Markkinakommentit

Keskuspankin kyyhkysmäinen linja ei takaa osakkeiden kurssinousua

Keskuspankki on reivannut rahapolitiikkaansa yllättävän nopeasti kyyhkysmäisempään suuntaan. Sijoittajan ei silti kannata riemuita liikoja.

Jeremy Powell Fed pääjohtaja keskuspankk

Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin eilistä korkokokousta odotettiin markkinoilla poikkeuksellisen suurella mielenkiinnolla. Tunnelmat ovat sijoitusmarkkinoilla synkentyneet nopeasti USA:n ja Kiinan kovilla kierroksilla käyvän kauppasodan vuoksi, ja odotukset keskuspankin rahapolitiikan suunnanmuutoksesta ovat voimistuneet.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell varoitti jo aiemmin tässä kuussa, että pankki seuraa tarkasti kauppakiistojen vaikutusta maan talouteen.

Fed ilmoitti eilen pitävänsä ohjauskoron ennallaan 2,25–2,5 prosentin vaihteluvälissä. Korkopäätös oli yksimielinen.

Suurin mielenkiinto kohdistui Fedin vihjailuihin tulevista koronlaskuista. Keskuspankin mukaan ohjauskoron laskeminen voi kuitenkin olla mahdollista lähitulevaisuudessa.

Talouden epävarmuustekijät ovat Fedin mukaan nyt kasvussa, ja keskuspankki lupasi omilla toimillaan pyrkiä säilyttämään talouden nousuvireen. Korkokokouksen jälkeisessä lausunnossaan Fedin avomarkkinakomitea totesi, että vaikka inflaatio pysyy todennäköisesti lähellä keskuspankin tavoitetta ja työmarkkina vahvana, epävarmuudet ovat kuitenkin lisääntyneet.

Keskuspankki täytti markkinoiden asettamat odotukset alhaisemmasta korkotasosta vuoden lopussa ja varmalta näyttää, että ohjauskorkoa lasketaan ainakin seuraavan 18 kuukauden aikana, toteaa Inderesin ekonomisti Marianne Palmu Inderesin aamukatsauksessa.

”Kokonaisuutena kokous näytti lunastavan markkinaodotukset siitä, että Fedin korkopolitiikassa suunta on alaspäin”, Palmu toteaa.

Keskuspankin linjanmuutoksen näkee myös Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

”Fed näyttäisi valmistelevan koronlaskua kommentoinnin muuttuessa kyyhkymäisempään suuntaan. Odotamme ensimmäistä koronlaskua heinäkuussa ja kokonaisuudessaan 75 korkopisteen ohjauskoron laskua loppuvuoden aikana”, Kivipelto kirjoittaa Twitterissä.

Historiallisesti katsottuna ohjauskoron laskeminen ei kuitenkaan takaa osakemarkkinoille nousua, muistuttaa Nordea aamukatsauksessaan.

Kun katsotaan esimerkiksi S&P 500 -indeksin aikaisempaa kehitystä Fedin ensimmäisen koronlaskun jälkeen, niin kurssireaktiot vaihtelevat rajusti.

”Markkinakehitykseen vaikuttaa paljolti onko koronlasku ajoitettu riittävän aikaisin ”varotoimenpiteenä”, jotta tuottonäkymät eivät ehdi heiketä liiaksi ja markkinoiden kasvuliike jatkuisi. Tuottonäkymiä varjostavat keskipitkällä aikavälillä kasvavien palkkojen kautta nousevat kulupaineet ja heikentyvä talouskasvu”, Nordea toteaa.

Myös OP-ryhmän markkinaekonomisti Jari Hännikäinen muistuttaa osakemarkkinoiden vaihtelevista reaktioista keventyvään rahapolitiikkaan.

”Osakemarkkinat toivovat Fedistä pelastajaa, mutta historian perusteella 1. koronlasku ei ole ollut autuaaksi tekevä, sillä laskua seuranneet S&P 500:n 52 viikon tuotot ovat vaihdelleet -18 % ja 33 % välillä”, Hännikäinen kirjoittaa Twitterissä.

Hännikäisen mukaan osakemarkkinoiden reaktiot ovat vaihdelleet voimakkaasti sen mukaan, onko lasku ollut níin sanottu ennaltaehkäisevä vai heikon taloustilanteen pakottama.

”Sijoittajien pitää nyt pohtia, kummasta syystä Fed tällä kertaa suunnittelee keventämistä”, ekonomisti opastaa.

Kommentoi
Ylös
>