Uutiset

Ekonomisti: SAK:n ehdottama varallisuusvero ei ole tarpeen Suomessa

ETLA:n tutkimusjohtaja ei lämpene SAK:n ajatukselle yleisen varallisuusveron käyttöönotosta.

SAK haluaa Suomeen laajaan veropohjaan nojaavan varallisuusveron, joka kohdistuisi jopa pankkitalletuksiin. Keskusjärjestön mielestä varallisuusveron piirissä tulee olla kattavasti kaikki sellainen varallisuus, joka ei ole jo valmiiksi arvoon tai omistamiseen perustuvan veron piirissä.

SAK laskee, että 0,1 prosentin verokannalla kaikista rahoitusvaroista, metsistä, pelloista ja yritysvarallisuudesta siltä osin, kun näiden yhteenlaskettu arvo ylittää 100 000 euroa, verotuotto olisi 100 miljoonaa euroa.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta perustelee varallisuusveroa valtiontalouden hallinnalla ja oikeudenmukaisuudella.

”Varallisuusverolla on mahdollista saada huomattava lisä valtion verotuloihin ilman, että joudumme korottamaan työllisyyden kannalta haitallisinta työnverotusta. Karkean arvion mukaan pelkästään yli 100 000 euron varallisuuksiin kohdistuva hyvin maltillinen 0,1 prosentin varallisuusvero tuo yli 100 miljoonan euron verotuotot”, Kaukoranta perustelee blogissaan.

Lisäksi hän perustelee varallisuusveroa ennen kaikkea varallisuuserojen hillitsemisellä.

Aalto-yliopiston dosentti ja ETLA:n tutkimusjohtaja Niku Määttänen ei näe varallisuusveroa tarpeellisena ainakaan Suomessa.

Varakkaimmat ihmiset pystyvät usein suhteellisen helposti kiertämään varallisuusveroa muuttamalla omaisuuttaan muotoon, jonka arvoa on vaikea määrittää, tai siirtämällä sitä ulkomaille, Määttänen perustelee blogissaan. Tämä lienee hänen mukaansa tärkein syy sille, että monet maat ovat luopuneet varallisuusverosta.

Varallisuusverossa on myös perustavampaa laatua oleva ongelma. Se ongelma liittyy kotitalouksien säästämiskannustimiin.

”Verotukseen perehtyneet taloustieteilijät esittävät usein, että säästämiselle saatavaa ns. normaalituottoa tulisi verottaa suhteellisen kevyesti tai ei kenties lainkaan. Normaalituotolla tarkoitetaan tuottoa, jonka kuka tahansa saa rahoitusmarkkinoilta jokseenkin riskittömästi. Sitä voi pitää korvauksena kulutuksen lykkäämiselle. Välttämällä normaalituoton verottamista halutaan välttää sitä, että verotus kannustaisi kuluttamaan mieluummin tänään kuin huomenna”, Määttänen toteaa.

Määttänen myöntää, että varallisuusveron ongelmat voivat toki jäädä pieniksi, jos veroprosentti on matala, kuten SAK:n ehdottama 0,1 prosentin vuotuinen varallisuusvero. Se ei hänen mukaansa yleensä loisi suurta kannustinta veron kiertämiseen eikä välttämättä juuri vähentäisi säästämistäkään.

Matalakin varallisuusvero saattaa aiheuttaa kohtuuttomia hallinnollisia kuluja suhteessa verokertymään.

”Uutena verona varallisuusvero lisäisi verotukseen liittyviä kustannuksia sekä verottajan että verotettavien kannalta. SAK:n mallissa veron määrä olisi useimpien veroa maksavien kotitalouksien kohdalla vain muutamia kymmeniä tai satoja euroja. Varallisuuden raportoimiseen liittyvä vaiva saattaisi monen veronmaksajien kannalta olla itse veroa suurempi kustannus.”

1 kommentti

1 kommentti

  1. Avatar

    Hardytitus

    30.6.2019 at 10:28

    On väärin jos säästämistä tai säästäväisyyttä rankaistaan verotuksella tulonsiirtona erilaisten tukien maksuun, se on väärä ajattelutapa tulon lisäyksenä valtiolle.
    Kun taas vuokranantajat hyötyvät tulonsiirtona aiheettomasti vuokralaisen valtoilta saamisen myötä vuokratukien muodossa, joten vuokrat ovat kiivenneet 30 vuodessa pilviin samoin myös asuntojen hinnat vääränlaisten ylisuurten vuokratukien muodossa, joten valtio säästäisi kun laskisi-alentaisi vuokratukien määrää satoja miljoonia vuodessa, ja siten tulisi hinta kilpailua asuntomarkkinoille sekä vuokramarkknoille alenevina hintoina.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös