Oma talous

Asuntomessut – Ovatko kotikaupunkisi asunnot saaneet nauttia messulisästä?

Mitkä kaupungit ovat saaneet hyötyä asuntomessujen kävijämäärästä ja asuntojen arvonnoususta?

Asuntomessut 2019 järjestetään Kouvolan Pioneeripuistossa 12.7 – 11.8. Kävijöitä tapahtumassa on lähivuosina ollut aina reippaasti yli sadan tuhannen. Tapahtumalla on siis erittäin suuri suosio Suomessa. Tuusulan asuntomessut tekivät asuntomessujen kävijäennätyksen vuonna 2000. Kävijöitä tapahtumassa oli tuolloin peräti 271 000. 

Suuri kävijämäärä tuo luonnollisesti uusia asiakkaita järjestäjäkunnan paikallisille yrittäjille vuosittain. Asuntomessujen kävijät kuluttavat paikallisiin ravintola- ja hotellipalveluihin vieraillessaan messuilla. Jos et pääse paikan päälle Kouvolan Asuntomessuille, voit myös tehdä kierroksen taloissa omalta kotisohvalta hyödyntäen virtuaalitodellisuutta. VR-mahdollisuus löytyy Asuntomessujen kotisivulta. 

Asuntomessujen markkinointipotentiaali on suuri mahdollisuus muillekin kuin isäntäkaupungille ja sen yrittäjille. Muut kaupungit ovat myös ymmärtäneet tämän ja ottaneet markkinointipotentiaalin käyttöönsä. Tämän vuoden Kouvolan Asuntomessuilla Lahden kaupunki esittäytyy messuvieraille esimerkiksi design-mökissä. Lahdella on oma osasto Kouvolan Asuntomessuilla. Tarkoituksena on luoda positiivista kuvaa Lahden kaupungista. 

Myös Asikkalalla, Heinolalla ja Hollolalla on yhteinen osasto tämän vuoden messuilla. Oman kaupungin markkinointi erillisenä osastona ei kuitenkaan ole verrattavissa siihen, että voit ihastua asuntojen miljööseen, jossa fyysisesti olet. 

Tulevat Asuntomessut

  • 2020 Tuusula
  • 2021 Lohja
  • 2022 Naantali
  • 2023 Loviisa
  • 2024 Kerava
  • 2025 Oulu

Asuntomessualueet myös kiinnostavat asuntosijoittajia, vaikkakin niin kutsuttu asuntomessualueen messulisä tasoittuu ajan myötä. Messualue menettää muutamassa vuodessa nosteen. Messut eivät automaattisesti tarkoita hyvää sijoitusta. Raision 90-luvun messualueella palvelut ovat karanneet Asuntomessuista riippumattomista syistä kauas messualueesta ja Naantalintie muodostaa meluhaitan, jonka vuoksi kiinteistöjen arvo ei ole kehittynyt toivotusti. 

Alueille kuitenkin tehdään usein suuria hankintoja, kuten valokuituverkkoja. Lähivuosien asuntomessualueilla, varsinkin väljillä omakotitaloalueilla, hintataso on pysynyt todella hyvänä. Jos asuntosijoittaminen on sinulle ajankohtaista nyt tai lähitulevaisuudessa, tarkastele minkälaisia asuntolainan kulut ovat VertaaEnsin.fi tietopankin avulla. 

Jotkut Suomen kaupungit ovat saaneet nauttia asuntomessujen isännyydestä enemmän kuin toiset.  Päätökset messujen isännöintikunnasta tekee Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallitus noin neljä vuotta ennen kyseisten messujen järjestämistä. Tapahtuma tehdään aina yhteistyössä kaupungin tai kunnan kanssa. Onko sinun kotikaupunkisi tai -kuntasi hyötynyt asuntomessujen isännöimisestä? 

Asuntomessujen paikkakunnan valintakriteerit

Messupaikkakunnan valintaan vaikuttaa monta erilaista tekijää. Näistä yksi on paikkakunnan sitoutumisaste, jolla tarkoitetaan ennen kaikkea sujuvaa yhteistyötä paikkakunnan luottamushenkilöiden ja vaikuttajatahojen kanssa. Paikkakunnalta ja alueelta itseltään vaaditaan myös vahvuuksia. Kunnalla tai kaupungilla täytyy olla mielenkiintoinen teema, oheistoimintaa ja -tapahtumia. 

Maankäytön tilanne on myös erittäin tärkeä asia. Messujen maapohjan täytyy olla kunnan omistuksessa. Myös tonttien kysynnän pitää olla varmaa ja hintatason hyvä. 

Minkä tahansa suuren tapahtuman järjestämisessä tapahtumatekniset vaatimukset ovat tärkeitä, kuten liikenneyhteydet ja maaston sopivuus. Nämä otetaan myös messukuntaa valittaessa huomioon. 

Muut yhteistyötahot painavat myös vaakakupissa, kun paikkaa ollaan valitsemassa. Elinkeinoelämä, yhteisöt, yhdistykset, seurakunnat, oppilaitokset ja matkailu ovat kaikki tärkeitä yhteistyökumppaneita itse messuille. 

Alla olevaan taulukkoon on kerätty kaikki kaupungit, joissa Asuntomessuja on järjestetty 1970-luvun alusta asti. 

Missä Asuntomessut on järjestetty?

Vuosi Kaupunki
1970 Tuusula
1972 Kangasala
1974 Kerava
1975 Vaasa
1975 Pori
1975 Kokkola
1975 Hämeenlinna
1976 Oulu
1977 Mynämäki
1977 Vantaa, Varisto
1978 Lahti
1979 Joutseno
1980 Kuopio
1981 Helsinki, Puu-Vallila
1981 Helsinki, Torpparinmäki
1982 Forssa
1983 Kuusankoski
1985 Jyväskylä
1986 Imatra
1987 Tornio
1988 Turku
1990 Tampere, Puu-Tammela
1990 Tampere, Lapinniemi
1991 Varkaus, Niittylä
1991 Varkaus, Puurtila
1992 Mäntsälä
1993 Lahti, Pajapelto
1993 Lahti, Paavola
1994 Pietarsaari
1995 Joensuu
1996 Ylöjärvi
1997 Raisio
1998 Rovaniemen mlk.
1999
Lappeenranta
2000 Tuusula
2001 Kajaani
2002 Kotka
2003 Laukaa
2004 Heinola
2005 Oulu
2006 Espoo
2007 Hämeenlinna
2008 Vaasa
2009 Valkeakoski
2010 Kuopio
2011 Kokkola
2012 Tampere
2013 Hyvinkää
2014 Jyväskylä
2015 Vantaa
2016 Seinäjoki
2017 Mikkeli
2018 Pori
2019 Kouvola

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös