Valuuttakurssit

Trump: Dollari on liian vahva

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi lauantaina näkemyksensä dollarin tämän hetken arvosta Marylandissa pidetyssä konferenssissa.

Donald Trump presidentti

Puheessaan Trump dollarin vaihtokurssia liian vahvaksi.

Trump on kritisoinut dollarin arvoa ennenkin. Trumpin valuuttakurssikritiikki osuu USA:n keskuspankin pääjohtajaa Jereme Powelliin. Vaikka dollari on vapaasti kelluva valuutta, on keskuspankin rahapolitiikalla vaikutusta dollarin vaihtokurssiin. Fed on kiristänyt rahapolitiikkaa nostamalla useaan kertaan ohjauskorkoja. Korkojen nousu tuo nousupaineita myös dollariin. Toki dollarin kurssi selittyy monella muullakin tekijällä.

Trumpin mukaan Yhdysvaltojen taloudella menee hyvin huolimatta keskuspankin toimista.

“Haluan vahvan dollarin, mutta haluan sellaisen dollarin joka on hyväksi maallemme, en sellaista dollaria mikä on liian vahva ja mikä vaikeuttaa liiketoimia muiden maiden kanssa”, Trump totesi.

Presidentti ei puheessaan maininnut Jeremy Powellia nimeltä, mutta selkeästi viittasi puheessaan Powelliin. Trump vihjasi Powellin olevan mies, joka haluaa nostaa korkoja, rakastaa määrällisen elvytyksen kiristämistä ja joka haluaa vahvan dollarin.

Trump myös painoitti, ettei inflaatio ole Yhdysvalloissa mikään uhka.

Joulukuussa Trumpin kritiikki keskuspankkia kohtaan oli suorempaa ja hyökkäävämpää. ”Ainoa ongelma taloudessamme on Fed”, Trump twiittasi tuolloin.

Keskuspankki Fed päätti tammikuussa pitämässään kokouksessa pitää ohjauskoron 2,25 ja 2,5 prosentin välissä. Keskuspankki kokoontuu jälleen maaliskuun 19. päivänä, mutta useimmat ekonomistit odottavat Fedin pitävän ohjauskoron muuttumattomana.

Powell totesi tällä viikolla, että keskuspankki on ”kärsivällinen” korkopäätöksissään.

Markkinoilla on näkynyt Fedin pääjohtajan mukaan ristiriitaisia merkkejä talouden tilasta viime viikkoina. Hän mainitsi erikseen pettymyksen tuottaneet jälleenmyyntitilastot, jotka ovat ristiriidassa tasaisesti kasvavan työllisyyden ja palkkojen kasvun kanssa. Vähittäismyynti putosi joulukuussa 1,2 prosenttia verrattuna edelliseen kuuhun. Myynnin romahdus on suurin sitten syyskuun 2009, jolloin Yhdysvallat oli ajautunut finanssikriisiin.

Kommentoi
Ylös
>