakuuhun 2017 asti. Silloin hän yllättäen katosi julkisuudesta, syyttäjät toteavat. Rujan veljen oletetaan astuneen yhtiön johtoon viime vuoden puolessa välissä.

Saksan aloitteesta Bulgarian viranomaiset ryhtyivät toimiin tammikuussa 2018. Viranomaiset hyökkäsivät yhteen verkoston konttoreista ja Onecoinin Bulgarian-toimiston tietokoneet takavarikoitiin poliisitutkintaa varten. Kyseessä oli laaja kansainvälinen operaatio, jossa olivat mukana paikallisten viranomaisten lisäksi myös Europol ja saksalaisia viranomaisia.

Sofian viranomaiset kertoivat tuolloin, että OneCoinin toimintaa tutkitaan myös Britanniassa, Irlannissa, Italiassa, USA:ssa, Kanadassa, Ukrainassa ja Baltian maissa.

Marraskuussa 2015 myös Suomessa Keskusrikospoliisi selvitti Onecoinin laillisuutta. KRP oli kuultu asiassa Onecoinin edustajaa, Onecoin-koulutusta ostaneita henkilöitä sekä alan asiantuntijaa. KRP:n mukaan esitutkinnan käynnistämiselle ei vuoden 2015 lopussa ollut edellytyksiä, mutta KRP kertoi kuitenkin jatkavansa asiaan liittyvää tiedonhankintaa käyttäen hyväksi kotimaisia ja kansainvälisiä tiedonhankintakanavia.

a: 848b:838c: 1d:
10 kommenttia

10 kommenttia

 1. Vesa

  9.3.2019 at 15:45

  Verkostomarkkinointi ei ole sama asia kuin pyramidihuijaus.

  Hyvä kun tutkivat, mutta tuskin mitään laitonta löytyy. Onecoinilla on aito arvo, joka on verrattavissa suoraan esim. tuotteisiin, joita sillä voi nykyään ostaa ja myydä Dealshaker verkkokauppapaikalla.

  • Sakari Kalkkula

   9.3.2019 at 16:00

   Onecoin nimistä kryptovaluuttaa ei ole olemassakaan. Kyseessä oli huijaus alusta alkaenkin. Onecoin oli keskitetysti hallittu kryptovaluuttaa esittävä pyramidihuijaus.

 2. Huolestunut

  9.3.2019 at 18:03

  Jo tuon, että ”Koulutuspaketin ostaja saa optioita kryptovaluutan louhimiseen, ja optioiden määrä riippuu ostetun paketin hinnasta.” pitäisi herättää epäilyksiä. Yksikään Onecoinia väittävä omistaja ei ole tähän päivään mennessä onnistunut kertomaan mikä on se teknologia joka kyseisen coinin takana pyörii, miten näitä onecoineja voi lähettää henkilöltä toiselle sekä missä ja miten sen arvo määritellään? Onecoin ei ole kryptovaluutta, sillä ei ole mitään tekemistä kryptografiikan, lohkoketjun tai minkään muunkaan teknologian kanssa kuin ehkä jonkun excel-tiedoston, jossa kaikki nämä siihen sijoittaneet on listattu. Joku keskitetty taho todennäköisesti vain laskee hatusta tälle arvoa perustuen sijoittaneiden määrän tai esim muiden kryptojen keskikursseihin. Toivottavasti moni ei menettänyt rahojaan tälle huijaukselle…

 3. Kryptojeesus

  10.3.2019 at 21:20

  Eipä ollut kryptovaluutta. Valeuutinen.

 4. Timo Mäkinen

  10.3.2019 at 21:24

  Taas yksipuolisen vain negatiiviset uutiset julkaistu onecoinista. Unohtui kertoa, että tuo näyttävä ”isku” Sofian konttoriin paljasti, että mitään laitonta ei ollut. Saksan viranomaisten laaja tutkinta myös paljasti, että lohkoketju on olemassa ja toiminta laillista. Myös petoksista aikaisemmin syytettynä ollut Petteri Järvinen saatiin taas ”asiantuntijana” vedettyä mukaan. Kolikolla on todellinen arvo jo nyt ja sillä saa ostettua jo nyt tavaroita kymmeniltä tuhansilta myyjiltä. Juttu siis asiavirheitä täynnä. Huomaa, että tällainen uusi suuri kryptovaluutta on niin suuri uhka pankkijärjestelmille, että ”viranomaiset” tasaiseen tahtiin julkaisevat näitä kohujuttuja, joilla mustamaalataan firmaa. Tämäkin pian osoittautuu perättömäksi.

  • Petteri

   10.3.2019 at 23:57

   En tajua itse edes alkua tästä logiikasta, myönnän. Eli koulutuspaketteja ostamalla systeemiin rahaa, josta sitä jaetaan takaisinpäin, arvolla joka riippuu suljetusta louhinnasta. Onko tämä edes oikein minulta ymmärretty? En ymmärrä miten rahaa voisi olla silloin enemmän jaettavana kuin mitä sinne on laitettu?

   Minusta, anteeksi vaan, tämä on oltava huijaus, tai muuten on keksitty ikiliikkujaakin tehokkaampi (rahanteko)kone.

   Tuollaisella kryptovaluuttatermistöillä onnistuneesti on sekoitettu onnettomien päätä. Eikös joku päähenkilö sanonutkin että vaan idiootti laittaa tällaiseen rahaa? Silti ei saisi syyttää huijattuja, nythän on tullut massahysteriaa tms, kun summat ovat näin valtavia.

   Mutta johtohenkilöiden Suomessakin täytyy kyllä ymmärtää että systeemi ei voi toimia. Siksi heitä täytyy rangaista, minun mielestä.

   Anteeksi jos olen käsittänyt jotain ihan väärin. Tältä se homma minusta näyttää. Katselin Youtube videota jostain koulutuksesta ja siinä ainakin oli tämä johtopäätös ihan nähtävissä.

 5. Juuso

  13.3.2019 at 21:46

  Kaikkia valeuutisia tääki pelle sivusto julkaisee..ja mikähän asiantuntia petteri järvinenki luulee olevansa.

  • Indi

   15.3.2019 at 12:11

   Mikä tässä oli mielestäsi valheellista?

   • onecoin-tunkki-käräjiä tulossa..

    16.3.2019 at 08:32

    valheellista oli väite että onecoin ois kryptovaluutta

 6. Turretti

  17.3.2019 at 21:09

  Pakko myös mainita, että Ponzi-huijaus ja pyramidihuijaus on varsin eri asioita – vaikka OneCoinissa ja monissa kryptohankkeissa (jollaine OneCoin on vain nimellisesti) on molempien piirteitä 😉
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_scheme

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös