Uutiset

YLE: Italia toteutti vastikkeellisen kansalaispalkan – jopa 780 euron korvaus kuukaudessa

Italia on ottanut käyttöön oikeistopopulistisen hallituspuolue Viiden tähden liikkeen lupaaman sosiaaliturvauudistuksen, kertoo Yle.

Ylen mukaan kansalaispalkkaa saadakseen on henkilön asuttava Italiassa yhtäjaksoisesti 10 vuoden ajan. Syntyperäisten italialaisten lisäksi siis tarpeeksi pitkään saapasmaassa asuneet maahanmuuttajatkin ovat oikeutettuja kansalaispalkkaan.

Italian kansalaispalkka on vähintään 40 ja enintään 780 euroa kuukaudessa, ja sitä voivat hakea pienituloiset ja työttömät, joiden vuositulot jäävät alle 9 360 euron eli 780 euron kuukaudessa.  Työssä olevatkin voivat siis oikeutettuja kansalaispalkkaan, jos he tienaavat vähemmän kuin 780 euroa kuussa. Tällöin tukisumma on maksimisumman ja palkan välinen erotus.

Italian kansalaispalkka siis poikkeaa siitä Suomessa julkisessa keskustelussa olleesta perustulomallista, jossa perustuloa voisivat saada ihan kaikki tuloista riippumatta. Italian kansalaispalkka ei siis ole siinä mielessä puhdas perustulo.

Lisäksi Italian kansalaispalkka on vastikkeellista, toisin kuin esimerkiksi Suomessa 2000 työttömälle kokeiltu perustulo, johon ei liittynyt velvoitteita esimerkiksi työnhakuun. Kansalaispalkan saamisen edellytyksenä Italiassa on, että tuen saaja hyväksyy yhden kolmesta työvoimatoimiston tarjoamasta työstä.

Kansalaispalkka toimii Ylen mukana käytännössä siten, että tuen saaja saa kortin, jonne tukisumma ladataan. Henkilö voi sitten käyttää korttia pankkikortin tavoin esimerkiksi ruokakaupoissa. Sillä voi myös maksaa laskuja ja osan vuokrasta sekä nostaa 100 euroa käteisenä automaatista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös