Kumppaniblogit

Tästä vihervasemmistolle talousratkaisu

Monet älykkäät vihervasemmiston edustajat pähkäilevät puoluelinjauksen ja realiteettien kanssa.

Jostain pitäisi saada varoja hyviin tarkoituksiin, mutta samalla maan talousasiantuntijat varoittavat verottamasta taloutta hengiltä. Siinä vasta pulma: miten saada kakusta isompia viipaleita syömättä koko kakkua?

Toinen pulma on talouskasvun yhteensovittaminen kestävä kehityksen kanssa. Talouskasvua tarvitaan, jotta meillä olisi varaa rahoittaa hyvinvointiyhteiskuntaamme ja pitää heikommista huolta myös tulevaisuudessa. Talouskasvusta kuitenkin seuraa tuottamisen ja kuluttamisen kasvua mikä vahvasti assosioituu saastuttamiseen.

Pitkäjänteinen ja kustannustehokas osakeindeksirahastosäästäminen on vaurastumisen demokratiaa. Se on helppoa, vähentää turhaa kulutusta, poistaa duunarilta etäisyyden omistajuuteen ja parantaa säästäjän elämänlaatua. Yhtälailla kansankapitalismin promoaminen istuunee hieman huonosti vihervasemmiston julkisuuskuvaan.

Aggressiivisen talouskasvun ratkaisu vihervasemmistolle on kuitenkin olemassa. Se on tuottavuuden kasvu. Kun tuottavuus paranee, tuotetaan enemmän vähemmällä. Talous kasvaa, mutta vähemmillä raaka-aineilla, vähemmällä energiankulutuksella, vähemmällä saastuttamisella. Edelleen tarvitaan myös muita toimenpiteitä kestävän kehityksen syventämiseksi, mutta tuottavuuden kasvattaminen on vihreää kapitalismia.

Mikäli tuottavuus ei viimeisen sadan vuoden aikana olisi parantunut, seitsemän miljardin ihmisen ylläpito olisi ajat sitten pysäyttänyt pallomme pyörimisen. Voi helposti kuvitella mitä pelkästään porukan kotien lämmittäminen kivihiilellä merkitsisi maapallon lämpenemiselle. Tai ruokahuolto sadan vuoden takaisilla menetelmillä.

Tuottavuuden kasvattaminen on lisäksi äärimmäisen kannattavaa. Se joka on taitavin tuottamaan paremman tuotteen tai palvelun vähemmällä voittaa. Huonomman tuotteen tai palvelun kalliimmalla tuottavat näivettyvät tässä kilpailussa hitaasti mutta varmasti kohti konkurssia tai sopeutumista.

Viimeaikaisen kehityksen valossa Suomi on valumassa jälkimmäiseen ryhmään, vaikka meillä olisi maailman parhaat edellytykset kasvattaa osaamisemme tuottavuutta. Toisaalta meille on pienenä porukkana välttämätöntä istua kehityksen keihäänkärjessä. Sammalla olemme kuitenkin maailman parhaiten koulutettu kansa.

Suomalaisen tuottavuuden kasvattaminen olisi vihervasemmistolle poliittisesti mahdollinen tapa ajaa talouskasvua.

Hyvillä mielin. Meidän kaikkien hyväksi.

Artikkeli on julkaistu alun perin Nordnetblogissa 6.6.2019.

Nordnet Indeksirahasto Suomi - täysin kuluton indeksirahasto

Nordnet Indeksirahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin.

  • 0 euroa merkintä- ja lunastuspalkkio
  • 0 euroa hallinnointipalkkio
  • 0 euroa kaupankäyntipalkkiot
  • 0 euroa ”jäi pieni präntti lukematta” -kulu

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös