Markkinakommentit

Tarkkaan seurattu taantumaindikaattori antoi jälleen varoitussignaalin – tuottokäyrä kääntyi miinukselle

Korkomarkkinat hinnoittelevat nyt kehnompaa tulevaisuutta.

Osakemarkkinoilla on entistä tiiviimmin seurattu Yhdysvaltojen pitkien ja lyhyiden valtiolainojen korkoeron eli korkokäyrän muutoksia.

Noususuhdanteessa pitkien velkakirjojen korkotuotto on yleensä korkeampi kuin lyhyiden korkojen. Noususuhdanteessa taloudessa vallitsee nousevat inflaatio-odotukset, mikä nostaa korkosijoittajien tuottovaatimusta pitkissä koroissa.

Kun korkokäyrä kääntyy negatiiviseksi, ovat sijoittajien näkemykset tulevasta inflaatiosta laskeneet, jolloin pitkien korkojen tuottovaade laskee. Laskevan korkokäyrän tilanteessa saattaa keskuspankin rahapolitiikka olla kiristymässä, mikä ohjauskorkojen nostojen kautta heijastuu lyhyisiin korkoihin.

Negatiivinen korkokäyrä nähdään yleisesti merkkinä talouden kääntymisestä laskuun.

Viime joulukuussa Yhdysvaltain korkokäyrän alkupää kääntyi ensimmäisen kerran moneen vuoteen negatiiviseksi, kun viiden vuoden lainan korko painui kaksivuotisen lainan korkoa alhaisemmaksi. Sen sijaan tiiviimmin seurattu kymmenen ja kahden vuoden korkojen välinen ero oli kuitenkin yhä lievästi plusmerkkinen, tosin sekin oli jo laskenut lähelle nollaa.

Seuraava korkokäyrän varoitussignaali tuli viime maaliskuussa, kun USA:n 10 vuoden velkakirjojen ja kolmen kuukauden velkakirjojen tuottoero painui nollaan.

Nyt samainen 10 vuoden ja kolmen kuukauden velkakirjojen tuottoero kävi hetkellisesti torstaina miinuksella.

Pitkiä korkoja on viime päivinä painanut alaspäin kauppasodan aiheuttama epävarmuus, joka on saanut pääomia hakeutumaan turvasatamiin. Kasvava velkakirjojen kysyntä on laskenut niiden tuottovaatimuksia.

Kiinan ja USA:n kauppasota nousi viime viikonlopun jälkeen jälleen otsikoihin, kun viime sunnuntaina Yhdysvaltojen Presidentti Donald Trump kertoi maansa nostavan Kiina vastaan asettamia rankaisutulleja 10 prosentista 25 prosenttiin.

Lisäksi Trump kertoi perjantaina aikovansa laajentaa kiinalaistuotteiden tuontitulleja lähes kaikkeen Kiinan tuontiin. Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer kertoi, että Donald Trump on määrännyt hallintonsa valmistelemaan kiinalaistuotteiden tullimaksujen laajentamista entisestään. Tullien laajennukset koskisivat lähes kaikkea Kiinan tuontia.

Uusien tullien alaiseksi joutuvan Kiinan tuonnin arvo on noin 300 miljardia dollaria. Uusien tullien yksityiskohdista ei ole vielä tietoa, mutta lisätietoja saadaan ensi maanantaina ja lopullinen päätös tehdään myöhemmin.

Tuottokäyrä on ollut varsin hyvä ennakoimaan talouden käännöksiä, ja käyrä on kääntynyt laskevaksi ennen jokaista USA:n taantumaa vuoden 1955 jälkeen, muistutti artikkelissaan Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

”Historiallisesti viime joulukuun tasoilta on mennyt keskimäärin reilu vuosi käyrän kääntymiseen, ja siitä n. puolitoista vuotta taantuman alkamiseen. Tuottokäyrä signaloi siis taantuman alkavan Yhdysvalloissa vuoden 2020 puolivälissä”, Gerich toteaa.

Myös alla olevan twiitin kuvaaja osoittaa tuottokäyrän kääntymisen ja taantuman välisen viiveen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös