Markkinakommentit

USA:n ja Kiinan kauppakiista tuo markkinoille epävarmuutta

LähiTapiolan ekonomisti uskoo kiistakumppaneiden pääsevän lopulta sopuun.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikoo laajentaa kiinalaistuotteiden tuontitulleja lähes kaikkeen Kiinan tuontiin. Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer kertoi perjantaina, että Donald Trump on määrännyt hallintonsa valmistelemaan kiinalaistuotteiden tullimaksujen laajentamista entisestään. Tullien laajennukset koskisivat lähes kaikkea Kiinan tuontia.

Uusien tullien alaiseksi joutuvan Kiinan tuonnin arvo on noin 300 miljardia dollaria. Uusien tullien yksityiskohdista ei ole vielä tietoa, mutta lisätietoja saadaan maanantaina ja lopullinen päätös tehdään myöhemmin.

Kiinan ja USA:n kauppasota nousi viime viikonlopun jälkeen jälleen otsikoihin. Viime sunnuntaina Yhdysvaltojen Presidentti Donald Trump kertoi maansa nostavan Kiina vastaan asettamia rankaisutulleja 10 prosentista 25 prosenttiin. Päätöksellään Yhdysvaltain presidentti pyrkii vauhdittamaan Kiinan ja Yhdysvaltain välisiä kauppaneuvotteluita. USA syyttää syyttää kiinalaisia viivyttelystä ja merkittävistä sopimusluonnoksen kielimuutoksista.

Uudet tullit tulivat voimaan torstain ja perjantaina välisenä yönä, koska perjantaina käydyssä Kiinan ja Yhdysvaltojen viimeisimmässä kauppaneuvottelussa Washingtonissa tulosta ei syntynyt.

Kauppasodan uudet käänteet ovat heijastuneet finanssimarkkinoille.

Esimerkiksi korkomarkkinoilla 10 vuoden ja kolmen kuukauden velkakirjojen tuottoero kävi hetkellisesti torstaina miinuksella. Kauppasodan luoma epävarmuus painaa pitkiä korkoja alaspäin, koska pääomia hakeutuu turvasatamiin valtiolainoihin. Kasvava velkakirjojen kysyntä on laskenut niiden tuottovaatimuksia.

Kiinassa Shanghain pörssissä on nähty viime päivinä voimakkaita kurssiliikkeitä ja indeksin markkina-arvo on laskenut rajusti vajaan kuukauden aikana.

Kahden maailman suurimman talousmahdin sepelien kalistelu tullitariffeilla horjuttaa jo maailmantaloutta. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajajohtaja Christine Lagarde varoitti alkuviikolla, että jatkuva kauppasota muodostaa suurimman uhan maailmantaloudelle.

Tullikiistan tuomasta epävarmuudesta markkinoille muistuttaa myös LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen.

”Osa sijoitusmarkkinoilla toimivista tahoista uskoo Trumpin päätöksen olevan neuvottelutaktiikkaa ja sopimuksen lopulta syntyvän muodossa tai toisessa, mutta neuvotteluissa voidaan nähdä myös maiden välinen välirikko”, Kinnunen toteaa LähiTapiolan tiedotteessa.

Mikäli välirikko toteutuu, kauppaneuvottelut jatkunevat silti tulevaisuudessa, Kinnunen uskoo. Toisaalta vaikka sopimus lähiaikoina syntyisikin, kauppakiistat Yhdysvaltain ja Kiinan välillä tulevat todennäköisesti myös jatkossa nousemaan otsikoihin, koska maiden väliset strategiset eturistiriidat tulevat olemaan merkittäviä myös tulevaisuudessa.

Osakekurssien heilunnan lisäksi lisätulleista on haittaa Kiinan taloudelle. Tarkan arvion esittäminen on Kinnusen mukaan haastavaa, mutta jo voimassa olevien tullien perusteella Kiinan bruttokansantuotteen kasvu jäisi lisätullien myötä mahdollisesti noin 0,3-0,5 prosenttiyksikköä nykyistä alhaisemmaksi.

Mikäli lisätullit hidastavat talouskasvua, Kinnunen uskoo Kiinan lisäävän elvytystä ja antavan valuuttansa heikentyä. Kiinan vastatoimien vaikutus Yhdysvaltain talouteen on Kinnusen mukaan huomattavasti pienempi.

Kauppakiistan eskaloituminen tuo epävarmuutta osakemarkkinoille ainakin hetkellisesti, arvioi Kinnunen. Sijoittajan kannattaa huolehtia salkun hyvästä hajautuksesta ja pitää sijoitushorisontti kaukana edessäpäin. 

”Sijoittajan kannalta tilanteessa korostuvat sijoitustoiminnan pitkäjänteisyys ja riskien hajautus”, Kinnunen neuvoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös