
Omistajuutta voisi määritellä suhteessa omistamiseen aina ammatinharjoittajasta rahastosijoittajaan. Omistavan suhde yhtiöön määrittelee suoran tai epäsuoran vastuun yrityksen menestyksestä.
Nyrkkisääntönä voisi kai sanoa, että omista, jos haluat ja tunnet, että osaat omistaa ja haluat kehittyä omistajana. Älä omista, jos et ole asiasta kiinnostunut tai varma, että osaat asiasi.
Omistamisen valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä:

Mistä tunnistaa osaavan omistajan?
Tee yritykselle ”hygieniatesti” eli tarkista yhtiön hallinnointi yrityksen tiedoista ja julkisista rekistereistä. Voit tarkistaa ainakin seuraavat asiat:

Yrityksen tulokset ja julkiset tiedot eivät kuitenkaan kerro, miten yritystä osataan omistaan. Omistajuuden selvittämiseksi voit selvittää, ainakin löytyykö yrityksen omistajilta seuraavat dokumentit.
- Kirjattu dokumentti yhtiön omistamisen tarkoituksesta, tavoitteista ja työkaluista.
- Osakassopimus, jolla määritetään yhtiön suhdetta sen omistukseen ja omistajiin.
- Osaava hallitus voimavarana strategian luomiseen ja avainhenkilöiden sparraamiseen
- Toimiva johtamisjärjestelmä ohjamaan yrityksen omistajia, hallitusta ja johtoa.
- Kirjattu, uskottava ja kiehtova strategia ainakin seuraavalla tuhannelle päivälle.
Omistajuus Suomessa käsitellään usein hallinnollisena asiana. Omistajuus ei kuitenkaan pitäisi olla stabiili olotila, vaan aktiivinen rooli ja ammatti, jossa on aina varaa kehittyä. Omistajia ei saisi jättää yksin kaikkien vastuiden ja päätösten kanssa, vaan löytää sopivia tapoja tarjota tietoa, työkaluja, osaamista ja vertaistukea.
Ville Tolvanen
Digitalisti
Kirjoittaja on pitkän linjan yrittäjä, asiantuntija ja yritysjohtaja, joka syttyy yrittäjyydestä, kasvusta, johtamisesta ja osaavasta omistamisesta.