Makrotalous

Kiina elvyttää itsensä uuteen vauhtiin

Kiinaan liittyvä epävarmuus on painanut markkinoita viime keväästä lähtien, mutta nyt maan elvytystoimet saattavat johtaa jopa odotettua kovempaan kasvuun arvioi Nordean päästrategi.

Kiinan ylivoimaisesti suurimmat huolenaiheet talouskehityksessä ovat kauppasodan lisäksi liittyneet teollisuuden näkymiin sekä auto- ja yleisemmin vähittäiskauppaan, Nordean päästrategi Antti Saari toteaa pankin viikkokatsauksessa.

Viime aikoina on kuitenkin saatu helpotusta teollisuustuotannon kasvaessa maaliskuussa nopeimmin sitten vuoden 2014. Myös teollisuuden luottamusindikaattorissa on tapahtunut selvä ja nopea käänne parempaan.

Kiinan elvytystoimet näkyvät esimerkiksi ostopäällikköindeksin nousuna.

”Teollisuuden veto luultavasti hiipuu hieman lähikuukausina maaliskuun huippukyydin jäljiltä, mutta näyttäisi kuitenkin siltä, että pahin epävarmuus on väistymässä”, Saari toteaa.

Kiinan hallinnon viime keväällä aloittamien elvytystoimien mittakaava on pitkälti perustunut pelolle kauppasodan pitkittymisestä, Saari toteaa. Kauppasota Yhdysvaltoja vastaan saattaa siis pitkittyä.

Saaren mukaan viime aikoina on alkanut näyttää kuitenkin siltä, nämä kauppasodasta syntyneet paineet taloudesta ovat poistumassa. Maan elvytys saattaa johtaa jopa odotettua kovempaan kasvuun, päästrategi epäilee.

Parin kuukauden talouslukujen perusteella ei Saaren mukaan kuitenkaan kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

”Erityisesti Kiinasta vuodenvaihteen jälkeen saatavat luvut ovat tavallistakin epäluotettavampia, koska kiinalaisen uuden vuoden ajankohta vaihtelee vuodesta toiseen. Lisäksi elvytyksen teho heikkenee, kun investointien merkitys vähenee ja talouden rakenne muuttuu entistä enemmän palvelu- ja kulutusvetoiseksi.”

Kiinan elvytystoimet näyttäisivät investointilukujen perusteella tehoavan parhaiten julkisella sektorilla, mikä luultavasti tukee lyhyen tähtäimen kasvua enemmän kuin yksityiselle sektorille kohdistetut toimet, Saari uskoo. Päästrategin mukaan samalla kuitenkin pidemmällä aikavälillä vaikutukset jäävät pienemmiksi, sillä yksityinen sektori on tärkeämpi työllisyyskehityksen osalta.

Kommentoi
Ylös
>