Talouden trendit

Stellar on lohkoketjun päälle rakennettu maksujärjestelmä

Stellar eroaa Bitcoinista ja monista muista tyypillisistä kryptovaluutoista muutamalla olennaisella tavalla.

Stellar on lohkoketjuprotokolla, joka mahdollistaa monien erilaisten valuuttojen ja hyödykkeiden kirjaamisen lohkoketjuun. Stellar lumens, tai XLM, on tämän lohkoketjuprotokollan käyttämä poletti.

Stellarin tarkoituksena on toimia pohjana, jota instituutiot, yritykset, yksilöt ja muut toimijat voivat käyttää siirtääkseen mitä tahansa valuuttaa minne tahansa maailmassa lähes olemattomilla siirtokustannuksilla.

Järjestelmän perusidea on, että lähettäjä voi lähettää mitä tahansa valuuttaa, ja vastaanottaja puolestaan saada haluamaansa valuuttaa. Ideaalitilanteessa Stellaria käyttämällä voitaisiin esimerkiksi lähettää dollareita Amerikasta siten, että vastaanottaja Euroopassa voi nostaa ne suoraan euroina.

Käytännössä Stellar on vielä kaukana tuosta ideaalitilanteesta ja siihen pääseminen vaatii niin teknologian kuin talouden kehittymistä. Mikäli tällaiseen kitkattomaan talouteen voidaan kuitenkin päästä, olisi sillä suurta potentiaalia monille yrityksille ja instituutioille.

Stellarin lyhyt historia

Stellaria ylläpitää ja kehittää voittoa tavoittelematon Stellar Foundation yhdistys, jonka perusti aikaisemmin bitcoin-pörssi Mt.Goxia rakentamassa ollut Jed McCaleb. McCaleb myi Mt.Goxin osakkeensa Mark Karpelesille ennen kuin pörssin ongelmat alkoivat, minkä jälkeen hän siirtyi Ripple-maksujärjestelmäprojektiin.

Myöhemmin McCalebilla ja muilla Ripplen kehittäjillä tuli erimielisyyksiä projektista ja sen suunnasta, minkä seurauksena McCaleb ryhtyi kehittämään Ripplen pohjalta omaa lohkoketjuprojektiaan Stellaria, mikä julkaistiin alkuvuodesta 2014.

Vaikka Stellar pohjautui aluksi vahvasti Ripplen koodiin, on se myöhemmin kehittynyt teknologisesti hyvin erilaiseen suuntaan. Vaikka Ripple ja Stellar jakavat edelleen vahvasti saman perusidean, niiden käyttämät teknologiset ratkaisut ovat erilaisia.

Stellarin teknologia

Stellar eroaa Bitcoinista ja kryptovaluutoista muun muassa siten, että uusia stellar lumenseja ei louhita. Stellar lumensia luotiin alunperin 100 miljardia kappaletta. Tähän päälle lohkoketjuun on rakennettu sisäinen yhden prosentin inflaatio, jonka ansiosta stellar lumensien määrä on nykyään noin 104 miljardia kappaletta.

Noin 19-20 miljardia stellar lumensia arvioidaan olevan kierrossa. Stellar Foundation puolestaan omistaa noin viisi prosenttia alunperin luoduista stellar lumenseista.

Koska Stellar pyrkii mahdollistamaan minkä tahansa valuutan siirrot, se myös edellyttää enemmän liikkuvia osia kuin Bitcoinin kaltaiset kryptovaluutat. Jos käyttäjä haluaa siirtää esimerkiksi dollareita, tarvitaan Stellar-verkkoon toimijoita, jotka vastaavat eri valuuttojen muuttamisesta toisiinsa. Stellar-verkossa näitä kutsutaan ”ankkureiksi”. Tulevaisuudessa ankkureina tulevat todennäköisesti toimimaan kasvavissa määrin Stellarin yrityskumppanit.

Käytännössä Stellar-siirto tapahtuu siten, että käyttäjä tallettaa Stellar-lompakkoonsa varojaan. Siirtäessään varoja ankkurit muuttavat käyttäjän varat verkon ymmärtämiksi poleteiksi, jotka sitten siirtyvät vastaanottajalle. Vastaanottajan puolella sama prosessi toistuu, mutta tällä kertaa poletit muutetaan vastaanottajan haluamaksi rahaksi.

Stellar-siirrot ovat lähes välittömiä eivätkä ne maksa käytännössä mitään, paitsi muutaman stellar lumensin. Jokaisessa siirrossa poltetaan pieni määrä XLM-poletteja. Tämän prosessin tarkoituksena on estää verkon kuormittaminen turhilla ja haitallisilla siirroilla.

Kuten toinen lohkoketjuprojekti, Ethereum, myös Stellar mahdollistaa älysopimukset. Älysopimukset ovat pähkinänkuoressa ohjelmoituja sopimuksia, jotka toteutuvat automaattisesti sopimusehtojen täyttyessä. Tällainen älysopimus voisi olla esimerkiksi, että jos jos lompakkoon A siirtyy tietty määrä varoja, lähettää lompakko A jotain toista valuuttaa lompakkoon B. Esimerkki on yksinkertainen, mutta älysopimus voi olla niin monimutkainen kuin vain sitä koodaavat ihmiset keksivät.

Stellar on saanut paljon pökköä pesään

Stellar-projekti on monella tavalla lupaavampi kuin monet vastaavat lohkoketjuprojektit, tai yksi maailman suurimmista teknologiajäteistä uskoo niin. Stellar sai ensimmäistä kertaa valtavirtajulkisuutta IBM:n päädyttyä käyttämään protokollaa kehittääkseen pankkien välille kansainvälisen maksujärjestelmän, jonka avulla pankit voisivat automatisoida suuren osan maksujen varmistamisesta ja välittämisestä.

Mikäli IBM:n projekti onnistuu, tulee se todennäköisesti antamaan Stellarille paljon uskottavuutta ja potentiaalisia uusia käyttökohteita myös muilla aloilla. IBM:n ”World Wire” projekti on julkaistu vasta huhtikuussa 2019, joten vielä ei voida varmasti sanoa, miten hyvin projekti tulee menestymään.

Sijoittajan kannalta Stellarissa on hyvä muistaa myös se, että järjestelmä mahdollistaa monien erilaisten valuuttojen tai digihyödykkeiden siirtämisen. Tämä tarkoittaa, että vaikka Stellarin käyttö kasvaisi, se ei välttämättä heijastu suorassa suhteessa XLM-poletin arvoon.

Mikäli siis Stellarin sisällä tehtävät siirrot ja solmitut sopimukset korostavat enemmän muita valuuttoja ja pyrkivät pitämään XLM-siirrot minimissään, saattaa Stellar-verkon kasvu hyödyttää lumenia enemmän jotain muita digihyödykkeitä tai valuuttoja.

Joka tapauksessa Stellar on monella tavalla erinomainen lisä lohkoketjuprojektien maailmaan. Kryptovaluutoista ja lohkoketjuista kiinnostuneen sijoittajan kannattaa vähintään perehtyä projektiin ja pitää silmällä asiaa koskevia uutisia.

Vuonna 2017 Stellar Lumens yksi arvoltaan eniten nousseista kryptovaluutoista. Arvo on sittemmin laskenut selvästi, mikä mahdollistaa lisää sen kiinnostavuutta sijoitusmahdollisuutena projektin potentiaaliin luottaville.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi
Ylös
>