Oma talous

”Suomalaiset eivät aina ota stressiä tarpeeksi vakavasti” – Näillä vinkeillä vähennät työstressiä

Eikö suomalaiset ota stressiä tarpeeksi vakavasti? Näin selviydyt työn tuomasta stressistä.

Moni sortuu jossain vaiheessa elämää tekemään töitä työajan ulkopuolella. Älypuhelin muistuttaa viikonloppuna rästissä olevista työtehtävistä ja työsähköposteihin lankeaa helposti vastailemaan vapaa-ajalla. Tämä on huono tapa, joka voi johtaa siihen, että töitä tehdään koko ajan.

Suomen Mielenterveys Ry kertoo stressin kuuluvan kaikenikäisten ihmisten elämään ja on parhaimmillaan positiivinen voimavara. Työterveyslaitos arvioi, että suomalaisista neljännes työntekijöistä kokee töissä stressiä.

Kohtuullinen väliaikainen stressi voi lisätä tarkkaavaisuutta sekä keskittymis- ja suorituskykyä ja valmistaa meitä huippusuoritukseen. Liiallinen stressi sen sijaan voi johtaa uupumukseen. Stressin kehittymiseen vaikuttavat työn sekä työntekijän yksilölliset ominaisuudet.

– Henkistä stressiä aiheuttavat muun muassa alituinen kiire, työn hallinnan puute ja kohtuuttomat vaatimukset, kertoo lääketieteen tohtori ja LähiTapiola-ryhmän terveysliiketoiminnan johtaja Jani Tikkanen.

Suomalaiset eivät ota stressiä vakavasti

Dosentit Iiris Hovatta, Laura Hänninen ja Minna Huotilainen kertovat Helsingin Sanomille, että suomalaiset eivät ota stressiä tarpeeksi vakavasti.

– Työelämässä jopa ylpeillään, kuinka stressaantuneita ollaan ja kuinka paljon on ylitöitä ja kuinka vähän on pidetty lomaa. Stressi on tapa kertoa toisille, että olen tärkeä, minulla on kysyntää.

Ihmisen toimintatapa muuttuu stressaantuneena. Muisti voi pätkiä ja sanat olla hukassa. Liiallinen stressi voi muuttaa myös päätöksentekokykyä. Pitkäaikainen stressi voi altistaa monille eri sairauksille: ylipainolle, tuki- ja liikuntaelinongelmille sekä sydän- ja verisuonitaudeille.

Vuodenajan ja valon määrä vaikuttavat myös suomalaisten kokemaan stressiin ja kesäkuukausina koetaan vähinten stressiä. Kesälomat kannattaakin pitää joka vuosi ja antaa itselleen tarpeeksi aikaa palautua työn tuomista paineista.

Neljä vinkkiä stressittömämpään työhön

Alla muutamia keinoja, joilla vähentää työn tuomaa stressiä.

1. Lounaan ja taukojen tärkeä merkitys

Monella työntekijällä ”ei ole aikaa” pitää taukoja ja lounas jää usein syömättä työkiireiden vuoksi. Lounasta ja taukoja ei kuitenkaan kannata jättää väliin, sillä ne itse asiassa lisäävät tehokkuutta ja suorituskykyä.

Pienetkin tauot palauttavat ja antavat lisää energiaa työntekoon. Jos tunnet olevasi todella kuormittunut, lähde reippaalle kävelylle ulos. Raikas ilma piristää ja palaat virkeämpänä takaisin töiden pariin.

2. Sulje vapaa-ajalla virta vempaimista

Sulje tietokoneesta ja älypuhelimesta virta pois päältä tai laita ne toiseen huoneeseen, kun olet vapaa-ajalla. Näin houkutus sähköpostin tai Slackin vilkuiluun vähenee. Sanotaan, että ihminen voi keskittyä täysillä vain yhteen asiaan kerrallaan. Anna aikaa itsellesi ja perheellesi ja ole läsnä vapaa-ajalla sataprosenttisesti.

3. Delegoi muille jos työtehtävät kasautuvat

Jos otat liikaa vastuuta harteille, saattaa olla että päädyt polttamaan kynttilää molemmista päistä. Ole rehellinen itsellesi ja muille, jos työtehtäviä on yksinkertaisesti liikaa. Ilmaise huolesi tiiminvetäjälle ja yritä delegoida joitain tehtäviä muille. Liiallinen ylityö kuormittaa voimakkaasti ja vähentää tuottavuutta.

4. Lisää hikeä pintaan

Fyysinen terveys vaikuttaa mielenterveyteen ja liikunta auttaa monien sairauksien ennaltaehkäisyssä. Lyhyt kävelylenkki on jo sijoitus parempaan mielenterveyteen ja vähentää stressiä.

Lue myös: 5 helppoa tapaa lisätä itseluottamusta töissä.

Kommentoi
Ylös
>